Profil
Af Britta Riis Langdahl

Medlem i

6 years 2 months
Redaktør for temaer med kontakt til eksterne skribenter.

Jeg sætter pris på det litteratur kan, når den tager mig med ud i nye afkroge og udfordrer vante logikker.

Anmeldelser af Britta Riis Langdahl

Bedrageren

Zadie Smith bevæger sig tilbage til victoriatidens England, hvor historiske personer diskuterer tidens brydninger, forfald og katastrofale historiske traumer. 

Genfærd ind

Den personlige fortælling giver et intenst blik ind i en virkelighed for palæstinensere. Imens taler slægter og fortid med i en version af Hamlet. 

Fast ejendom

Den modne forfatter tager livtag med den tomme rede og en længsel efter fast ejendom i tredje og sidste bind af sin unikke erindringstrilogi.

Aleksandra

Weeda går i dialog med døde slægtninge i sit portræt af et område i Ukraine, der har været hærget af krige og konflikter i generationer.

Parcelhus

Parcelhuset bliver på en og samme tid en parodi og et melankolsk minde fra det spirende velfærdssamfunds fantasiløshed.

Habibi

Bunes barske roman om en ung, der forsøger at frigøre sig fra en voldelig opvækst, er hjerteskærende virkelighedsnær. Stærk indignation og vrede bølger efter læsningen.

Annas sang

I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.

Nøjsomheden

Stine Askovs velskrevne roman går helt tæt på det autentiske og mangfoldige miljø i Nøjsomheden. Skævheden i samfundet er udtalt, og snobberiet får en velplaceret lammer.

Blå toner

Nær fremtidsroman leger med tanken om at udvikle medicin til mennesker, der lider af vedvarende sorg. Men det koster på empatien at slippe for smerten.

Strega

Intens og foruroligende roman lokker læseren ind i en klaustrofobisk sansning med pigen Rafael og en gruppe kvinder, der er sæsonarbejdere på et hotel uden gæster.

Du kan alt

Enestående og vild læseoplevelse bevæger sig dybt ned i den menneskelige psyke i vildt flow gennem uforudsigelige scener, mens lykken og livet bliver vendt en svimlende…

Vølve

Autofiktiv roman vil fortælle om altings samhørighed og binde mennesket sammen med naturen. Intet mindre. 

Himmelanker

Lady von Lång fremkalder sit venskab med Jan Sonnergaard. Et kontrastfyldt møde udvikler sig til et crazy og hengivende venskab, der må genbesøges, så det ikke går tabt.

Datteren

Datteren Elsa og Sverige er på vej til en ny forståelse af selve fundamentet for folkets dannelse og den politiske dagsorden i Anderssons dybsindige roman.

Adam i Paradis

Stilsikkert sprog og lyrisk magi indrammer maleren Kristian Zahrtmanns liv i en historisk brydningstid og aktualiserer nedarvede traumer om køn og homoseksualitet.

SCUM Manifest

En af kvindefrigørelsens mest omtalte tekster fra 1967 er udkommet i ny oversættelse - en rasende og kompromisløs udlægning af patriarkatets magtbegær.

Paradis først

En dansk kvinde møder sin fortidige kærlighed i et politisk forarmet USA med vold og racisme i stærkt erindringsfletværk, hvor kroppen genoplever datid i nutid.

Hvor lyset er

Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.

Happy Sally

Smuk og smertelig debutroman fra 2004 er nu oversat til dansk. En rørende og sanselig skildring af to kvinders altopofrende kamp for at svømme over Den Engelske Kanal.

Vi er fem

Faldbakken viser sin litterære originalitet i denne suveræne fortælling. En elegant og uforudsigelig nutidsskrøne fuld af humoristisk lethed og urovækkende dybde.

Det gule hus

De melankolske noveller skildrer livets lethed og tyngde på én og samme tid. Eliasson er indbegrebet af en nordisk tone med den kraftfulde islandske natur som scene og magiske træk…

Olgas bog

Den sanselige og fragmentariske roman skildrer Olga med et kunstnerisk sind og en tiltagende sindssyge i forrige århundredes Aarhus. 

Cahun

Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.

The Hills

'The Hills' er som den klassiker, du allerede har læst flere gange og aldrig helt er blevet færdig med. Den er mesterligt udført.

Indhold af Britta Riis Langdahl

  • Biografisk fiktion om historiske skikkelser

    Bedrageren

    Af Zadie Smith

    Bedrageren

    Zadie Smith bevæger sig tilbage til victoriatidens England, hvor historiske personer diskuterer tidens brydninger, forfald og katastrofale historiske traumer. 
    Læs mere

    Pio

    Af Kristian Himmelstrup

    Pio

    I Kristian Himmelstrups romanbiografi fremstår socialdemokratiets fader Louis Pio som både visionær pioner, fantast og forræder.
    Læs mere

    Grevinden

    Af Henriette Rostrup

    Grevinden

    Storslået roman baseret på den sande og utrolige historie om den danske kvinde Angelica Pierri og hendes stormomsuste liv fra opvækst i fattigdom til grevindetitel.
    Læs mere

    Tullias verden

    Af Kerstin Ekman

    Tullias verden

    Tullia hvisker fra sin verden i det antikke Rom. Kerstin Ekman lytter, giver hende stemme og forener kvinder på tværs af tid og sted.
    Læs mere

    Den inderste kerne

    Af Lotte Kaa Andersen

    Den inderste kerne

    Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.
    Læs mere

    Kvinden der samlede verden

    Marie Hammer var en af det 20. århundredes mest betydningsfulde videnskabskvinder, og i Eva Tinds formfuldendte roman rulles hendes liv og virke ud for den måbende læser.
    Læs mere

    Damen med den bemalede hånd

    Af Christine Wunnicke

    Damen med den bemalede hånd

    Hindiuistiske guder, stjernebilleder og forestillinger om det lykkelige Arabien tørner sammen i to mænds møde på den indiske ø Elephanta i morsom og poetisk historisk roman.
    Læs mere

    Margrete I

    Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

    Margrete I

    Anne Lise Martstrand-Jørgensen har skrevet et poetisk og detaljerigt psykologisk portræt af en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.  
    Læs mere

    Dagmar

    Af Maria Helleberg

    Dagmar

    Kontrasten mellem en barndom badet i kærlighed og respekt og et voksenliv i evig kamp og misforståelse var på alle måder overvældende for prinsesse Dagmar.  
    Læs mere

    Min Kristin

    Af Maria Helleberg

    Min Kristin

    Farverig og underholdende historisk murstensroman med adelskvinden Kristina Gyllenstjerne i centrum af de dramatiske begivenheder i Norden i første halvdel af 1500-tallet.
    Læs mere

    HhhH

    Af Laurent Binet

    HhhH

    Overvejelserne i en forfatters skriveproces kan være mange. Romanen 'HhhH' giver et godt indblik i disse, men romanen flyder bedst, når forfatteren bare fortæller historien.
    Læs mere

    Den inderste fare

    Af Birgithe Kosovic

    Den inderste fare

    Kosovic er en sand sprogvirtuos, og hendes detaljerede romanbiografi er kræs for den historisk interesserede læser.
    Læs mere

    Den inderste fare bd. 2

    Af Birgithe Kosović

    Den inderste fare bd. 2

    Det politiske og personlige portræt af Erik Scavenius fuldendes med en lang række tankevækkende spørgsmål.
    Læs mere

    Leonora Christine

    Af Maria Helleberg

    Leonora Christine

    Fra feteret kongedatter til langtidsfange i Blåtårn. Leonora Christines farverige, dramatiske og omskiftelige liv er oplagt romanstof.
    Læs mere

    Kejser Hadrians erindringer

    Af Marguerite Yourcenar

    Kejser Hadrians erindringer

    En formidabel psykologisk og historisk fortælling om en kejser og et menneske, der mestrede sin tid. Oldtidens politik, tanker og idéer bliver lyslevende. Originaludgave:…
    Læs mere

    Den danske pige

    Af David Ebershoff

    Den danske pige

    Roman bygget over det danske kunstnerægtepar Gerda og Einar Wegeners skæbne. Som den første nogensinde fik han foretaget en kønsskifteoperation, i Dresden i 1920'erne, og blev…
    Læs mere

    Hundedage

    Af Einar Már Guðmundsson

    Hundedage

    Tiden for den franske revolution, historiens største vulkanudbrud, og Islands første og eneste konge: "Hundedagskongen" Jørgen Jürgensen, en dansk kaperkaptajn, som i 1809…
    Læs mere

    Eva Brauns hemmelighed

    Var Eva Braun medskyldig i Hitlers forbrydelser eller bare en naiv, forelsket kvinde? I denne underholdende  roman giver Erik Knoth sit bud på et muligt svar.
    Læs mere

    Hilde

    Af Klas Östergren

    Hilde

    Flot udfoldet skæbnefortælling og meget stærkt kvindeportræt af Ibsens Hilde Wangel skjuler ikke omkostningerne ved Hildes stejle selvstændighed.
    Læs mere

    Hildegard

    Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

    Hildegard

    En litterær biografi, der får en af de største kvindeskikkelser fra middelalderen til at træde lyslevende ud af historiens mørke.
    Læs mere

    Hildegard II

    Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

    Hildegard II

    Biografisk roman om middelaldermystikeren, komponisten, abbedissen og meget mere, Hildegard von Bingen (1098-1179)
    Læs mere
  • Exofiktion om kunstnere og muser

    Hans Christian

    Af Jesper Wung-Sung

    Hans Christian

    Man kan ikke andet end at tro på alt, hvad man læser, i mesterlig biografisk roman om H.C Andersens barndom. Det er ganske vist!
    Læs mere

    Efterårsbogen

    Af Johanna Venho

    Efterårsbogen

    Johanna Venho har indfanget Tove Janssons efterår i smuk og nostalgisk roman, hvor den ældre forfatter pakker sit liv ned i sommerparadiset. 
    Læs mere

    Mary

    Af Anne Eekhout (f. 1981)

    Mary

    Underholdende historisk fiktion om Mary Shelleys liv og kimen til den smukke og sørgelige fortælling om Frankenstein.
    Læs mere

    Kriger uden maske

    Af Hanne-Vibeke Holst

    Kriger uden maske

    Fængende roman om den oversete danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba, der trodsede konventionerne på mere end én måde.
    Læs mere

    Annas sang

    Af Benjamin Koppel

    Annas sang

    I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.
    Læs mere

    Eufori : en roman om Sylvia Plath

    Sanselig og rørende roman om Sylvia Plath, der slås med både indre dæmoner og genvordigheder over moder-, forfatter- og ægteskab.
    Læs mere

    Pigen med Leica'et

    Af Helena Janeczek

    Pigen med Leica'et

    De fortællermæssige greb, der både strukturerer bogen og bevæger sig rundt om Gerda Taro, hæver Janeczek milevidt over de fleste biografiske forfattere.
    Læs mere

    Adam i Paradis

    Af Rakel Haslund-Gjerrild

    Adam i Paradis

    Stilsikkert sprog og lyrisk magi indrammer maleren Kristian Zahrtmanns liv i en historisk brydningstid og aktualiserer nedarvede traumer om køn og homoseksualitet.
    Læs mere

    Den inderste kerne

    Af Lotte Kaa Andersen

    Den inderste kerne

    Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.
    Læs mere

    Slugt

    Af Christina Englund

    Slugt

    Kunstens fortærende længsel og uro er beskrevet lyrisk og sanseligt i Christina Englunds roman om fotografen Francesca Woodmans korte og intense liv.   
    Læs mere

    Hulemennesket

    Af Peter Lohr

    Hulemennesket

    Peter Løhr tegner i sin romandebut et fremragende portræt af maleren Johan Thomas Lundbye, der giver lyst til yderligere fordybelse i guldalderen.
    Læs mere

    Kvinde set fra ryggen

    Af Jesper Wung-Sung

    Kvinde set fra ryggen

    Hvem var kvinden, som var et yndet motiv i Vilhelm Hammershøis malerier? Det giver Wung-Sung sit suverænt vellykkede bud på i biografisk roman om Ida Hammershøi.
    Læs mere

    Hvor lyset er

    Af Malene Ravn (f. 1971)

    Hvor lyset er

    Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.
    Læs mere

    Cahun

    Af Kristina Stoltz

    Cahun

    Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.
    Læs mere

    Vivian

    Af Christina Hesselholdt

    Vivian

    Suverænt velskreven biografisk roman giver et fragmenteret indblik i den amerikanske gadefotografs liv og balancerer på en knivsæg mellem virkelighed og fiktion.
    Læs mere

    Gæsten

    Af Niklas Rådström

    Gæsten

    Underfundig, skæv og morsom roman om H.C. Andersens besøg hos Charles Dickens i 1857.
    Læs mere

    Jeg, Unica

    Af Kirstine Reffstrup

    Jeg, Unica

    Roman om kunstnerparret Unica Zürn og Hans Bellmer, der blander fakta og fiktion i en visuel og eksperimenterende fortællestil.
    Læs mere

    En anden gren

    Af Jesper Wung-Sung

    En anden gren

    Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.
    Læs mere

    Drømmefakultetet

    Af Sara Stridsberg

    Drømmefakultetet

    Biografisk roman i en eksperimenterende form om den militante feminist Valerie Solanas Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2007
    Læs mere

    Astas skygge

    Af Eva Tind

    Astas skygge

    Uhyre vellykket og smukt portræt af Asta Nielsen, som fødtes i armod, steg til berømmelsens højeste tinde, men døde i ensomhed. En rasende god læseoplevelse.
    Læs mere

    Virginia is for lovers

    Af Christina Hesselholdt

    Virginia is for lovers

    Hesselholdt har skrevet endnu en roman, der bygger på virkelige hændelser. Den gode historie drukner desværre lidt i et vellykket stilistisk projekt.
    Læs mere

    Hilde

    Af Klas Östergren

    Hilde

    Flot udfoldet skæbnefortælling og meget stærkt kvindeportræt af Ibsens Hilde Wangel skjuler ikke omkostningerne ved Hildes stejle selvstændighed.
    Læs mere
  • Klimalitteratur

    Evigt i tiden

    Af Jens Smærup Sørensen

    Evigt i tiden

    Smærup Sørensen viser sig igen som en litterær dirigent, der mestrer sprogets instrumenter med en beundringsværdig selvfølgelighed.
    Læs mere

    Sværmen

    Af Frank Schätzing

    Sværmen

    Skræmmende realisme og actionfyldt spænding forenes i tysk science fiction epos, der sætter menneskets rolle på Jorden i perspektiv. 
    Læs mere

    Eden

    Af Auður Ava Ólafsdóttir

    Eden

    Auður Ava Ólafsdóttir har med sit charmerende, håbefulde univers og florlette sprog skrevet en roman, der lyser og lever i hænderne på læseren.
    Læs mere

    Landsyge : en fortælling

    Schultz fremmaner med sine klimabekymringer og eksistentielle krise en essayistisk bog, der taler til hovedet, men knap så meget til hjertet.
    Læs mere

    Blå koral - tys tys dollar

    Af Peter-Clement Woetmann

    Blå koral - tys tys dollar

    Det er ikke så få af tidens største spørgsmål, der bliver vendt på relativt få sider i Peter-Clement Woetmanns rørende og rammende, morsomme og skræmmende stykke dramatik.
    Læs mere

    Spræng fabrikken

    Af Malte Tellerup (f. 1989)

    Spræng fabrikken

    Malte Tellerup giver et symbolsk, men også realistisk, bud på klimaaktivisme i sin yderste konsekvens.
    Læs mere

    Ulvespring af Kerstin Ekman

    Kerstin Ekman leverer et relevant og bevægende indspark om natur og bæredygtighed i fortryllende roman om aldring, eksistentiel tvivl og livslang kærlighed.
    Læs mere

    Jordisk

    Af Theis Ørntoft

    Jordisk

    I Theis Ørntofts stort anlagte klima- og kapitalismekritiske slægtsroman har både de menneskelige relationer og forbindelsen til naturen alligevel en jordisk chance.
    Læs mere

    Engang var der ulve

    Af Charlotte McConaghy

    Engang var der ulve

    Spændende og tankevækkende roman om klima, vild natur og spændinger mellem mennesker.
    Læs mere

    Trold

    Af Rasmus Daugbjerg

    Trold

    I Rasmus Daugbjergs ’Trold’ bløder menneskene og naturen om kap i en grum fortælling om magtbegær, tankeløse ugerninger og straf.
    Læs mere

    Den sidste af de vilde heste

    Af Maja Lunde (f. 1975)

    Den sidste af de vilde heste

    Hjerteskærende smuk roman fortæller historien om Przewalski-racen og kampen for at redde vildhestene i en klimatruet verden.
    Læs mere

    Efter København

    Af Christian Skovgaard

    Efter København

    Et visuelt og taktilt mesterværk af stor grafisk skønhed med en visionær fortælling om et København i ruiner efter en klimakatastrofe.
    Læs mere

    København, udateret

    Af Villads Andersen (f. 1988)

    København, udateret

    Villads Andersens imponerende debut inviterer til debat, eksistentiel tvivl og eftertanke i vild klimafiktion.
    Læs mere

    Havfruehjerte

    Af Ingvild Lothe

    Havfruehjerte

    Ingvild Lothe skriver om sorg, vold, natur og kærlighed i sit helt eget sprog, der på én gang er ufatteligt smukt og grusomt.
    Læs mere

    Livet går over sine bredder

    Af Lea Marie Løppenthin

    Livet går over sine bredder

    Moderne klimavenlige begravelser blander sig med mystiske mytefortællinger i Løppenthins fabulerende kollektivroman. 
    Læs mere

    Selv hvis alt forsvinder

    Af Jens Liljestrand

    Selv hvis alt forsvinder

    Jens Liljestrands fremragende debut bringer klimakrisen ind i vores virkelighed. Det er udmattende og bestemt ikke opløftende.
    Læs mere

    Rosarium

    Af Charlotte Weitze

    Rosarium

    Realisme, myte, videnskab og fantasi forenes i Weitzes slægts- og klimaroman om en ny menneskelig livsform med planteegenskaber.
    Læs mere

    Englenes blod

    Af Johanna Sinisalo

    Englenes blod

    En global naturkatastrofe finder sted i USA i skræmmende fremtidssyn fra en af Finlands største nulevende forfattere. 
    Læs mere

    Når vi rejser til Mars

    Af Maja Elverkilde

    Når vi rejser til Mars

    Skovbundsduftende samfundsdystopi med videnskaben i ryggen og et fint eksistentielt portræt af en tvivlsflakkende hovedperson bliver bedre efter en ujævn begyndelse.
    Læs mere

    Fire fortællinger om kærlighed

    Af Trine Andersen (f. 1969)

    Fire fortællinger om kærlighed

    Mødet mellem mennesker giver glimt af håb, inden katastroferne styrer verden mod det totale sammenbrud i fire barske fortællinger om klima- og flygtningekrisen.
    Læs mere

    Dyreliv

    Af Auður Ava Ólafsdóttir

    Dyreliv

    I romanen raser en perfekt storm, og en rørende stilhed hvisker om at være til i lys og mørke, men mest i mørke.
    Læs mere
    Dafnesyndromet

    Dafnesyndromet

    Af Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

    Dafnesyndromet

    Original fortolkning af Dafne-myten forbinder den vidt fortolkede nymfes grumme skæbne med to af vor tids vigtigste emner: klimakrisen og den manglende ligestilling.
    Læs mere

    Udsendingen

    Af Yoko Tawada (f. 1960)

    Udsendingen

    Prisbelønnet japansk science fiction er en anderledes, stærk og poetisk post-katastrofefortælling, men mest af alt en smuk og varig læseoplevelse.
    Læs mere

    Klinten

    Af Jens Smærup Sørensen

    Klinten

    Smærup Sørensen stiller skarpt på menneskets manglende fællesskaber, fremmedgørelse og klimaforandringer i et højaktuelt, stille og gribende villavejsdrama.
    Læs mere

    Træmuseet

    Af Christian Yde Frostholm

    Træmuseet

    Træmuseet er, blandt så meget andet, et vigtigt og originalt bidrag til de senere års danske klimakrise-litteratur. 
    Læs mere

    Til verdens ende

    Af Charlotte McConaghy

    Til verdens ende

    Fantasifuld og rørende roman om vild natur, sorg og den store kærlighed - til dyrene, planterne og livet.
    Læs mere

    Zombierådhus

    Af Pablo Llambías

    Zombierådhus

    Absurd og vedkommende. Zombierådhus er danmarkshistorie fortalt fra det atomkrigsramte år 2097 og portrætterer med underspillet humor en velfærdsstat i ruiner.
    Læs mere

    Verden under vand

    Af J. G. Ballard

    Verden under vand

    Fortættet og hypnotisk science-fiction roman fra 1962 er mere relevant end nogensinde. Originaludgave: 1962
    Læs mere

    Efter solen

    Af Jonas Eika

    Efter solen

    Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
    Læs mere

    Solar

    Af Theis Ørntoft

    Solar

    Theis Ørntoft har fod på både sproget og speederen i sin debutromans sansebombarderende deroute. Hold kæft hvor er det bare godt håndværk!  
    Læs mere

    Kød og fred

    Af Anders Morgenthaler

    Kød og fred

    Klimathriller om sosu-assistenten Annemette, der tager kampen op mod kødindustrien, serveres med humor og befriende vanvid.
    Læs mere

    Havbrevene

    Af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

    Havbrevene

    En følsom korrespondance mellem de to søstre, Atlanterhavet og Middelhavet. Bogen er et lille kunstværk, der taler til læseren i både ord og illustrationer.
    Læs mere

    Den afskyelige

    Af Charlotte Weitze

    Den afskyelige

    Kærlighed, overlevelse og fanatisme væves sammen i Charlotte Weitzes roman, der leverer et humoristisk men alvorligt indspark i klimadebatten.
    Læs mere

    Vejen

    Af Cormac McCarthy

    Vejen

    Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'.   
    Læs mere

    Biernes historie

    Af Maja Lunde

    Biernes historie

    Bier betyder alt for den engelske frøhandler William i 1852, for den amerikanske biavler George i 2007 og for den kinesiske håndbestøver Tao i 2098 og for deres familieliv.
    Læs mere

    Blå

    Af Maja Lunde (f. 1975)

    Blå

    Vedkommende, interessant og skræmmende roman om klimaforandringerne og konsekvenserne.
    Læs mere

    Udslettelse

    Af Jeff VanderMeer

    Udslettelse

    Det er alt det, øjet ikke umiddelbart ser, der pirker til fantasien og vækker gruen i Jeff Vandermeers øko-thriller om det mystiske Område X.
    Læs mere

    Solar

    Af Ian McEwan

    Solar

    For den hyldede nobelprisvinder, Michael Beard, er der ikke langt fra global anerkendelse til personlig deroute.
    Læs mere

    Isola

    Af Madeleine Hessérus

    Isola

    Fascinerende svensk roman om en kvinde, der får storbyallergi og tager på skovtur – i 12 måneder, måske mere.
    Læs mere

    Den femte dag

    Af Frank Schätzing

    Den femte dag

    Undrer du dig også over hvordan vi mennesker behandler jordkloden? Frank Schätzing har givet sit bud i ny medrivende science fiction roman.
    Læs mere

    Varslet

    Af Liz Jensen

    Varslet

    Usædvanligt forlags-stunt: pengene retur, hvis du ikke bryder dig om bogen! Men det gør du!
    Læs mere

    Nancy

    Af Dennis Gade Kofod

    Nancy

    En mystisk tåge har lagt sig om Bornholm og tager folk med sig ud over havet. Folk dør. Men Nancy bliver tilbage – og forude venter byfesten.
    Læs mere

    Oversvømmelsen

    Af Nina Bolt

    Oversvømmelsen

    Nina Bolts nye roman byder på psykologisk drama med naturen som foruroligende kulisse. En rigtig efterårsroman!
    Læs mere

    7 Sydøst

    Af Hanne Richardt Beck

    7 Sydøst

    Dyster fremtidsvision om en verden, der ligner vores, men hvor klimaforandringer og et anderledes menneskesyn har dannet grobund for et næsten totalitært samfund.
    Læs mere

    Resten af verden

    Af Jean-Christophe Chauzy

    Resten af verden

    Skræmmende dystopi i tegneserieform er både fængende, flot og troværdig. 
    Læs mere
  • Nyere danske noveller

    Snydt ud af næsen

    Af Thomas Korsgaard

    Snydt ud af næsen

    I Korsgaards version af Provins med stort P har alle ondt i maven - voksen og barn, rig og fattig, karakter og læser. 
    Læs mere

    Små stød

    Af Ane Riel

    Små stød

    Ane Riel debuterer som novelleforfatter med en række skæve historier om livets stød, der skubber til tilværelsens trygge kurs.
    Læs mere

    Soft boys

    Af Mads Ananda Lodahl

    Soft boys

    Den svære overgang fra barn til voksen, når man som teenagedreng falder uden for normen, skildres med nænsom hånd i novellesamling.
    Læs mere

    Ud af ti mænd

    Af Jesper Wung-Sung

    Ud af ti mænd

    Jesper Wung-Sung sætter fokus på tidens mænd i fint spundet, substantiel og klog novellesamling.
    Læs mere

    Sorgens balalajka

    Af Jens Blendstrup

    Sorgens balalajka

    Skæve og originale noveller underholder og sender læseren på koldbøttetur i tilværelsen. Samlingen rummer dyb, tragisk komik og en befriende uforudsigelighed.
    Læs mere

    Overnatning i sparsomt møbleret værelse

    Velfortalte og særegne noveller om mennesker og relationer. Carsten Müller Nielsen kan noget med stemninger og beskriver det tabuiserede og grimme.
    Læs mere

    Næsten her

    Af A. Silvestri

    Næsten her

    Novellesamlingen indeholder 14 underholdende, tankevækkende og realistiske noveller, som udspiller sig i verdener, der er næsten magen til vores.
    Læs mere

    Galgenfugle

    Af Ulrik Gräs

    Galgenfugle

    De tidløse noveller om omverdenens reaktioner på selvmord er skrevet med psykologisk indsigt, vid og varme.
    Læs mere

    Efter solen

    Af Jonas Eika

    Efter solen

    Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
    Læs mere

    Dengang dinosaurerne var små

    Af Kaspar Colling Nielsen (f. 1974)

    Dengang dinosaurerne var små

    31 fabulerende, bizarre og særdeles vedkommende fortællinger, der beskriver diverse former for forvandlinger samt helt almindelige hændelser, der bare kommer helt ud af kontrol.
    Læs mere

    Tyverier

    Af Thomas Korsgaard

    Tyverier

    Mestertyven Korsgaard har neglet gode historier og triste skæbner om ensomhed og mennesker, der gør hinanden fortræd. 
    Læs mere

    Kort over Canada

    Af Dorthe Nors

    Kort over Canada

    Dorthe Nors lykkes til fulde med at underholde og udfordre sin læser i disse kringlede og finurlige noveller.  
    Læs mere

    Requiem for en kornmark

    Af Ditte Steensballe

    Requiem for en kornmark

    Ni lyriske noveller med melankoli, sanselighed og humor udgør tilsammen små skrøbelige portrætter af mennesker, der er i færd med eller har taget afsked med noget.
    Læs mere

    Se, hunden er løs

    Af Anna Møller

    Se, hunden er løs

    Anna Møllers velskrevne noveller om mennesker og møder er et spændende bekendtskab for alle, der kan lide noveller med en lidt dyster tone, der giver stof til eftertanke.
    Læs mere
  • Fædre og sønner

    Sukkwan Island

    Af Ugo Bienvenu (f. 1987)

    Sukkwan Island

    Nådesløst psykologisk drama i sort/hvid graphic novel baseret på David Vanns roman. 
    Læs mere

    Vulkanø

    Af Daniel Dalgaard

    Vulkanø

    Vulkanø er en følsom, underholdende og skarp energiudladning om at være søn og at blive far. 
    Læs mere

    Min fars død

    Af Madame Nielsen (f. 1963)

    Min fars død

    Madame Nielsen skriver knugende, skønt og spruttende om at elske, foragte, forgå, fortælle og dø i en af årets bedste bøger.
    Læs mere

    En vej ud af tågen

    Af Kristian Leth (f. 1980)

    En vej ud af tågen

    Kristian Leth har skrevet en fremragende og poetisk erindringsbog om at være søn af en famøs, fraværende far. Tårerne triller tungt, inden tågen letter.
    Læs mere

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    Jeg slog min far ihjel

    Af Christian Dorph

    Jeg slog min far ihjel

    Digtkredsen udforsker tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder. Dorph stiller spørgsmål, som får lov til at hænge i luften længe efter endt læsning.
    Læs mere

    En skidt knægt

    Af Henning Jensen (f. 1943-01-05)

    En skidt knægt

    Henning Jensens har skrevet en både barsk og formidabel erindringroman om en barndom med en kærlig far og en dominerende mor med et vanskelligt sind.
    Læs mere

    Bag om min far

    Af Kaspar Kaum Bonnén

    Bag om min far

    Titlen varsler noget problematisk; en søn, der går bag om sin far. Det er der kommet en anklagende, gribende og overvældende beretning ud af. 
    Læs mere

    Postkort fra Californien

    Tonny Vorm har skrevet en virkelig rørende og vedkommende erindringsroman om at være far, når man selv er vokset op uden sin far.
    Læs mere

    En frivillig død

    Af Steffen Kverneland

    En frivillig død

    Gribende og personlig graphic novel fra norske Steffen Kverneland, der fortæller om sin barndom med en far, der endte med at begå selvmord.
    Læs mere

    Den italienske mester

    Det er ikke let at være barn af en verdensberømt kunstner, og Charles liv er knyttet til faderens skæbne og skygge.
    Læs mere

    Et rigtigt liv

    Af Katrine Marie Guldager

    Et rigtigt liv

    Betagende roman om en søns jagt på sin fars anerkendelse, den store kærlighed og det rigtige liv. Guldager skriver som altid mesterligt om moderne familierelationer.
    Læs mere

    Vælde vokse vakle visne

    Af Sara Baume (f. 1984)

    Vælde vokse vakle visne

    Den irske debutant, Sara Baume, har skrevet en vedkommende lyrisk fortælling, der kunne foregå alle steder og til alle tider, om relationen mellem et sårbart menneske og hans hund.
    Læs mere

    Kort over paradis

    Historien om Romers ungdom er interessant læsning. Sidehistorierne kunne undværes.
    Læs mere

    De otte bjerge

    Af Paolo Cognetti (f. 1978)

    De otte bjerge

    Stoisk ro og ubarmhjertig poesi. De otte bjerge er en svimlende roman til trods for sit relativt beskedne omfang.
    Læs mere

    Faderen - et opgør

    Af Niklas Frank (f. 1939)

    Faderen - et opgør

    Vrede og had er de to fremherskende følelser i sønnens opgør med sin far, som var tysk generalguvernør i det besatte Polen under 2. Verdenskrig.
    Læs mere

    Mænds hjerter

    Af Nickolas Butler

    Mænds hjerter

    Igennem tre generationer fortælles historien om mænd og deres hjerter. Det er en historie om tid, følelser, relationer, styrke, loyalitet og ikke mindst om kærlighed.
    Læs mere

    Glem det. Dårligt nyt. En smule håb

    Edward St Aubyn åbner et vindue til en verden gennemsyret af dekadence, amoral, grådighed, snobberi og ondskab: Det britiske aristokrati.
    Læs mere

    Mårhund

    Af Johannes Lilleøre

    Mårhund

    Så har Udkantsdanmark endnu engang bevist, at det er her, det sker. Lilleøre skriver godt, og historien er af samme kaliber som Erling Jepsens, tragisk og underholdende.
    Læs mere

    Girafhuset

    Af Gorm Henrik Rasmussen

    Girafhuset

    Girafhuset er forfatterens opgør med en dominerende og voldelig far, der samtidig var aktiv i hjembyen Aalborgs forenings- og kulturliv.
    Læs mere

    En uskyldig familie

    Af Katrine Marie Guldager

    En uskyldig familie

    Romanen fortæller historien om det moderne menneskes evige kamp for at finde meningen med livet og samtidig forstå og forlige sig med sit ophav.
    Læs mere

    Goat Mountain

    Af David Vann

    Goat Mountain

    Foruroligende og barsk roman om en familie, hvor vold er hverdagskost og grænserne for grusomheden ikke-eksisterende.
    Læs mere

    Niksen

    Af Nathan Hill

    Niksen

    Stor amerikansk generations- og udviklingsroman. Selvom det er tidligt på året, er det fristende at kalde den noget af det bedste fra 2017.
    Læs mere

    Et lille liv

    Af Hanya Yanagihara

    Et lille liv

    Fremragende New Yorker roman om fire studiekammerater er en hjerteskærende hyldest til venskab og sammenhold.
    Læs mere

    Land i datid

    Af Jesper Bugge Kold

    Land i datid

    Fremragende og meget velresearchet roman om at finde sine rødder og derved finde ud af, hvem man selv er.
    Læs mere

    Sønner af mænd

    Af Johan Forsby

    Sønner af mænd

    En tragikomisk, befriende og rammende roadtrip-roman om tre unge mænd på flugt fra samfundets og fædrenes forventninger og på jagt efter egen maskulinitet og mening.
    Læs mere

    Stemmen

    Af Arnaldur Indriðason

    Stemmen

    Indriðason bruger den barske socialrealisme som kernen i denne spændende og velkomponerede krimi.
    Læs mere

    Sunset Park

    Af Paul Auster

    Sunset Park

    Sunset Park er en skæbnefortælling om fædre og sønner, marginaliserede eksistenser, og livets tilfældigheder - altså en typisk Auster roman.
    Læs mere

    Ovenpå er der stille

    Af Gerbrand Bakker

    Ovenpå er der stille

    Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe. Vinder af the International DUBLIN Literary Award…
    Læs mere

    Et eventyr

    Af Jonas T. Bengtsson

    Et eventyr

    En blid og barsk, eventyrlig og socialrealistisk roman om forholdet mellem en dreng og hans far set fra barnets synsvinkel.
    Læs mere

    Submarino

    Af Jonas T. Bengtsson

    Submarino

    Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin. Filmatiseret i 2010.
    Læs mere

    Bombaygryde

    Af Jens Blendstrup

    Bombaygryde

    Jens Blendstrup tegner i 'Bombaygryde' et skævt, komisk, surrealistisk og lidt grotesk portræt af Leif og hans udvikling og modning gennem hans tid som soldat.
    Læs mere

    Gud taler ud

    Af Jens Blendstrup

    Gud taler ud

    Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.
    Læs mere

    Maskeblomstfamilien

    Af Lars Sꜳbye Christensen (f. 1953)

    Maskeblomstfamilien

    Forførende og foruroligende, grum og grotesk er Lars Saabye Christensens psykologiske portræt af et skadet barn og den familie, han kommer fra.  
    Læs mere

    Den hvide konge

    Af György Dragomán

    Den hvide konge

    Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans…
    Læs mere

    Ekstremt højt & utrolig tæt på

    Ekstremt rørende roman om en ikke helt almindelig 9-årig dreng, der har mistet sin far under terrorangrebet på World Trade Center.  
    Læs mere

    Den lille bog

    Af Selden Edwards

    Den lille bog

    Wheeler Burden er rockstjerne og baseballtalent, og hans historie knyttes sammen med farens, der var krigshelt, og bedstefaren, der var iskold forretningsmand
    Læs mere

    En amerikaners lidelser

    Familiehemmeligheder og andre mysterier sætter mentale spor i flere generationer i en stor og viis psykologisk spændende roman, der forgår i New York efter 9/11.
    Læs mere

    Hestenes øjne

    Af Hans Otto Jørgensen

    Hestenes øjne

    Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.
    Læs mere

    Min kamp 1. bog

    Af Karl Ove Knausgård

    Min kamp 1. bog

    'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.
    Læs mere

    Kalak

    Af Kim Leine

    Kalak

    Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
    Læs mere

    Vejen

    Af Cormac McCarthy

    Vejen

    Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'.   
    Læs mere

    Retrograd

    Af Torben Munksgaard

    Retrograd

    Henrik er en stille sofakartoffel, der efter sin 50 års fødselsdag beslutter mentalt at blive yngre og bryder totalt med sin stille parcelhusidyl.
    Læs mere

    Ud og stjæle heste

    Af Per Petterson

    Ud og stjæle heste

    At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring.   
    Læs mere

    Jeg nægter

    Af Per Petterson

    Jeg nægter

    Rørende, trist og smuk roman om drenge og deres venskab. Endnu en perle føjer sig til et suverænt forfatterskab!
    Læs mere

    Gudfar

    Af Dy Plambeck

    Gudfar

    Original, hjertevarm og sørgmunter familiehistorie om bikeren Uffe fra M. C. Spitfire, nazi-bageren Tenna og autonome Petring. 
    Læs mere

    Fader vor

    Af Morten Sabroe

    Fader vor

    Forfatterens dybt personlige opgør med sin far, Den Gyldenblonde, hvis lange og mørke skygge han ønsker at gøre sig fri af og sætter i et selverkendelsens skarpe lys.
    Læs mere

    Hjertet slår og slår

    Af Jens Smærup Sørensen

    Hjertet slår og slår

    Fremragende roman, der i tilbageblik beretter om et far-søn forhold i 1950´ernes landbosamfund.
    Læs mere

    Udflytterne

    Af Camilla Stockmarr

    Udflytterne

    At flytte fra København til den svenske ødemark er et stort spring. En familie vover turen og oplever en ny og anderledes verden.
    Læs mere

    Violinbyggeren

    Af Henrik Strube

    Violinbyggeren

    'Violinbyggeren' er sympatisk realisme: Based on a true story og taget under - bogstaveligt talt - kærlig behandling. Læs den fængslende fortælling!
    Læs mere

    Min fars dagbog

    Af Jiro Taniguchi

    Min fars dagbog

    Trehundrede siders velfortalt graphic novel med masser af smukke øjeblikke. Om at vokse op som skilsmissebarn og om mindernes tyngde i voksenlivet.
    Læs mere

    Fædre og sønner

    Af Ivan Turgenev

    Fædre og sønner

    Klassisk roman fra zartidens Rusland om konflikten mellem to generationer. Originaludgave: 1862
    Læs mere

    Den syvende dag

    'Den syvende dag' har samme melankolske skrøbelighed som 'At leve', men den er blandet med humor og en bidende social kritik af det moderne Kina.
    Læs mere

    Askeblomster

    Af Patrick Modiano

    Askeblomster

    Forunderlig roman om erindring og tab af identitet og følelser i byen Paris genintroducerer den franske nobelpristager, Patrick Modiano, på dansk.
    Læs mere

    Asken i tasken

    Af Jelle Brandt Cosrtius

    Asken i tasken

    J.B. Corstius' far var en mand med mange talenter, at være far var dog ikke en af dem. For at ære hans minde cykler Corstius fra Holland til Middelhavet med hans aske
    Læs mere
  • Årets bedste lyrik 2023

    Hvid, norsk mand

    Af Brynjulf Jung Tjønn

    Hvid, norsk mand

    Brynjulf Jung Tjønns hjerteskærende digtsamling behandler forfatterens opvækst og den racisme, han har været udsat for.
    Læs mere

    Fiskesonetterne

    Af Bjørn Rasmussen

    Fiskesonetterne

    Bjørn Rasmussen har skrevet en stærk og fejende flot sonetkrans om hunden Fiske og især om dens ejer.
    Læs mere

    Logan i Aokigahara

    Af Nath Krause

    Logan i Aokigahara

    Nath Krause kritiserer kapitalismens digitale verden og ulighed i en rørende, poetisk kamp for at genvinde den selvmordstruedes narrativ.
    Læs mere

    Barbar

    Af Amina Elmi

    Barbar

    Dansk-somaliske Amina Elmi skriver om eksilerfaringer og følelsen af hjemløshed i et poetisk sprog med originale billeder.  
    Læs mere

    Nye balancer - handicapdigte

    Caspar Erics digte oser af vrede, frustration og kunstnerisk begavelse og manifesterer digteren som en brændende fakkel i et tomt rum.
    Læs mere

    Jeg bor i en hemmelig drøm : tidlige digte

    I Inger Christensens hidtil ukendte ungdomsdigte mærker man allerede hendes stærke sans for sproget og den forbundethed med naturen, som går igen i forfatterskabet.
    Læs mere
  • Kvinder i kamp

    Kort over hende

    Af Inger Christine Løwe & Sidsel Welden

    Kort over hende

    Bogen åbner vores øjne for en række af danmarkshistoriens oversete kvinder og lander et mellemgodt sted mellem historisk guidebog og erindringer.
    Læs mere

    Damer der var for meget

    Alle bør læse Sara Alforts biografiske værk om de vilde damer, der skubbede til grænserne og var foregangskvinder i ligestillingskampen.
    Læs mere
    Argumenter imod kvinder

    Argumenter imod kvinder

    Af Birgitte Possing

    Argumenter imod kvinder

    Vigtig bog, fyldt med markante citater, dokumenterer på underholdende vis, hvordan kvinder i kampen for ligestilling er blevet mødt med fordomme og ydmygelser.
    Læs mere

    11%

    Af Maren Uthaug

    11%

    Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!
    Læs mere

    Kærlighedens år

    Af Johanne Mygind

    Kærlighedens år

    Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.
    Læs mere

    Voksbarnet

    Af Olga Ravn

    Voksbarnet

    Olga Ravn vækker grufulde hekseprocesser frem fra dybet i sin dragende og altsansende roman.
    Læs mere

    SCUM Manifest

    Af Valerie Solanas

    SCUM Manifest

    En af kvindefrigørelsens mest omtalte tekster fra 1967 er udkommet i ny oversættelse - en rasende og kompromisløs udlægning af patriarkatets magtbegær.
    Læs mere

    Værelse samlet af kvinder

    Af Katrine Grünfeld

    Værelse samlet af kvinder

    Bolden er på kvindernes banehalvdel i Grünfelds stramt komponerede og fragmentariske roman om skilsmisse, identitet, livskrise og kvindefællesskaber. 
    Læs mere

    Mødrenes gade

    Af Kristín Marja Baldursdóttir

    Mødrenes gade

    Kristin Marja Baldursdóttir er en sand mester i at skildre islandske kvinder i forskellige miljøer og tider. Denne gang er scenen henlagt til en gade i Reykjavik i 1960’erne.
    Læs mere

    Dø, løgn, dø

    Af Mette Moestrup

    Dø, løgn, dø

    Digte - I fem dele og suiter udtrykt gennem genre-eksperimenter og klassiske stilarter afsøges især det kvindelige univers - Digtene kredser bl.a. om moderskab, kærlighed, døden og…
    Læs mere

    Kvinder uden mænd

    Af Shahrnush Parsipur

    Kvinder uden mænd

    Mesterlig roman om kvindefrigørelse og -seksualitet i det moderne Iran. Fortællingen om fem kvinders frigørelse er vild, stærk og magisk.
    Læs mere

    Mit arbejde

    Af Olga Ravn

    Mit arbejde

    Anna er forfatter og nybagt mor og bruger skriften i et forsøg på at komme overens med det skrækindjagende ved moderskabet i modigt og storslået værk om skabertrang og angst.
    Læs mere

    Femø

    Af Anne Brædder

    Femø

    Bogen fortæller fint om den allerførste lejr, men har også historien om rødstrømpebevægelsen med og følger kvindebevægelsen og lejren helt op til nutiden.
    Læs mere

    Feminisme er -

    Af Alexandra Black

    Feminisme er -

    Introduktion til feminismen for unge indeholder både historisk viden og indsigt i de udfordringer, nutidens feminister arbejder med.
    Læs mere

    Brev til en nybagt forælder

    Af Chimamanda Ngozi Adichie

    Brev til en nybagt forælder

    Adichies bud på at være en feministisk forælder er en både relevant og tankevækkende opfordring til, hvordan man som forælder bør opdrage piger i nutidens samfund.
    Læs mere
  • Alkoholmisbrug

    Svømmende, rygende, grædende

    Fra sort humor til selvdestruktion. Lone Hørslev udruller sin rå version af kældermenneskets forfald set fra en kvindelig alkoholiker. 
    Læs mere

    Linneas bog

    Af Mikael R. Lindholm (f. 1961)

    Linneas bog

    Gribende roman om tilværelsen i Finland, Sverige og Danmark omkring Anden Verdenskrig med finlandssvenskeren Erik og hans tiltagende alkoholmisbrug i centrum. 
    Læs mere

    Ædru

    Af Jesper Stein

    Ædru

    Jesper Stein fortsætter sin forsoning med fortiden i bevægende og universel roman om at træde ud af afhængighedens skygge og mærke sig selv og livet i ædruelighedens klare lys.
    Læs mere

    Bar

    Af Kristian Ditlev Jensen (f. 1971)

    Bar

    Kristian Ditlev Jensen sætter i sin kontrafaktiske roman ord på konsekvenserne af det livsvalg, hvor alkoholen vælges til og livet vælges fra.
    Læs mere

    Sjuft

    Af René Fredensborg

    Sjuft

    Autofiktiv roman om et kompliceret far-søn-forhold, der rækker fra Vamdrup til Filippinerne, hvor faren lever efter devisen: Fadøl, fisse og fast arbejde. 
    Læs mere

    Glem mig

    Af Alex Schulman

    Glem mig

    Stærk og rørende selvbiografisk roman om at vokse op i skyggen af sin mors alkoholmisbrug og samtidig nære en grænseløs kærlighed og loyalitet til hende.
    Læs mere

    Shuggie Bain

    Af Douglas Stuart

    Shuggie Bain

    En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.
    Læs mere

    Mig ejer ingen

    Af Åsa Linderborg

    Mig ejer ingen

    'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige. Originaludgave: 2008
    Læs mere

    Gennem natten og vinden

    Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.
    Læs mere

    Rampen

    Af Jesper Stein

    Rampen

    Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.
    Læs mere

    Sindets tremmer

    Af Einar Már Guðmundsson

    Sindets tremmer

    En magisk og livsbekræftende fortælling om vejen ind i og ud af misbruget, om passive og aktive misbrugere og om kærligheden.
    Læs mere

    Et andet liv

    Af Per Olov Enquist

    Et andet liv

    Der er levende fortællekunst og indre erindring i P.O. Enquists bevægende og betagende beretning.
    Læs mere

    Bornholm-notater

    Af Anders Mathias Rishøj (f. 1987)

    Bornholm-notater

    Sælsom debutroman om livet som alkoholmisbruger på en døgnbehandling på Bornholm udmærker sig ved skildringen af afstanden mellem mennesker.
    Læs mere

    Jubelidiot

    Af Mikael Josephsen

    Jubelidiot

    Fin afslutning på Mikael Josephsens misbrugstrilogi, som også denne gang bugner af gode formuleringer, absurd humor og bidsk realisme.
    Læs mere

    Vi er vel helte

    Af Liv Nimand Duvå

    Vi er vel helte

    Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.
    Læs mere

    Jeg er gråhvid

    Af Bjørn Rasmussen

    Jeg er gråhvid

    En roman som i et Twin Peaks inspireret univers, hallucinerende og gruopvækkende kredser om temaerne psykisk sygdom, kønsidentitet, faderskab og arvesynd. 
    Læs mere

    Sortedam

    Af Sissel Bergfjord

    Sortedam

    Opvæksten med en alkoholiseret mor trækker smertefulde spor ind i voksenverdenen for Sigrid, som venter sit første barn.
    Læs mere

    Begyndere

    Af Raymond Carver

    Begyndere

    Mere end 20 år efter Raymond Carvers død udkommer nu den novellesamling, som grundlagde det berømte forfatterskab – vel og mærke i den udgave som Carver havde tænkt sig.
    Læs mere

    Svinestierne

    Af Susanna Alakoski

    Svinestierne

    Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad. Filmatiseret i 2010 af Pernille August.
    Læs mere

    Eksil

    Af Jakob Ejersbo

    Eksil

    Samantha kommer som barn med sine forældre til Tanzania, hvor hendes teenagertilværelse er præget af pjækkeri, sprut, drenge og stoffer.
    Læs mere

    The factory

    Af Hans Otto Jørgensen

    The factory

    En barsk fortælling om et rodløst ungdomsliv præget af druk, stoffer og traumatiske barndomsoplevelser.
    Læs mere

    Min kamp 1. bog

    Af Karl Ove Knausgård

    Min kamp 1. bog

    'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.
    Læs mere

    Hærværk

    Af Tom Kristensen

    Hærværk

    'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor. Originaludgave: 1930
    Læs mere

    Barn af verden

    Af Irmgard Keun

    Barn af verden

    Med et barns skarpe og naive blik får vi et rørende indblik i en familie på flugt i 30’ernes Europa og samtidig et rystende portræt af en alkoholiker.
    Læs mere

    Hundene

    Af Ola Nilsson

    Hundene

    Kort og kontant roman om teenageliv i fattigfirsernes udkantssverige er et dygtigt litterært kammerspil i mol.
    Læs mere

    Verdens sidste roman

    Af Daniel Sjölin

    Verdens sidste roman

    Selvbiografisk roman om en alkoholiseret og narcissistisk studievært og forfatter, der med sin tredje roman vil vise verden den rå sandhed
    Læs mere

    Bare vi har hinanden

    Af Thorstein Thomsen (f. 1950)

    Bare vi har hinanden

    Med humor og kærlighed fortæller drengen Gibber om de år, hvor stedfaderen Richard var familiens centrum - både som kærlig far og som uberegnelig alkoholiker.
    Læs mere

    Alt må vige for natten

    Af Delphine de Vigan

    Alt må vige for natten

    I 2008 begik Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er et sublimt romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at finde årsagerne.
    Læs mere
  • 7 bøger om begær og magt du kan lytte til på eReolen

    Pigedyr

    Af Cecilie Lind

    Pigedyr

    Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.
    Læs mere

    Fra i nat sover jeg på taget

    Af Jens Christian Grøndahl

    Fra i nat sover jeg på taget

    Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.
    Læs mere

    Samtykket

    Af Vanessa Springora

    Samtykket

    Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 
    Læs mere

    Min mørke Vanessa

    Af Kate Elizabeth Russell

    Min mørke Vanessa

    Foruroligende, bedragerisk, snigende og hjerteskærende fortælling forfører sin læser såvel som sin hovedperson.
    Læs mere

    Rosenreglen

    Af Liv Nimand Duvå

    Rosenreglen

    En ung kvinde forbereder en kunstudstilling, der samtidig bliver et hævntogt, mens fortiden bliver mere og mere nærværende. Rasende god og lige så vigtig roman.
    Læs mere

    Hvis vi ikke taler om det

    Af Leonora Christina Skov

    Hvis vi ikke taler om det

    Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.
    Læs mere

    Pige, 1983

    Af Linn Ullmann

    Pige, 1983

    Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.
    Læs mere
  • Det socialt skæve samfund

    Myrna

    Af Michael Enggaard

    Myrna

    Michael Enggaard indfanger både vrangsiden af det moderne København og halvfemsernes kriminelle Vesterbro med sit præcise sprog. Frisørens hævn er socialrealisme til tiden.
    Læs mere

    Snydt ud af næsen

    Af Thomas Korsgaard

    Snydt ud af næsen

    I Korsgaards version af Provins med stort P har alle ondt i maven - voksen og barn, rig og fattig, karakter og læser. 
    Læs mere

    Betonhjerter

    Af Sara Rahmeh (f. 1985)

    Betonhjerter

    Sara Rahmeh har kastet meget kærlighed ind i sin roman, som nedbryder fordomme om boligblokke og barrierer mellem etniciteter.
    Læs mere

    Strøm

    Af Michael Holbek

    Strøm

    Michael Holbeks debutroman er et sympatisk og stolt tidsportræt af en håndværkerfamilies uindfriede, knuste og realiserede drømme.
    Læs mere

    Vindueskiggeren

    Af Erling Jepsen (f. 1956)

    Vindueskiggeren

    Årets Erling er et vidunderligt og absurd eksempel på, hvor svært det er at være ung mønsterbryder og kunstnerspire uden netværk. Erling Jepsen, når han er bedst. 
    Læs mere

    Nøjsomheden

    Af Stine Askov

    Nøjsomheden

    Stine Askovs velskrevne roman går helt tæt på det autentiske og mangfoldige miljø i Nøjsomheden. Skævheden i samfundet er udtalt, og snobberiet får en velplaceret lammer.
    Læs mere

    Habibi

    Af Sebastian Bune

    Habibi

    Bunes barske roman om en ung, der forsøger at frigøre sig fra en voldelig opvækst, er hjerteskærende virkelighedsnær. Stærk indignation og vrede bølger efter læsningen.
    Læs mere

    Lalandia

    Af Jens Vilstrup

    Lalandia

    Ligger lykken på Lolland? Jens Vilstrup har skrevet en både barsk og smuk fortælling, der fortjener meget opmærksomhed.
    Læs mere

    De andre

    Af Mikael P. Josephsen

    De andre

    Bo sover på et offentligt toilet, Konen i en container. Sammen med de andre hjemløse slås de for overlevelsen i rystende og menneskelig kollektivroman om livet som hjemløs.
    Læs mere

    Man skulle nok have været der

    Overbevisende og rørende afslutning på Korsgaards eminente trilogi om Tue, som nu er 17 år og forsøger at finde fodfæste i København.
    Læs mere

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    I ruiner

    Af Morten Pape (f. 1986)

    I ruiner

    Pape vil meget med sin sidste roman i Amager-trilogien, men stråler i sine miljøbeskrivelser, hvor man mærker hans indgående kendskab og kærlighed til Amager.
    Læs mere

    Fra blokken

    Af Jonas T. Bengtsson

    Fra blokken

    Danny, Malik og Christian har været venner siden barndommen og er det stadig, selvom de er gået hver sin vej. Hårdtslående og potent roman leveret med udsøgt sprogligt overskud.
    Læs mere

    Det Danmark du kender

    Af Peder Frederik Jensen

    Det Danmark du kender

    Peder Frederik Jensen har skrevet en hårdtslående samtidsroman og et harskt portræt af det Danmark, du måske ikke kender.   
    Læs mere

    Penge på lommen

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Penge på lommen

    Med stor psykologisk indsigt og et smukt og følsomt sprog, selv når handlingen er barskest, skyder Nordenhof sin romanføljeton om Scandinavian Star flot i gang.  
    Læs mere

    Guds bedste børn

    Af Morten Pape (f. 1986)

    Guds bedste børn

    Morten Pape har skrevet sin anden roman, en hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt.
    Læs mere

    Gennem natten og vinden

    Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.
    Læs mere

    Frank vender hjem

    Af Kristian Bang Foss

    Frank vender hjem

    Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.
    Læs mere

    Planen

    Af Morten Pape

    Planen

    De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.
    Læs mere

    Min familie

    Af Sebastian Bune

    Min familie

    Romandebutanten Sebastian Bune beskriver gennem barnets øjne en voldsramt familie og et system, der varetager forældrenes tarv frem for børnenes.
    Læs mere

    En dag vil vi grine af det

    Af Thomas Korsgaard (f. 1995)

    En dag vil vi grine af det

    Tues mor har fået en millionerstatning fra Patientklagenævnet. Alligevel er der ikke meget at grine af i Korsgaards overbevisende toer.
    Læs mere

    Stormen i 99

    Af Kristian Bang Foss

    Stormen i 99

    Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.
    Læs mere

    Vor tids helt

    Af Jacob Skyggebjerg

    Vor tids helt

    Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.
    Læs mere

    Opland

    Af Jens Vilstrup

    Opland

    En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge. 
    Læs mere

    Sus

    Af Jonas T. Bengtsson

    Sus

    Sus har et projekt. Hun forbereder sig på sin fars løsladelse, hun vil nemlig slå ham ihjel. Ingen kan som Bengtsson skrive om personer og miljøer fra Danmarks bagside.
    Læs mere

    Submarino

    Af Jonas T. Bengtsson

    Submarino

    Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin. Filmatiseret i 2010.
    Læs mere
  • Gotiske fortællinger

    Mary

    Af Anne Eekhout (f. 1981)

    Mary

    Underholdende historisk fiktion om Mary Shelleys liv og kimen til den smukke og sørgelige fortælling om Frankenstein.
    Læs mere

    Den syvstjernede juvel

    Vellykket nyoversættelse af Bram Stokers klassiker står i dag som en skabelon for populærkulturens brug af mumier og Egypten.
    Læs mere

    Hjemsøgelser

    Af Vernon Lee (f. 1856)

    Hjemsøgelser

    Vernon Lees noveller er trukket frem i lyset for danske læsere. Forrygende, dirrende fortællinger på grænsen mellem galskab og genialitet.
    Læs mere

    Lotteriet og andre noveller

    Shirley Jacksons unikke historier bringer det hårrejsende gys helt ind i dagligstuen og videre ind i hjertet.
    Læs mere

    Strega

    Af Johanne Lykke Holm (f. 1987)

    Strega

    Intens og foruroligende roman lokker læseren ind i en klaustrofobisk sansning med pigen Rafael og en gruppe kvinder, der er sæsonarbejdere på et hotel uden gæster.
    Læs mere

    Søstre

    Af Daisy Johnson

    Søstre

    Sælsom psykologisk fortælling om relationerne mellem mødre, døtre og søstre indrammes af en tragedie i en skrøbelig familie. 
    Læs mere

    Vi har altid boet på slottet

    Shirley Jacksons gotiske gyserklassiker er en fortættet og ildevarslende fortælling om hemmeligheder og giftmord i den særprægede Blackwood-familie.
    Læs mere

    Rebecca

    Af Daphne Du Maurier

    Rebecca

    Sansemættet og atmosfærefyldt roman om kærlighed, jalousi og had, der rækker ud over graven. Originaludgave: 1938
    Læs mere

    Jonathan Strange & Mr. Norrell

    En herlig blanding af historisk roman og fantasy om to engelske magikere i året 1807, hvor England fører krig mod Napoleon.
    Læs mere

    Fortællinger 1-2

    Af E. T. A. Hoffmann

    Fortællinger 1-2

    Et fint udvalg af Hoffmanns fantastiske og sælsomme historier, der rummer både den højeste fryd og den dybeste rædsel.
    Læs mere

    Samlede fortællinger I-II

    Noveller, hvor Poe blander gys og gru, historiske fortællinger, detektivfortællinger og især de psykologiske aspekter, som gennemsyrer alle novellerne.
    Læs mere

    Silhuet af en synder

    Af Leonora Christina Skov

    Silhuet af en synder

    Gotisk roman, hvor skeletter og andet godtfolk står i kø, for at komme først ud af skabet.
    Læs mere

    Den lille sorte bog

    Noveller som kaster sort gotisk og psykologisk lys og gys over begivenheder, der i begyndelsen ligner ganske hverdagsagtige hændelser.
    Læs mere
  • Årets bedste fagbøger 2023

    Fast ejendom

    Af Deborah Levy

    Fast ejendom

    Den modne forfatter tager livtag med den tomme rede og en længsel efter fast ejendom i tredje og sidste bind af sin unikke erindringstrilogi.
    Læs mere

    Politikeren Houellebecq

    Af Christian Authier

    Politikeren Houellebecq

    Houellebecq er en af tidens største forfattere, og ’Politikeren Houellebecq’ beviser, at han også kan regnes for en stor politisk tænker.
    Læs mere

    Det blinde øje

    Af Mathilde Walter Clark

    Det blinde øje

    Den pengegriske minkproduktion afsløres og udstilles i foruroligende god bog. Hatten af for Mathilde Walter Clark!
    Læs mere

    Vi ville have fortalt hinanden alt

    Af Judith Hermann (f. 1970)

    Vi ville have fortalt hinanden alt

    Judith Hermanns essayperle er litterært kræs. Hendes ømskindede tanker om skrivning, drømme, familie og alt derimellem er både bevægende og tankevækkende. 
    Læs mere

    Tove Ditlevsen var min mormor

    Tove Ditlevsens barnebarn tager sin historie tilbage i bevægende og generøs bog om traumer, tilgivelse og nedarvede mønstre.
    Læs mere

    Jeg er glad for min mor døde

    Jennette McCurdys grusomme og rørende erindringsbog er opskriften på en opvækst, ingen bør ønske sig, og bryder en række vigtige tabuer.
    Læs mere
  • Magi og mystik i romaner

    Voksbarnet

    Af Olga Ravn

    Voksbarnet

    Olga Ravn vækker grufulde hekseprocesser frem fra dybet i sin dragende og altsansende roman.
    Læs mere

    Vølvens vej - ulvegabet

    Af Anne-Marie Vedsø Olesen

    Vølvens vej - ulvegabet

    Anne-Marie Vedsø Olesen vækker aser, vaner og jætter til live og forvandler myterne til sine egne historier i seriens hidtil bedste bind. 
    Læs mere

    Strega

    Af Johanne Lykke Holm (f. 1987)

    Strega

    Intens og foruroligende roman lokker læseren ind i en klaustrofobisk sansning med pigen Rafael og en gruppe kvinder, der er sæsonarbejdere på et hotel uden gæster.
    Læs mere

    Heksens alfabet

    Af Nanna Goul

    Heksens alfabet

    Goul balancerer hårfint mellem mørk sorg og skæv humor i kærlig roman, hvor magien sniger sig ind i den moderne hverdag.
    Læs mere
    Dafnesyndromet

    Dafnesyndromet

    Af Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

    Dafnesyndromet

    Original fortolkning af Dafne-myten forbinder den vidt fortolkede nymfes grumme skæbne med to af vor tids vigtigste emner: klimakrisen og den manglende ligestilling.
    Læs mere

    Vølvens vej, Snehild

    Af Anne-Marie Vedsø Olesen

    Vølvens vej, Snehild

    Der er masser af plot-twists i Vedsøs imponerende roman, der er første bind i en serie, der foregår i Danmarks jernalder.
    Læs mere

    Vølve

    Af Andrea Hejlskov

    Vølve

    Autofiktiv roman vil fortælle om altings samhørighed og binde mennesket sammen med naturen. Intet mindre. 
    Læs mere

    Månen over Øen

    Af Anne-Marie Vedsø Olesen

    Månen over Øen

    Hvad sker der med os, når vi ikke længere kan mærke os selv for bare skærm? Anne-Marie Vedsø Olesen tager et kig i krystalkuglen og giver os svaret i tankevækkende, poetisk roman.
    Læs mere

    Vølvens vej - misteltenen

    Af Anne-Marie Vedsø Olesen

    Vølvens vej - misteltenen

    Andet bind i den imponerende serie om Snehild i jernalderen byder på flere livsfarlige intriger for den voksne vølve. 
    Læs mere

    Det mystiske bibliotek

    Af Haruki Murakami

    Det mystiske bibliotek

    Det mystiske bibliotek er en komprimeret Murakami fortælling, der er både magisk, overraskende, underfuld, grum og dragende.
    Læs mere

    Mythos

    Af Stephen Fry

    Mythos

    På trods af det faktum at de græske myter har været genfortalt rigtig mange gange, har ingen gendigtning nogensinde været bedre.
    Læs mere

    Nordisk mytologi

    Af Neil Gaiman

    Nordisk mytologi

    Kombinationen af en verdenskendt forfatter og et populært tema som de nordiske guder er dømt til succes. Resultatet er guddommeligt.
    Læs mere

    Lucie

    Af Anne-Marie Vedsø Olesen

    Lucie

    Mytologi på syretrip. Vild og blodig spændingsroman om Lucie, en udødelig kannibal på jagt efter et endegyldigt svar på sin oprindelse blandt nordiske guder, engle og dæmoner.
    Læs mere
  • Vindere af Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris

    Logan i Aokigahara

    Af Nath Krause

    Logan i Aokigahara

    Nath Krause kritiserer kapitalismens digitale verden og ulighed i en rørende, poetisk kamp for at genvinde den selvmordstruedes narrativ.
    Læs mere

    Døtreskole

    Af Benedicte Huang

    Døtreskole

    Billedsproget er forfriskende nyt og forbløffende genkendeligt i alt andet end dydig debutroman om overgangen fra barndom til ungdom.
    Læs mere

    Andre hunde

    Af Rasmus Theisen

    Andre hunde

    Theisen leverer et overbevisende og barsk bid om forviklede forhold i et grønlandsk samfund set fra en uvidende dansk iagttager.
    Læs mere

    Honey Moon

    Af Sebastian Nathan

    Honey Moon

    En overlegen stilistisk debut og leg med ligegyldigheden, som på samme tid både dræber og imponerer.
    Læs mere

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    Jeg hedder Folkví

    Af Maria Hesselager

    Jeg hedder Folkví

    Maria Hesselager har skrevet en intens, smuk og tankevækkende debutroman om søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der former et menneskeliv.
    Læs mere

    Kelly

    Af Runa Marie Luth

    Kelly

    Runa Marie Luths debut rejser i hvert af sætningernes åndedrag det spørgsmål, om noget kan blive så hæsligt, at det i sig bærer en egen skønhed.
    Læs mere

    Ponyprivilegiet

    Af Molly Balsby

    Ponyprivilegiet

    Molly Balsby debuterer med en samling vrede og humoristiske digte, der centrerer sig om tabet af en far og om at være en privilegeret ponypige. 
    Læs mere

    Olgas bog

    Af Marie-Louise Hansen

    Olgas bog

    Den sanselige og fragmentariske roman skildrer Olga med et kunstnerisk sind og en tiltagende sindssyge i forrige århundredes Aarhus. 
    Læs mere

    Cassandra

    Af Joakim Vilandt

    Cassandra

    Profetiske syner og dystre dommedagsprofetier i prosalyriske tekster om en verden ude af kontrol. Den sproglige energi og originalitet gør Joakim Vilandts debut bemærkelsesværdig.
    Læs mere

    Mødre, døtre, søstre

    Emma Bess debuterer med noveller, der flot dækker spændvidden mellem den blødeste intimitet og den mest prikkende stilhed mellem mødre, døtre og søstre.
    Læs mere

    Fryden

    Af Andreas Pedersen

    Fryden

    Andreas Pedersens digtsamling, som vandt Blixenprisen 2017 for årets litterære talent, er en yndefuld rumsteren i erindringen og et dybt kærlighedsbrev til familien.
    Læs mere

    Vi er vel helte

    Af Liv Nimand Duvå

    Vi er vel helte

    Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.
    Læs mere

    Fjer

    Af Ursula Scavenius

    Fjer

    Ursula Scavenius debuterer med mørke og dystre og samtidig smukke og poetiske fortællinger. Endnu en spændende stemme i den nye danske litteratur.
    Læs mere

    Lageret Huset Marie

    Af Jonas Eika Rasmussen

    Lageret Huset Marie

    Stærk og svævende debutroman, der rummer både poesi, angst og natarbejde – og nedenunder det hele; en ung mands eksistentielle, indre dannelsesrejse.
    Læs mere

    7/11

    Af Caspar Eric

    7/11

    At læse 7/11 er som at læne sig tilbage og se et generationsbillede folde sig ud som et skyggespil på en væg.
    Læs mere

    Nielsine

    Af Ina Munch Christensen

    Nielsine

    Ina Munch Christensens debutroman er stærk, smertelig og stakåndet prosa om diagnoser og flydende seksualitet.
    Læs mere

    Yahya Hassan

    Af Yahya Hassan

    Yahya Hassan

    Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 
    Læs mere

    Ud i det u-løse

    Af Signe Gjessing

    Ud i det u-løse

    Signe Gjessings debutdigte skaber et univers, der rækker fra det mindste til det største, fra en skrøbelig sommerfuglevinge til det bundløse kosmiske rum.
    Læs mere

    Brun mands byrde

    Af Hassan Preisler

    Brun mands byrde

    Debutanten og prisvinderen Hassan Preisler løfter 'Brun mands byrde' i et opgør med godhedsindustrien. Alt sammen skrevet i et sprog, der heftigt, nonchalant og originalt bruser…
    Læs mere

    Mitose

    Af Kristian Byskov

    Mitose

    Kristian Byskovs prisvindende debutroman 'Mitose' er en fortumlet sci-fi-sump af kroppe, der tilpasser sig en ny virkelighed.  
    Læs mere

    Et ansigt til Emily

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Et ansigt til Emily

    Lille, fragmentarisk roman om Rosa og Emily og deres kærligheder, længsler og savn suppleret med en søgen efter sammenhænge og ønsket om at sætte spor.
    Læs mere

    Min mor siger

    Af Stine Pilgaard

    Min mor siger

    Stine Pilgaards romandebut om et knust hjerte, Kingo og Kings, gode hensigter og moralsk opbakning er en perle af sprogligt overskud. 
    Læs mere

    Hannah

    Af Hanne Højgaard Viemose

    Hannah

    Romandebut om bananer, bare bryster og barske bekendtskaber, men også om overmod og overlevelse outback - med andre ord: En backpackers bekendelser.
    Læs mere

    De næste 5000 dage

    Af Amalie Smith

    De næste 5000 dage

    Digte - I seks tekstdele, der med hvert sit udtryk omfatter erindring, naturvidenskabelig og personlig iagttagelse, lyrik og fotos, undersøges forholdet mellem det subjektive…
    Læs mere

    Yeahsuiten

    Af Theis Ørntoft

    Yeahsuiten

    I mange af digtene i Theis Ørntofts debut-digtsamling, ’Yeahsuiten’, bevæger jeg’et sig gennem landskabet som en slags overskudsagtig flaneur. Det går ind og ud af rum, fyrer af…
    Læs mere

    Efter Rosinen

    Af Louise Øhrstrøm

    Efter Rosinen

    Velskrevet debutroman om sorgen ved at miste et barn og modet til at leve videre
    Læs mere

    The border breaking bunch

    Af Maja Magdalena Swiderska

    The border breaking bunch

    En historie om erindring, flugt og nedarvede traumer, en historie om at krydse indre og ydre grænser og ikke mindst om sprog og fremmedhed
    Læs mere

    Føtexsøen

    Af Lone Aburas

    Føtexsøen

    Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes -  Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm…
    Læs mere

    Vandel

    Af Jacob Berner Moe

    Vandel

    Kleptomani, 3. generationsbrugsuddeler og elskerinde søges er et par af de ord, der kan sættes på denne sprudlende debutroman.
    Læs mere

    Trods

    Af Meghan D. Jakobsen

    Trods

    Fortælleren, en ensom gammelklog pige, lever et specielt liv med sin amerikanske, psykisk ustabile mor. Bedste venner er en tøjdukke, en gammel professor og bondens ko. Men hun er…
    Læs mere

    Jelne

    Af Henriette E. Møller

    Jelne

    Stilsikker og meget velskrevet romandebut om pigen, der drog ud for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Fem stjerner – mindst!  Vinder af Bogforums…
    Læs mere

    Find Holger Danske

    Af Maja Lee Langvad

    Find Holger Danske

    Digte, tekster, spørgeskemaer og autentiske attester, som tilsammen kaster et humoristisk og tænderskærende ironisk lys over det at være dansk, når man er adopteret fra Korea.
    Læs mere

    Kalak

    Af Kim Leine

    Kalak

    Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
    Læs mere
  • Grønland

    Vittu

    Af Iben Mondrup

    Vittu

    I sin barske roman 'Vittu' skriver Iben Mondrup mesterligt om forbudte følelser, svigt og overgreb.
    Læs mere

    Arkhticós dolorôs

    Af Jessie Kleemann

    Arkhticós dolorôs

    Den flerstemmige grafiske poesi rummer en spørgende undren og en dramatisk opsang om klimakrisen, geopolitisk magtspil og en tung arv i Grønland.
    Læs mere

    Blomsterdalen

    Af Niviaq Korneliussen

    Blomsterdalen

    Blomsterdalen er en vanvittig smuk og grum roman om selvmord blandt Grønlandske unge. En vigtig bog, der tager plads i sin læser og bør skabe debat.
    Læs mere

    Andre hunde

    Af Rasmus Theisen

    Andre hunde

    Theisen leverer et overbevisende og barsk bid om forviklede forhold i et grønlandsk samfund set fra en uvidende dansk iagttager.
    Læs mere

    Spor i sneen

    Af Tonny Vorm

    Spor i sneen

    Grønlands barske natur er bagtæppe for et spændingsdrama under højspændte forhold. Et overset stykke krigshistorie folder sig levende ud.
    Læs mere

    Mørket under isen

    Af Morten Hesseldahl

    Mørket under isen

    Morten Hesseldahl har modtaget Glasnøglen for sin spændingsroman om Grønland som politisk kampplads og knudepunkt.
    Læs mere

    Imperiets børn

    Af Anne Kirstine Hermann

    Imperiets børn

    Hermann afdækker en mørk side af dansk kolonihistorie i sin overbevisende analyse af den såkaldte modernisering og danisering af Grønland.
    Læs mere

    Efter åndemaneren

    Kim Leine sætter punktum for sin storslåede trilogi om Grønland med et tredje bind, der emmer af overskud og fortællelyst.
    Læs mere

    Tabita

    Af Iben Mondrup

    Tabita

    Endnu en stærk roman af Iben Mondrup, som på mageløs vis skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie.
    Læs mere

    Homo sapienne

    Af Nviaq Korneliussen

    Homo sapienne

    Det er svært ikke at lade sig bevæge af Niviaq Korneliussens rå men alligevel porøse debutroman om fem unge grønlænderes liv.
    Læs mere

    Rød mand/Sort mand

    En storslået, sanselig og meget velfortalt historie om det ulykkelige møde mellem den grønlandske og danske kultur. Kim Leine har leveret endnu et pragtværk.
    Læs mere

    Profeterne i Evighedsfjorden

    Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.  
    Læs mere

    Pigen uden hud

    Af Mads Peder Nordbo

    Pigen uden hud

    En forsvundet mumie og en flået betjent bliver startskuddet til journalistens farefulde færd ind i de mere dystre kroge af Grønlands fortid.
    Læs mere

    Ivalu

    Af Morten Dürr

    Ivalu

    Kortfilmen ‘Ivalu’ af Anders Walter er nomineret til en Oscar. Filmen er baseret på den grafiske novelle af Lars Horneman og Morten Dürr.
    Læs mere

    Godhavn

    Af Iben Mondrup

    Godhavn

    Det er familiens tre børn, som fortæller i dette følsomme og sansemættede portræt af en dansk udflytterfamilies hverdag i Grønland.
    Læs mere

    Sultekunstnerinde

    Da Charlotta flytter til Grønland sidst i 1970'erne får hun det svært, både med sig selv og sin plads i samfundet - Anoreksien bliver den farlige udvej.
    Læs mere

    Håbets år

    Af Linda Lassen

    Håbets år

    Medrivende roman om lensmandsdatteren Gertrud Rask, der bliver gift med den 13 år yngre teolog Hans Egede, der senere skulle blive kendt som Grønlands apostel.
    Læs mere

    Kalak

    Af Kim Leine

    Kalak

    Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
    Læs mere

    Tunu

    Af Kim Leine

    Tunu

    Den unge sygeplejerske Jesper kommer til en lille bygd i Østgrønland og gennem et år følges mange af bygdens skæbner.
    Læs mere

    Arctic light

    Af Uri Golman

    Arctic light

    Arctic Light er en fotografisk rejse igennem den grønlandske og arktiske natur med æstetikken i højsædet.
    Læs mere

    Unn fra Stjernestene

    Af Hanne Marie Svendsen (f. 1933)

    Unn fra Stjernestene

    En magisk beretning om Unn, der er opdagelsesrejsende ud i nytænkning og udforskning af kulturens begrænsninger og muligheder i Grønland i 1300-tallet.
    Læs mere
  • Poesi og politiske toner

    Djævlebogen

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Djævlebogen

    Gennem fire fremragende tekster skildres en slags kærlighed i kapitalismens tid. 
    Læs mere

    Nye balancer - handicapdigte

    Caspar Erics digte oser af vrede, frustration og kunstnerisk begavelse og manifesterer digteren som en brændende fakkel i et tomt rum.
    Læs mere

    Farfedt

    Af Jonas Reppel

    Farfedt

    Jonas Reppels prekariat-digte er en både rørende og anstrengende knækprosa-oplevelse af fattig ensomhed, svigt og frustrerende uformåenhed. 
    Læs mere

    Institutionaliseret

    Af Haidar Ansari

    Institutionaliseret

    I poetisk gadesprog fortæller Ansari om en kriminel løbebane, der formes og opløses af et menneske med en drøm om en bedre fremtid. Kulturchok for golfbanedanmark.
    Læs mere

    Vi kan gøre meget

    Af Caspar Eric (f. 1987)

    Vi kan gøre meget

    Caspar Eric fortsætter sine coronadigte, men denne gang med en samfundsbevidsthed, der rækker ud over coronaens temporalitet.
    Læs mere

    Yahya Hassan 2

    Af Yahya Hassan (f. 1995)

    Yahya Hassan 2

    Yahya Hassan tager ordet i sin afmagt og giver den som poetisk maskingevær i en digtsamling, der ligner debuten, men ikke noget andet i dansk litteratur.
    Læs mere

    Det nemme og det ensomme

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Det nemme og det ensomme

    Med en sprællende humor og en sart udsathed henvender Nordenhofs digte sig direkte og overrumplende til sine læsere på en måde, hvor det private også bliver politisk.
    Læs mere

    Digte 2014

    Af Theis Ørntoft

    Digte 2014

    Theis Ørntoft skriver apokalypsen og samfundets undergang frem, så det er en fryd for læseren.
    Læs mere

    Yahya Hassan

    Af Yahya Hassan

    Yahya Hassan

    Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 
    Læs mere
  • Klassiske essays

    Om sandhed og løgn i politik : to essays

    Arendts essays om sandhed og løgn i den politiske verden blev udgivet for cirka 50 år siden. Man ville næppe have forestillet sig, hvor aktuelle de er i dag.
    Læs mere

    Sit eget værelse

    Af Virginia Woolf

    Sit eget værelse

    Woolf undersøger i dette klassiske essay, hvilke betingelser der er nødvendige for skabelsen af kunstværker og litteratur. Det er yderst interessant læsning – også i 2023.
    Læs mere

    En sommer med Montaigne

    Af Michel de Montaigne

    En sommer med Montaigne

    Lyslevende formidling og introduktion til Michel de Montaignes essays af den franske Montaigneforsker, Antoine Compagnon. 
    Læs mere

    Om at vandre

    Af Henry Thoreau

    Om at vandre

    Gå tur med Thoreau og oplev hans særlige lydhørhed over for naturen, som han udfolder sammen med en skarp civilisationskritik og filosofiske betragtninger om livet.
    Læs mere

    Mit livs mottoer og andre essays

    Blixens ikoniske og læsværdige essays er overraskende aktuelle og kredser om emner som identitet, køn, ægteskab og kvinderoller.
    Læs mere

    Stjernestunder

    Af Stefan Zweig

    Stjernestunder

    Nyoversættelse af et af Stefan Zweigs mest kendte og læste værker er en lille perle for interesserede i kultur- og historie. Oprindelig udgivet: 1927
    Læs mere

    Fri os fra kærligheden

    Af Suzanne Brøgger

    Fri os fra kærligheden

    Debutbogen fra 1973 er med forfatterens egne ord ”den bouillonterning, der indeholder ingredienserne til resten af mit forfatterskab”. Men holder den i dag? Originaludgave: 1973
    Læs mere

    Myter

    Af Johannes V. Jensen (f. 1873)

    Myter

    Læn dig tilbage i lænestolen og nyd nogle af de smukkeste stykker dansk prosa.
    Læs mere

    Blandede bolsjer

    Af Klaus Rifbjerg

    Blandede bolsjer

    En samling essays, der kommer godt omkring i det rifbjergske univers. Som altid hos Rifbjerg med kant men også venlige og lidt slentrende i stilen.
    Læs mere

    Walden

    Af Henry Thoreau

    Walden

    'Walden' er den ultimative livsstils-og selvhjælpsbog om det selvvalgte eksil fjernt fra dagligdagens stress og unødvendigheder. Originaludgave: 1854
    Læs mere

    Luftkrig og litteratur

    Hvorfor spejles Anden Verdenskrigs ødelæggelser ikke i den tyske litteratur? Tankevækkende og litterært udfordrende essays. Læs dem!
    Læs mere
  • Økopoesi

    Bøgetid

    Af Nanna Storr-Hansen

    Bøgetid

    Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.
    Læs mere

    Arkhticós dolorôs

    Af Jessie Kleemann

    Arkhticós dolorôs

    Den flerstemmige grafiske poesi rummer en spørgende undren og en dramatisk opsang om klimakrisen, geopolitisk magtspil og en tung arv i Grønland.
    Læs mere

    Teotwawki

    Af Lars Skinnebach

    Teotwawki

    Tilbage fra fremtiden. Det er sjældent, man sidder med en bog, som man ved bliver en klassiker, en bibel, om 20, 30 eller 100 år. Skinnebach er en seer af guds nåde.
    Læs mere

    Vågent

    Af Mirian Due (f. 1982)

    Vågent

    Dvælende digtsamling skriver sig ind i to aktuelle tendenser. Bevægelserne mellem moderskab og natur skaber en god kontrast mellem et nyt familieliv og den natur, vi kender.
    Læs mere

    1,7 tipping point

    Af Silja E. K. Henderson

    1,7 tipping point

    Silja E.K. Henderson har skrevet et nyskabende og meget aktuelt værk, der tager fat i flygtningekrisen og aktuelle miljøpolitiske diskussioner.
    Læs mere

    Digte 2014

    Af Theis Ørntoft

    Digte 2014

    Theis Ørntoft skriver apokalypsen og samfundets undergang frem, så det er en fryd for læseren.
    Læs mere

    Vi er her

    Af Liv Sejrbo Lidegaard

    Vi er her

    Kærligheden, kroppen og begæret er en konkret og uafviselig realitet i digtene, men det klimakrisen, krigen og flygtningestrømmene også.
    Læs mere

    Står på tæer under vand

    Af Daniel Boysen (f. 1986)

    Står på tæer under vand

    Sjældent har en formaning om at vi skal huske at sætte pris på vores klode og være nærværende i vores relationer været så behagelig at læse.
    Læs mere

    Moder vækst

    Af Rasmus Lund (f. 1989)

    Moder vækst

    Vækst er et vidtfavnende ord, der i digtsamlingen bliver undersøgt så grundigt og poetisk, som det nok aldrig er blevet før.
    Læs mere

    Nervernes adresse

    Af Lea Marie Løppenthin

    Nervernes adresse

    Lea Marie Løppenthins debutdigte formulerer tankevækkende og komplekst oplevelsen af at møde virkeligheden på en fundamental åben måde.
    Læs mere

    Tilbage til unaturen

    Af Rasmus Nikolajsen

    Tilbage til unaturen

    Refleksioner over temaet mennesket i naturen og stærke sanseindtryk af solnedgange og ophold i det fri, hvor digtene er skrevet.
    Læs mere

    Fælleden

    Af Liv Sejrbo Lidegaard

    Fælleden

    I Lidegaards digte er fælleden et sted midt imellem natur og by. Et overset sted – men også et sted ladet med betydning og plads til både forundring, overraskelse og håb.
    Læs mere

    Mimosa

    Af Nanna Storr-Hansen

    Mimosa

    Digtsamlingen om et jeg i udvikling udmærker sig i skildringen af, hvor let mennesket kan gå fra kærlighed til had.
    Læs mere

    Spor efter fugle

    Af Julie Sten-Knudsen

    Spor efter fugle

    Julie Sten-Knudsens digte er lavmælte og lyttende med et både kærligt og kritisk blik for, hvordan mennesket og naturen påvirker hinanden.
    Læs mere
  • Klassikere om social ulighed

    Sult

    Af Knut Hamsun

    Sult

    Knut Hamsuns 'Sult' er en bog om rejser. Ikke rejser til fjerne, eksotiske steder, men rejser ind i sjælen, ind i sulten og ind i 1890'ernes Kristiania.
    Læs mere

    De elendige

    Af Victor Hugo

    De elendige

    Om en undsluppen galejslaves livslange kamp for at leve en agtværdig tilværelse og for at hjælpe samfundets ulykkelige i Frankrig i årene efter Napoleons fald.
    Læs mere

    Vredens druer

    Af John Steinbeck

    Vredens druer

    Også for nutidens læsere er den nyoversatte, amerikanske klassiker en hjertegribende historie om dyb armod og kynisk udnyttelse af arbejdskraften i USA under den store depression.
    Læs mere

    Vredens Børn: Et tyendes saga

    Få romaner har haft så store politiske konsekvenser som sagaen om Per, der bliver fæstet som hyrdedreng under usle vilkår. Originaludgave:1904  
    Læs mere
    Store forventninger

    Store forventninger

    Af Charles Dickens

    Store forventninger

    Hvis der er en ting, man kan være sikker på, når man giver sig til at læse en roman, der handler om overklassen, så er det at få fortalt en historie om idiotiske, snobbede…
    Læs mere

    Mus og mænd

    Af John Steinbeck

    Mus og mænd

    Mus og mænd er skrevet på drømmen om frihed hos den amerikanske daglejer. John Steinbeck tilsætter tragedien en bittersød men nødvendig realisme.
    Læs mere

    Lille Jonna

    Af Kirsten Thorup

    Lille Jonna

    Socialrealistisk skildring af en velbegavet lille pige, datter af mindrebemidlede forældre, og hendes opvækst i et landsbymiljø i 50'erne.
    Læs mere

    Pelle Erobreren

    Af Martin Andersen Nexø

    Pelle Erobreren

    Martin Andersen Nexøs 'Pelle Erobreren' er et hovedværk i europæisk arbejderklasselitteratur, hvis indflydelse på samtiden var enorm.
    Læs mere

    Ditte Menneskebarn 1-2

    Af Martin Andersen Nexø

    Ditte Menneskebarn 1-2

    Smuk genudgivelse af Nexøs gribende og hjerteskærende portræt af Ditte fra samfundets nederste sociale lag omkring år 1900. Originaludgave: 1917-1921.
    Læs mere

    Barndommens gade

    Af Tove Ditlevsen

    Barndommens gade

    Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet.  Originaludgave: 1943
    Læs mere

    En fridag til fru Larsen

    Af Martha Christensen (f. 1926)

    En fridag til fru Larsen

    En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.
    Læs mere

    Om lidt er vi borte

    Af H. C. Branner

    Om lidt er vi borte

    Klassisk, dansk litteratur, når det er bedst: Forbilledlig novellekunst og stemningsmættede psykologiske portrætter. Originaludgave: 1939 
    Læs mere

    Hva'for en hånd vil du ha'

    Vita Andersen er blandt de kvindelige forfattere, der tegner det nye billede af den moderne kvinde. I Hva'for en hånd vil du ha' fokuserer hun på mor-barnforholdet.
    Læs mere
  • 7 gode klimabøger du kan lytte til på eReolen

    Rosarium

    Af Charlotte Weitze

    Rosarium

    Realisme, myte, videnskab og fantasi forenes i Weitzes slægts- og klimaroman om en ny menneskelig livsform med planteegenskaber.
    Læs mere

    Havbrevene

    Af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

    Havbrevene

    En følsom korrespondance mellem de to søstre, Atlanterhavet og Middelhavet. Bogen er et lille kunstværk, der taler til læseren i både ord og illustrationer.
    Læs mere

    Trold

    Af Rasmus Daugbjerg

    Trold

    I Rasmus Daugbjergs ’Trold’ bløder menneskene og naturen om kap i en grum fortælling om magtbegær, tankeløse ugerninger og straf.
    Læs mere

    Efter solen

    Af Jonas Eika

    Efter solen

    Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
    Læs mere

    Vågent

    Af Mirian Due (f. 1982)

    Vågent

    Dvælende digtsamling skriver sig ind i to aktuelle tendenser. Bevægelserne mellem moderskab og natur skaber en god kontrast mellem et nyt familieliv og den natur, vi kender.
    Læs mere

    Solar

    Af Theis Ørntoft

    Solar

    Theis Ørntoft har fod på både sproget og speederen i sin debutromans sansebombarderende deroute. Hold kæft hvor er det bare godt håndværk!  
    Læs mere

    Zombierådhus

    Af Pablo Llambías

    Zombierådhus

    Absurd og vedkommende. Zombierådhus er danmarkshistorie fortalt fra det atomkrigsramte år 2097 og portrætterer med underspillet humor en velfærdsstat i ruiner.
    Læs mere
  • Årets bedste danske bøger 2022

    Pigedyr

    Af Cecilie Lind

    Pigedyr

    Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.
    Læs mere

    Vittu

    Af Iben Mondrup

    Vittu

    I sin barske roman 'Vittu' skriver Iben Mondrup mesterligt om forbudte følelser, svigt og overgreb.
    Læs mere

    Fra i nat sover jeg på taget

    Af Jens Christian Grøndahl

    Fra i nat sover jeg på taget

    Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.
    Læs mere

    En vej ud af tågen

    Af Kristian Leth (f. 1980)

    En vej ud af tågen

    Kristian Leth har skrevet en fremragende og poetisk erindringsbog om at være søn af en famøs, fraværende far. Tårerne triller tungt, inden tågen letter.
    Læs mere

    To the Modern Man

    Af Kristina Nya Glaffey

    To the Modern Man

    I et rasende og åndeløst tempo tegnes et hudflettende portræt af den moderne mand og hans evige selviscenesættelsesprojekt. Men det bliver også et portræt af vores tid.
    Læs mere

    Hetærebreve

    Af Harald Voetmann

    Hetærebreve

    Digtsamlingens formfuldendte skønhed harmonerer med Ivan Micics flotte omslag og vignetter. Mesterlige digtere findes.
    Læs mere

    Strøm

    Af Michael Holbek

    Strøm

    Michael Holbeks debutroman er et sympatisk og stolt tidsportræt af en håndværkerfamilies uindfriede, knuste og realiserede drømme.
    Læs mere

    Livet går over sine bredder

    Af Lea Marie Løppenthin

    Livet går over sine bredder

    Moderne klimavenlige begravelser blander sig med mystiske mytefortællinger i Løppenthins fabulerende kollektivroman. 
    Læs mere

    Min fars død

    Af Madame Nielsen (f. 1963)

    Min fars død

    Madame Nielsen skriver knugende, skønt og spruttende om at elske, foragte, forgå, fortælle og dø i en af årets bedste bøger.
    Læs mere

    Om udregning af rumfang. Bind 4

    Fjerde bog i Solvej Balles underfundige og underbare syvbindsværk skærper opmærksomheden og puster poetisk til tænksomheden.
    Læs mere
  • Lyt til årets bedste bøger 2022 på eReolen

    Pige, 1983

    Af Linn Ullmann

    Pige, 1983

    Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.
    Læs mere

    Vittu

    Af Iben Mondrup

    Vittu

    I sin barske roman 'Vittu' skriver Iben Mondrup mesterligt om forbudte følelser, svigt og overgreb.
    Læs mere

    Fra i nat sover jeg på taget

    Af Jens Christian Grøndahl

    Fra i nat sover jeg på taget

    Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.
    Læs mere

    To the Modern Man

    Af Kristina Nya Glaffey

    To the Modern Man

    I et rasende og åndeløst tempo tegnes et hudflettende portræt af den moderne mand og hans evige selviscenesættelsesprojekt. Men det bliver også et portræt af vores tid.
    Læs mere

    Pigedyr

    Af Cecilie Lind

    Pigedyr

    Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.
    Læs mere
  • Årets bedste oversatte bøger 2022

    Skammen

    Af Annie Ernaux

    Skammen

    'Skammen' sætter Ernaux’ forfatterskab i et større perspektiv ved at vise, hvordan en voldsom hændelse i barndommen bliver en livslang skam.
    Læs mere

    Ulvene fra evighedens skov

    Af Karl Ove Knausgård

    Ulvene fra evighedens skov

    I lyset fra Morgenstjernen, der lod læseren hænge i åndeløs suspense, overrasker Karl Ove Knausgård i efterfølgeren med en omgang suveræn antispænding.
    Læs mere

    Ulvespring af Kerstin Ekman

    Kerstin Ekman leverer et relevant og bevægende indspark om natur og bæredygtighed i fortryllende roman om aldring, eksistentiel tvivl og livslang kærlighed.
    Læs mere

    Livets omkostninger

    Af Deborah Levy

    Livets omkostninger

    Deborah Levys beretning om sin skilsmisse er en fantastisk smuk, tørt morsom og tankevækkende historie om livskrisens frisættende potentiale.
    Læs mere

    Den yngste

    Af Fatima Daas

    Den yngste

    Fatima Daas er både en grænsebrydende kraft og et selvudslettende væsen, der tynges og splintres af selvhad.
    Læs mere

    Tiden er en mor

    Af Ocean Vuong

    Tiden er en mor

    Brutalt smuk digtsamling om sorg, tab, kærlighed, minder og om livet nu og her, som digteren forsøger at gribe og rumme.
    Læs mere

    Pige, 1983

    Af Linn Ullmann

    Pige, 1983

    Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.
    Læs mere

    Tyngdens regnbue

    Af Thomas Pynchon

    Tyngdens regnbue

    Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk. Et stykke litterær danmarkshistorie i sig selv. 
    Læs mere

    Lola omvendt

    Af Monika Fagerholm

    Lola omvendt

    Syret og svimlende roman om magtens mekanismer i et lille lokalsamfund præget af tavshed efter en forbrydelse. Et must-read for alle Fagerholm-fans.
    Læs mere

    Mit menneske

    Af Herbjørg Wassmo

    Mit menneske

    Elegant og livsklog fortælling om kunst og kærlighed. Wassmo er mesterlig til at at blotlægge menneskelige relationer og livets svære valg.
    Læs mere

    Stensamlere

    Af Merethe Lindstrøm

    Stensamlere

    Et listigt hviskende, langsomt psykologisk portræt af to menneskers ravage og nødvendighed i hinandens liv. Professoren og sekretæren 2.0.
    Læs mere
  • Debutanter 2020 - 2021

    Ungeenheden

    Af Fine Gråbøl (f. 1992)

    Ungeenheden

    Poetisk og velkomponeret debutroman lægger op til en kritisk diskussion af vores syn på psykisk sygdom.
    Læs mere

    Fladland

    Af Ditte Holm Bro

    Fladland

    Ditte Holm Bro debuterer med en fin og morsom skildring af et pigeliv mellem barndom og ungdom, hvor barnets naive tro på et guddommeligt øje spiller en ikke ubetydelig rolle.
    Læs mere

    Brænd huset ned, giv træet vand

    Af Hans Peter Madsen (f. 1995-06-29)

    Brænd huset ned, giv træet vand

    De akavede sammenstød står i kø, når de mandlige hovedkarakterer ruller sig ud i disse veloplagte noveller. Flot debutsamling stiller skarpt på køn, klima og kærlighed.
    Læs mere

    Jeg hedder Folkví

    Af Maria Hesselager

    Jeg hedder Folkví

    Maria Hesselager har skrevet en intens, smuk og tankevækkende debutroman om søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der former et menneskeliv.
    Læs mere

    Hulemennesket

    Af Peter Lohr

    Hulemennesket

    Peter Løhr tegner i sin romandebut et fremragende portræt af maleren Johan Thomas Lundbye, der giver lyst til yderligere fordybelse i guldalderen.
    Læs mere

    Med hensyn til at blive ny

    Af Kirstine K. Høgsbro

    Med hensyn til at blive ny

    Fremragende debutroman om en ung kvinde, der efter morens død, farens sammenbrud og et afviklet pseudo-parforhold tager i sommerhus, hvor alt forvitres. Hende selv inklusiv.
    Læs mere

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    ssn snnart

    Af Lasse Raagaard Jønsson (f. 1994)

    ssn snnart

    Vellykkede stammende debutdigte beskriver en mors sygdomsforløb og kampen for at finde sit sprog.
    Læs mere

    Rygtet

    Af Rasmus Daugbjerg

    Rygtet

    Rasmus Daugbjergs debutroman er en gruopvækkende og rygtefortættet skildring af menneskers omgang med den fremmede eller tilflytteren.
    Læs mere

    Hindebæger

    Af Anna Rieder

    Hindebæger

    Anne Rieders debut er et sansemættet og rørende indblik i en sindslidendes liv, men nogle af digtene forfalder til at blive en kende kedelige.
    Læs mere

    Det egentlige liv i livet

    Causevic debuterer med en rørende historie om Ibrahim, Aida og Sahil, der er flygtet til Danmark, hvor de forsøger at komme overens med deres nye liv.
    Læs mere

    Til min far

    Af Niels Erling (f. 1988-06-22)

    Til min far

    Bevægende debut om at være søn af en far, der er døende. Romanen er fuld af kærlighed og observationer fra en parallelverden i håbløshedens ventesal.
    Læs mere

    I det hvileløse

    Af Sidsel Ana Welden

    I det hvileløse

    Stærk og sanselig debutroman om livet i 20’erne, psykisk sygdom og forelskelser – og om et rørende forhold til en traumeramt far.
    Læs mere

    Kongen leve

    Af Alexander Mayah Larsen (f. 1991)

    Kongen leve

    Fortællende debutdigte skildrer en patriark og det at vokse op mellem to kulturer.
    Læs mere
  • Debutanter 2021 - 2022

    Annas sang

    Af Benjamin Koppel

    Annas sang

    I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.
    Læs mere

    København, udateret

    Af Villads Andersen (f. 1988)

    København, udateret

    Villads Andersens imponerende debut inviterer til debat, eksistentiel tvivl og eftertanke i vild klimafiktion.
    Læs mere

    Et sted at være mor fra

    Af Joakim Kruse Lykke (f. 1994)

    Et sted at være mor fra

    En voksen søn sanser den rå afmagt omkring sin terminalt syge mor. Romandebut udruller sorgens væsen i slående billeder og sitrende pauser.
    Læs mere

    Tænk ikke på mig

    Af Vilma Sandnes Johansson

    Tænk ikke på mig

    Vilma Sandnes Johanssons debut er en meget bevægende fortælling om en pige, der bliver til kvinde, mens hendes mor er uhelbredeligt syg.
    Læs mere

    Kærlighedens år

    Af Johanne Mygind

    Kærlighedens år

    Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.
    Læs mere

    Kloster

    Af Ingrid Nymo

    Kloster

    ’Kloster’ er det nye sort komplet med Coco Chanel-jakkesæt og nonnedragter. Debutanten Ingrid Nymos vidunderlige coming of age-roman er sansemættet, sorg-smuk og meningssøgende.
    Læs mere

    Honey Moon

    Af Sebastian Nathan

    Honey Moon

    En overlegen stilistisk debut og leg med ligegyldigheden, som på samme tid både dræber og imponerer.
    Læs mere

    Andre hunde

    Af Rasmus Theisen

    Andre hunde

    Theisen leverer et overbevisende og barsk bid om forviklede forhold i et grønlandsk samfund set fra en uvidende dansk iagttager.
    Læs mere

    Institutionaliseret

    Af Haidar Ansari

    Institutionaliseret

    I poetisk gadesprog fortæller Ansari om en kriminel løbebane, der formes og opløses af et menneske med en drøm om en bedre fremtid. Kulturchok for golfbanedanmark.
    Læs mere
  • Klassiske drukhistorier

    Hærværk

    Af Tom Kristensen

    Hærværk

    'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor. Originaludgave: 1930
    Læs mere

    Solen går sin gang

    Af Ernest Hemingway

    Solen går sin gang

    Hemingways mesterværk af en debut skildrer den rastløshed der drev den unge lev stærk, dø ung-generation efter 1. Verdenskrig.
    Læs mere

    Den store Gatsby

    Af F. Scott Fitzgerald

    Den store Gatsby

    Et gribende portræt af en tid og en generation i en verden der var ny og hvor intet syntes umuligt.
    Læs mere

    Vejene

    Af Jack Kerouac

    Vejene

    I 1940'erne krydsede Jack Kerouac det amerikanske kontinent i bil, bus og på tommelen. Hans oplevelser blev til romanen 'Vejene', som blev hele beatgenerationens bibel.
    Læs mere

    Symposion

    Af Platon

    Symposion

    Ved et drikkegilde i Athen i året 416 f.Kr. holder hver gæst en tale til Eros pris
    Læs mere

    Farvel til Berlin

    Af Christopher Isherwood

    Farvel til Berlin

    Med denne nyoversættelse får klassikeren nyt liv, og det er stadig en meget læseværdig og foruroligende roman om Berlin først i 30’erne. Originaludgave: 1939
    Læs mere

    Moskva - Petusjki

    Af Venedikt Erofeev

    Moskva - Petusjki

    Drukkenbolten Venja rejser med tog fra Moskva til den lille by Petusjki, hvor samfundets stagnation gennem Brezjnev-epoken ses gennem alkoholens tåger
    Læs mere
  • Romaner af Dostojevskij

    Stakkels mennesker

    Af F. M. Dostojevskij

    Stakkels mennesker

    Dostojevskijs debutroman er en prægtig perle, der peger frem mod flere af forfatterskabets store værker.
    Læs mere

    Brødrene Karamazov

    Af F. M. Dostojevskij

    Brødrene Karamazov

    Hvis du kun vil læse én russisk klassiker i dit liv, så er den her er godt bud, oversat af Marie Tetzlaff og af mange kaldet verdens bedste roman.
    Læs mere
    Hvide nætter

    Hvide nætter

    Af F. M. Dostojevskij

    Hvide nætter

    Intens kærlighedsroman om at mangle et hjem til sin vilde forelskelse.  Et godt sted at starte hvis man vil i gang med at læse Dostojevskij.  
    Læs mere

    Idioten

    Af F. M. Dostojevskij

    Idioten

    Dostojevskijs mesterværk om fyrst Mysjkins møde med 1860’ernes Rusland stiller spørgsmålstegn ved godt og ondt og ved, hvad det vil sige at være et menneske.  
    Læs mere

    Den evige ægtemand

    Af Fjodor M. Dostojevskij

    Den evige ægtemand

    Tag med til Petersborg, hvor et gammelt trekantsdrama sender de implicerede ud i et endeligt opgør med flere ubekendte. Denne bog er pligt- og lystlæsning i én og samme indpakning.
    Læs mere

    Onde ånder

    Af F. M. Dostojevskij

    Onde ånder

    Det store persongalleri skildres levende i mesterens mammutroman, der forudser, hvad der vil ske, hvis de revolutionære kræfter kommer til magten. 
    Læs mere

    Forbrydelse og straf

    Af F. M. Dostojevskij

    Forbrydelse og straf

    Det er ikke for sjov, at man behandler den litterære mester, Fjodor Dostojevskij, med den dybeste ærbødighed i litterære kredse, og 'Forbrydelse og straf' er et enestående eksempel…
    Læs mere

    Kældermennesket

    Af F. M. Dostojevskij

    Kældermennesket

    Jaså, Kældermennesket holder aldrig mund. Dostojevskijs roman er et mesterværk, som har sat sine betydningsfulde spor i den moderne og senmoderne litteratur og filosofi. 
    Læs mere

    Dobbeltgængeren : Den ærlige tyv

    Goljádkin, en forkuet embedsmand, fantaserer sig til en dobbeltgænger, der har held med sig, hvor han selv lider nederlag. Indeholder også den korte fortælling 'Den ærlige tyv'.
    Læs mere

    Spilleren

    Af F. M. Dostojevskij

    Spilleren

    Alt i denne bog handler om at tabe eller vinde ved spillebordet, selvom der også er forelskelser og familiehemmeligheder, formuer og fallitter på spil.
    Læs mere
  • Årets bedste danske bøger 2021

    Rosarium

    Af Charlotte Weitze

    Rosarium

    Realisme, myte, videnskab og fantasi forenes i Weitzes slægts- og klimaroman om en ny menneskelig livsform med planteegenskaber.
    Læs mere

    Alt dette kunne du få

    Af Josefine Klougart

    Alt dette kunne du få

    Josefine Klougarts roman er en hyldest til moderskabet, barndommen og naturen. Et vigtigt bidrag til tidens moderskabslitteratur og Klougarts bedste bog til dato.  
    Læs mere

    Feje blade sammen op mod vinden

    Af Christina Hesselholdt

    Feje blade sammen op mod vinden

    Hesselholdt er tilbage med Camilla og resten af selskabet. Få kan behandle sproget så præcist og svinge sig ind ad bisætningers sidegader så selvfølgeligt og ubesværet.
    Læs mere

    Kvinde set fra ryggen

    Af Jesper Wung-Sung

    Kvinde set fra ryggen

    Hvem var kvinden, som var et yndet motiv i Vilhelm Hammershøis malerier? Det giver Wung-Sung sit suverænt vellykkede bud på i biografisk roman om Ida Hammershøi.
    Læs mere

    Du kan alt

    Af Christian Jungersen

    Du kan alt

    Enestående og vild læseoplevelse bevæger sig dybt ned i den menneskelige psyke i vildt flow gennem uforudsigelige scener, mens lykken og livet bliver vendt en svimlende…
    Læs mere

    Man skulle nok have været der

    Overbevisende og rørende afslutning på Korsgaards eminente trilogi om Tue, som nu er 17 år og forsøger at finde fodfæste i København.
    Læs mere

    Adam i Paradis

    Af Rakel Haslund-Gjerrild

    Adam i Paradis

    Stilsikkert sprog og lyrisk magi indrammer maleren Kristian Zahrtmanns liv i en historisk brydningstid og aktualiserer nedarvede traumer om køn og homoseksualitet.
    Læs mere

    Efter åndemaneren

    Kim Leine sætter punktum for sin storslåede trilogi om Grønland med et tredje bind, der emmer af overskud og fortællelyst.
    Læs mere

    BOB

    Af Helle Helle

    BOB

    Helle Helle går med sin suveræne roman 'BOB' nye veje i forfatterskabet gennem eminente eksperimenter med sproget og synsvinklen.   
    Læs mere

    Kærlighedens år

    Af Johanne Mygind

    Kærlighedens år

    Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.
    Læs mere
  • Årets bedste faglitteratur 2021

    Store Kongensgade 23

    Af Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

    Store Kongensgade 23

    Fortiden falder, og forfatteren fremskriver sine erindringer om morens sygdom og sit første berusende favntag med storbyen. 
    Læs mere

    Gopler ældes baglæns

    Af Nicklas Brendborg

    Gopler ældes baglæns

    Spændende, sprudlende og velfortalt bog giver en dybdegående viden om anti-ageing og kroppens hemmeligheder.
    Læs mere

    Et liv med LEGO : en slægtshistorie

    Af Jens Andersen (f. 1955)

    Et liv med LEGO : en slægtshistorie

    Jens Andersen er en usædvanlig talentfuld fortæller. Med dette portræt af en ukuelig familie formidler han endnu et stykke levende danmarkshistorie.
    Læs mere

    En linje i verden

    Af Dorthe Nors

    En linje i verden

    Forfatter Dorthe Nors og fotograf Henrik Saxgren står bag den smukke bog, der beskriver kystlinjen fra Skagen til Huisduinen i Holland.
    Læs mere

    Dostojevskij - en introduktion

    Det er en udsøgt fornøjelse at vandre rundt i den store russers skov af et forfatterskab med Tine Roesens introduktion under armen.
    Læs mere

    Undervejs : erindringer 1940-1972

    Af Margrethe II og Tom Buk-Swienty

    Undervejs : erindringer 1940-1972

    Oprigtig fortælling om et liv udover det sædvanlige er et spændende stykke danmarkshistorie med en vidunderlig fortæller.
    Læs mere
  • Årets bedste lyrik 2021

    Forgabt

    Af Bjørn Rasmussen (f. 1983)

    Forgabt

    Bjørn Rasmussen har gjort det umulige; Skrevet en Corona-digtsamling, der på intet tidspunkt bliver patetisk, triviel eller affekteret. 
    Læs mere

    Så en morgen

    Af Henrik Nordbrandt

    Så en morgen

    I Henrik Nordbrandts velgjorte digtsamling aflægger både jeget og verdenshistorien status. Og det er grusomheder, der hives op af hatten. 
    Læs mere

    Forberedelse til livet

    På 102 sider forsøger denne digtsamling at indsamle og afklare et helt liv i et lettere nostalgisk, men også interessant lys. 
    Læs mere

    Jeg slog min far ihjel

    Af Christian Dorph

    Jeg slog min far ihjel

    Digtkredsen udforsker tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder. Dorph stiller spørgsmål, som får lov til at hænge i luften længe efter endt læsning.
    Læs mere

    Password

    Af Klaus Høeck

    Password

    Klaus Høeck er den første digter til at modtage lyrikprisen Prins Henrik Prisen. Høeck udkom sidste år med den store digtsamling 'Password'. 
    Læs mere

    På min huds sorthed

    Rasende, sårbart, stærkt og sanseligt manifest over den sorte kvindes virkelighed og kampen mod stilheden, umenneskeliggørelsen og afmagten.
    Læs mere
  • Bedste udenlandske bøger 2021

    Shuggie Bain

    Af Douglas Stuart

    Shuggie Bain

    En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.
    Læs mere

    Årene

    Af Annie Ernaux

    Årene

    Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid. 
    Læs mere

    Pige, kvinde, andet

    Af Bernardine Evaristo

    Pige, kvinde, andet

    Et polyfonisk værk om køn, race, seksualitet og klasse fortæller om og spidder med en sprudlende lethed, humor og vid det moderne flamboyante kvindeliv i London.
    Læs mere

    Tidsskjul

    Af Georgi Gospodinov

    Tidsskjul

    Den bulgarske forfatter Georgi Gospodinov er årets modtager af den internationale Bookerpris. Han hædres for sin mesterlige roman 'Tidsskjul'.
    Læs mere

    Kentuki

    Af Samanta Schweblin

    Kentuki

    Menneskets trang til samvær og nærhed sættes på spidsen i spændende og foruroligende fremtidsvision, der er tankevækkende realistisk.
    Læs mere

    Aftenens ubehag

    Af Marieke Lucas Rijneveld

    Aftenens ubehag

    Modtageren af den internationale Bookerpris 2020 er en uafrystelig, stemningsmættet roman om en families sorg og barndommens tanker om liv og død.
    Læs mere

    Malina

    Af Ingeborg Bachmann (f. 1926)

    Malina

    Legendarisk, østrigsk storværk om køn, kærlighed og splittelse sluger dig råt og spytter dig ud igen, måbende og fascineret.
    Læs mere

    Det andet sted

    Af Rachel Cusk

    Det andet sted

    En voldsomt klog og kompleks bog om at jagte sandheden og om konsekvensen ved at lade viljen få virkelighed og fiktion til at kollidere.
    Læs mere

    Korsveje

    Af Jonathan Franzen

    Korsveje

    Franzen leverer et stærkt portræt af det amerikanske samfund gennem en præstefamilies liv i 1970’erne og berører aktuelle og kontroversielle emner som abortmodstand og racisme.
    Læs mere

    Kødets tid

    Af Lina Wolff

    Kødets tid

    Lina Wolff har skabt en bizar og besættende fortælling om det moderne menneskes deroute.  
    Læs mere
  • Agnes Henningsens erindringer

    Let gang på jorden og Letsindighedens gave

    Agnes Henningsens lyslevende barndoms- og ungdomserindringer er en spændende kulturhistorisk rejse om en kvinde, der tidligt blev både berømt og berygtet. Originaludgave: 1941
    Læs mere

    Byen erobret og Kærlighedssynder

    Agnes Henningsens skilsmisse, tilværelse som alenemor og forfatterkarriere er et levende og bevægende tidsbillede af et usædvanligt kvindeliv. Originaludgave: 1945
    Læs mere
  • Shortlisten til Munch-Christensen debutantpris 2021

    I det hvileløse

    Af Sidsel Ana Welden

    I det hvileløse

    Stærk og sanselig debutroman om livet i 20’erne, psykisk sygdom og forelskelser – og om et rørende forhold til en traumeramt far.
    Læs mere

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    Jeg hedder Folkví

    Af Maria Hesselager

    Jeg hedder Folkví

    Maria Hesselager har skrevet en intens, smuk og tankevækkende debutroman om søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der former et menneskeliv.
    Læs mere

    Hindebæger

    Af Anna Rieder

    Hindebæger

    Anne Rieders debut er et sansemættet og rørende indblik i en sindslidendes liv, men nogle af digtene forfalder til at blive en kende kedelige.
    Læs mere

    Ungeenheden

    Af Fine Gråbøl (f. 1992)

    Ungeenheden

    Poetisk og velkomponeret debutroman lægger op til en kritisk diskussion af vores syn på psykisk sygdom.
    Læs mere

    Rygtet

    Af Rasmus Daugbjerg

    Rygtet

    Rasmus Daugbjergs debutroman er en gruopvækkende og rygtefortættet skildring af menneskers omgang med den fremmede eller tilflytteren.
    Læs mere
  • Verdensmål om ulighed og ligestilling

    Den jeg skulle blive

    Af Geir Gulliksen

    Den jeg skulle blive

    Identitet, kønsroller og kærlighed kommer under luppen i Gulliksens gribende og hudløse portræt af en midaldrende mand i livskrise.
    Læs mere

    Hundeparken

    Af Sofi Oksanen

    Hundeparken

    Der er penge i fertilitetsindustrien, og russisk-ukrainske Olenka ser sig ikke tilbage i Sofi Oksanens barske og fascinerende roman.
    Læs mere

    Håbets rejsende

    Af Isabel Allende

    Håbets rejsende

    En fortælling om håb og drømme i en bevægende kærlighedshistorie mellem to mennesker, der er tvunget til at udholde umenneskelighed.
    Læs mere

    Fuglenes gråd

    Af Chigozie Obioma (f. 1986)

    Fuglenes gråd

    Originalt fortalt afrikansk tragedie om en ung mand i sine følelsers vold, der ikke forstår kunsten at vende ryggen til fortiden, men opsluges af had og vrede.
    Læs mere

    Gilead

    Af Marilynne Robinson

    Gilead

    Marilynne Robinsons 'Gilead' er en åben fremlæggelse af det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.
    Læs mere

    Hvem slog bambi ihjel?

    Af Monika Fagerholm

    Hvem slog bambi ihjel?

    En gruppevoldtægt i forstaden fortrænges og forties i fragmentarisk og foruroligende fortælling, hvor mytologi møder popkultur.
    Læs mere

    Africana - rejseroman

    Af Thomas Boberg

    Africana - rejseroman

    Boberg er den nysgerrige rejsende, der vil ind under huden på ukendte lande og civilisationer. En meget anbefalelsesværdig rejseroman med skildringer af den politiske virkelighed…
    Læs mere

    Den inderste kerne

    Af Lotte Kaa Andersen

    Den inderste kerne

    Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.
    Læs mere

    Rød mand/Sort mand

    En storslået, sanselig og meget velfortalt historie om det ulykkelige møde mellem den grønlandske og danske kultur. Kim Leine har leveret endnu et pragtværk.
    Læs mere

    Profeterne i Evighedsfjorden

    Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.  
    Læs mere

    Penge på lommen

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Penge på lommen

    Med stor psykologisk indsigt og et smukt og følsomt sprog, selv når handlingen er barskest, skyder Nordenhof sin romanføljeton om Scandinavian Star flot i gang.  
    Læs mere

    Mit smykkeskrin

    Af Ursula Andkjær Olsen

    Mit smykkeskrin

    Mit smykkeskrin er på én gang fyldt med tab, sorg, gaver og værdier. En tung halskæde med syv led, som både forfatter og læser kan bære med smerte og stolthed.
    Læs mere

    Hvis vi ikke taler om det

    Af Leonora Christina Skov

    Hvis vi ikke taler om det

    Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.
    Læs mere
  • Bøger af Karl Ove Knausgård

    Skoven og floden

    Af Karl Ove Knausgård

    Skoven og floden

    En fan møder sit idol, når Karl Ove Knausgård besøger Anselm Kiefer til en tankevækkende samtale om livets rolle i kunsten og omvendt.
    Læs mere

    Morgenstjernen

    Af Karl Ove Knausgård

    Morgenstjernen

    Morgenstjernen kaster nyt lys over Karl Ove Knausgårds særegne stjernevrimmel af store værker.
    Læs mere

    I kyklopernes land

    Af Karl Ove Knausgård

    I kyklopernes land

    I kyklopernes land rettes læserens blik mod alt fra vikingetogter til hjernekirurgi i Albanien – øjet tilhører Karl Ove Knausgård, og han ser, så vi kan se os selv. 
    Læs mere

    Fuglene under himlen

    Af Karl Ove Knausgård

    Fuglene under himlen

    Karl Ove Knausgårds novelle er et fortættet drama, hvor baggrunden for scenen er sat mod en norsk fjeldside af ildevarslende kold granit.
    Læs mere

    Hvorfor skriver jeg?

    Af Karl Ove Knausgård

    Hvorfor skriver jeg?

    Knausgård reflekterer over litteraturens betydning og egne skriverier. Tankerne er velkendte, nogle lidt fortænkte, men de overbeviser heldigvis om, at han bliver ved.
    Læs mere

    Så megen længsel på så lille en flade

    En personlig indføring i Edvard Munchs liv og kunst. Hvis Knausgård fortsætter med at formidle verdens store kunstnere, vil jeg blive meget glad.
    Læs mere

    Om sommeren

    Af Karl Ove Knausgård

    Om sommeren

    Afslutningen på Knaugårds encyklopædi er lang som barndommens somre. De bedste beskrivelser flænser bevidstheden som pludselige minder.
    Læs mere

    Om foråret

    Af Karl Ove Knausgård

    Om foråret

    Bogen minder mig om en stor øm hudafskrabning, der kan springe op og bløde, hvert øjeblik det skal være. ”Det gør af og til ondt at leve, men der er altid noget at leve for”.
    Læs mere

    Om vinteren

    Af karl ove knausgaard

    Om vinteren

    Observationer af hverdagsting der vækker nysgerrighed, refleksion eller ligegyldighed.
    Læs mere

    Om efteråret

    Af Karl Ove Knausgård

    Om efteråret

    Barnets bog. Knausgård skriver til sin ufødte datter om livet. Hun har meget at glæde sig til. Ikke mindst sin fars præcise sprog og poetiske følsomhed.
    Læs mere

    Sjælens Amerika

    Af Karl Ove Knausgård

    Sjælens Amerika

    Imponerende litterær tyngde. Karl Ove Knausgård vedbliver med at være nærværende, selv om han har trukket sig selv mere ud af teksterne i essaysamlingen 'Sjælens Amerika'.
    Læs mere

    Min kamp 6

    Af Karl Ove Knausgård

    Min kamp 6

    Afslutningen på det store selvbiografiske værk, hvor Knausgård reflekterer over sit værk og litteraturens forhold til virkeligheden.
    Læs mere

    Min kamp 5. bog

    Af Karl Ove Knausgård

    Min kamp 5. bog

    Vi er nået til ungdomsårene i Bergen. Årene er præget af forfatterdrømme, studier, tilfældige jobs, venner, kærester, druk og forfatterdebut.
    Læs mere

    Min kamp 2. bog

    Af Karl Ove Knausgård

    Min kamp 2. bog

    I anden del af værket følger læseren en Knausgård, der er blevet voksen. 
    Læs mere

    Ude af verden

    Af Karl Ove Knausgård

    Ude af verden

    Skyld, kærlighed og fortællingen om en familie. Det er nogle af elementerne i Karl Ove Knausgårds næsten 700 sider lange debutroman. Originaludgave: 1998  
    Læs mere
  • Årets bedste danske bøger 2020

    Tabita

    Af Iben Mondrup

    Tabita

    Endnu en stærk roman af Iben Mondrup, som på mageløs vis skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie.
    Læs mere

    Indtil vanvid, indtil døden

    Fremragende og tankevækkende roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.
    Læs mere

    Mit arbejde

    Af Olga Ravn

    Mit arbejde

    Anna er forfatter og nybagt mor og bruger skriften i et forsøg på at komme overens med det skrækindjagende ved moderskabet i modigt og storslået værk om skabertrang og angst.
    Læs mere

    Det Danmark du kender

    Af Peder Frederik Jensen

    Det Danmark du kender

    Peder Frederik Jensen har skrevet en hårdtslående samtidsroman og et harskt portræt af det Danmark, du måske ikke kender.   
    Læs mere

    Margrete I

    Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

    Margrete I

    Anne Lise Martstrand-Jørgensen har skrevet et poetisk og detaljerigt psykologisk portræt af en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.  
    Læs mere

    Penge på lommen

    Af Asta Olivia Nordenhof

    Penge på lommen

    Med stor psykologisk indsigt og et smukt og følsomt sprog, selv når handlingen er barskest, skyder Nordenhof sin romanføljeton om Scandinavian Star flot i gang.  
    Læs mere

    Katalog over katastrofer

    Bengt forbereder sin 14-årige datter Helle på alverdens katastrofer, men dét bliver i sig selv en katastrofe i rasende god roman, der bør blive forfatterens store gennembrud.
    Læs mere

    Hvor lyset er

    Af Malene Ravn (f. 1971)

    Hvor lyset er

    Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.
    Læs mere

    Kaptajnen og Ann Barbara

    Af Ida Jessen (f. 1964)

    Kaptajnen og Ann Barbara

    Ida Jessens mageløse og stilsikre roman har præmiere på det store lærred under navnet 'Bastarden'.
    Læs mere

    Rampen

    Af Jesper Stein

    Rampen

    Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.
    Læs mere

    Meter i sekundet

    Af Stine Pilgaard

    Meter i sekundet

    Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland.   
    Læs mere

    Klinten

    Af Jens Smærup Sørensen

    Klinten

    Smærup Sørensen stiller skarpt på menneskets manglende fællesskaber, fremmedgørelse og klimaforandringer i et højaktuelt, stille og gribende villavejsdrama.
    Læs mere

    Paradis først

    Af Kristina Stoltz

    Paradis først

    En dansk kvinde møder sin fortidige kærlighed i et politisk forarmet USA med vold og racisme i stærkt erindringsfletværk, hvor kroppen genoplever datid i nutid.
    Læs mere

    Blomsterdalen

    Af Niviaq Korneliussen

    Blomsterdalen

    Blomsterdalen er en vanvittig smuk og grum roman om selvmord blandt Grønlandske unge. En vigtig bog, der tager plads i sin læser og bør skabe debat.
    Læs mere

    Det, du ikke vil vide

    Af Birgithe Kosović

    Det, du ikke vil vide

    Birgithe Kosovic har skrevet en stærk og modig bog om livet i sin multikulturelle familie med afstikkere til landet, der engang hed Jugoslavien.
    Læs mere
  • Årets bedste danske faglitteratur 2020

    Gennem glasvæggen

    Af Henning Jensen (f. 1943)

    Gennem glasvæggen

    Velfortalt og smuk fortælling om depression som livsledsager er vigtig læsning. Henning Jensens begavede beskrivelse af afgrunden er uden forfængelighed. 
    Læs mere

    Det hele handler ikke om dig

    Af Niels Overgaard (f. 1981-01-22)

    Det hele handler ikke om dig

    Niels Overgaard opdaterer de stoiske principper i imponerende og brugbar selvhjælpsbog og viser, hvordan de kan bruges til at håndtere en moderne tilværelse.
    Læs mere

    Huset uden ende

    Af Mathilde Walter Clark

    Huset uden ende

    Størstedelen af denne essaysamling er refleksioner, der tager udgangspunkt i forfatterens dansk-amerikanske sammensathed. Her er der meget guld at hente.
    Læs mere

    Øvelser i afsked : en coronakrønike

    Af Carsten Jensen (f. 1952)

    Øvelser i afsked : en coronakrønike

    De velskrevne essays giver stof til eftertanke, når forfatteren kobler et personligt tab med de udfordringer, pandemien og klimaforandringerne giver.
    Læs mere
  • Årets bedste oversatte bøger 2020

    Vi er fem

    Af Matias Faldbakken

    Vi er fem

    Faldbakken viser sin litterære originalitet i denne suveræne fortælling. En elegant og uforudsigelig nutidsskrøne fuld af humoristisk lethed og urovækkende dybde.
    Læs mere

    Hvem slog bambi ihjel?

    Af Monika Fagerholm

    Hvem slog bambi ihjel?

    En gruppevoldtægt i forstaden fortrænges og forties i fragmentarisk og foruroligende fortælling, hvor mytologi møder popkultur.
    Læs mere

    Samtykket

    Af Vanessa Springora

    Samtykket

    Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 
    Læs mere

    Er mor død

    Af Vigdis Hjorth

    Er mor død

    Når mor ikke er den bedste i verden. Vigdis Hjorths roman om en datters mor-opgør er en smuk og smertefuld fortælling om barndommens sår og bristede familiebånd.
    Læs mere

    Min mørke Vanessa

    Af Kate Elizabeth Russell

    Min mørke Vanessa

    Foruroligende, bedragerisk, snigende og hjerteskærende fortælling forfører sin læser såvel som sin hovedperson.
    Læs mere

    Underjordiske timer

    Af Delphine de Vigan

    Underjordiske timer

    Eminente personkarakteristikker i mørk og filosofisk roman om fortvivlelse, fortræd, angst, sorg og ensomhed i byernes by under jorden.
    Læs mere

    Tritonus : en skærgårdsfortælling

    Stærke psykologiske portrætter af to mænd sidst i 50’erne, der har musikken tilfælles og mødes i en lille by i den finske skærgård.
    Læs mere

    Stormen

    Af Steve Sem-Sandberg

    Stormen

    Stormen er en flot og gennemført roman - på én gang meget poetisk og meget foruroligende.
    Læs mere

    Morgenstjernen

    Af Karl Ove Knausgård

    Morgenstjernen

    Morgenstjernen kaster nyt lys over Karl Ove Knausgårds særegne stjernevrimmel af store værker.
    Læs mere

    Præsens maskine

    Af Gunnhild Øyehaug

    Præsens maskine

    Den norske sprogsnedker har skrevet en opfindsom og tankevækkende roman om parallelle universer, ensomme eksistenser og det at savne noget uden at vide, hvad det er.
    Læs mere

    Voksnes løgnagtige liv

    Dybtfølt og bevægende portræt af teenageliv i 1990’ernes Napoli med klasseforskelle, løgne og fortielser er chokerende læsning. Raffineret, uskønt og meget overbevisende.
    Læs mere

    Noget jeg gerne vil sige

    Der findes ingen, der kan skrive noveller som Alice Munro. Hun er skarp, men med en særlig forståelse for mennesker på de tidspunkter, hvor de er allermest sårbare.  
    Læs mere

    Dobbelte ruder

    Af Halldóra K. Thoroddsen

    Dobbelte ruder

    På Island møder en aldrende enke kærligheden igen i poetisk og fin fortælling om kærligheden og det levede liv.
    Læs mere

    De uadskillelige

    Af Simone de Beauvoir

    De uadskillelige

    Simone de Beauvoirs smukke og vemodige roman om en barndomsveninde og to forskellige miljøer i 1920’ernes Paris er baseret på hendes egne erindringer. Originaludgave:…
    Læs mere

    Vi er kortvarigt smukke her på jorden

    En poetisk og stærk roman om en søn, der prøver at blive set og hørt af sin mor, men også at forstå denne kvinde, som han har elsket og hadet.
    Læs mere

    Drengene fra Nickel

    Af Colson Whitehead

    Drengene fra Nickel

    Ubærlig og nødvendig bog om tiden omkring borgerrettighedsbevægelsens start. Colson Whitehead er en stor stilist og har skrevet endnu et mesterværk.
    Læs mere
  • Årets bedste lyrik 2020

    Mit smykkeskrin

    Af Ursula Andkjær Olsen

    Mit smykkeskrin

    Mit smykkeskrin er på én gang fyldt med tab, sorg, gaver og værdier. En tung halskæde med syv led, som både forfatter og læser kan bære med smerte og stolthed.
    Læs mere

    Lyden af skyer

    Af Pia Tafdrup

    Lyden af skyer

    Endnu engang kortlægger Tafdrup verden gennem sine digte - og denne gang lægger hun øret til eksistensens pulsslag og sorterer alle verdens lyde. 
    Læs mere

    I dag skal vi ikke dø

    Af Louise Juhl Dalsgaard

    I dag skal vi ikke dø

    På rekordtid har Louise Juhl Dalsgaard skrevet og udgivet en digtsamling om coronakrisen. Digtene er i nuet, hvor tiden står stille og ensomheden er en negl, der vokser.
    Læs mere

    Står på tæer under vand

    Af Daniel Boysen (f. 1986)

    Står på tæer under vand

    Sjældent har en formaning om at vi skal huske at sætte pris på vores klode og være nærværende i vores relationer været så behagelig at læse.
    Læs mere

    Vadehave

    Af Peter Laugesen (f. 1942)

    Vadehave

    Vadehavet kan tydeligt fornemmes i Laugesens værk; det store udsyn, den høje himmel og rummeligheden. Nye digtlæsere kan begynde her.
    Læs mere

    Omkring floden Han

    Af Joan Rang Christensen

    Omkring floden Han

    Én af årets absolut bedste digtsamlinger kredser om adoption, racisme og krig i et drømmende og hårdt univers.
    Læs mere