Bog

Vølvens vej, Snehild

Af (
2021
)

Anmeldelse

Vølvens vej – Snehild

08 sep.21

Der er masser af plot-twists i Vedsøs imponerende roman, der er første bind i en serie, der foregår i Danmarks jernalder.

Hovedpersonen er den unge kvinde Snehild, der skal finde sin plads blandt magtsyge mænd og kvinder, utilregnelige alfer og kløgtige jætter. Spændingsniveauet er højt, blodet flyder, og hovedpersonerne er lige så uforudsigelige som hos George R. R. Martin.

Snehild fødes i en forrygende snestorm, hvor hendes landsby er under angreb, og hendes mor, den medicinkyndige Asdis, må flygte ud af byen, selvom hun er ved at gå i fødsel. Hun bliver fundet af jættekvinden Hyrrokin, der hjælper Asdis med at føde sin datter i stormen.

Snehild vokser efterfølgende op med sin mor i byen Himlinge, der hører under kongedømmet Sialand, hvor kong Tormod og dronning Grid regerer. Asdis er urtekyndig og har blandt andet hjulpet dronningen flere gange. Men ypperstepræstinden Ragnfrid er voldsomt jaloux på Asdis og vil gøre alt for at slippe af med hende. Snehild oplever oftere og oftere at få voldsomme syner, som hun ikke kan kontrollere, så hendes mor beslutter, at Snehild, da hun er 12 år, skal lære at tyde runer samt at kæmpe.

Snehild sendes i kamptræning sammen med kongens tvillingesønner, Aslak og Roald, der på alle måder er forskellige som nat og dag. Da byen angribes af sygdommen muspelsot, der kræver mange dødsofre, overbeviser Ragnfrid kongen om, at sygdommen kan fordrives, hvis der ofres en pige, der endnu ikke er fyldt 13 år. Ragnfrid peger selvfølgeligt på Snehild. Snehild ved, at en ypperstepræsts syner ikke kan anfægtes, så Asdis må hjælpe hende med at flygte. Under sin flugt og sin vej frem mod at blive vølve, knytter Snehild bånd med stærke allierede.

Anne-Marie Vedsø Olesen er velbevandret i nordisk mytologi, og selvom hun er utrolig grundig og ikke undlader mange detaljer, bliver fortællingen aldrig kedelig. Hun fletter blandt andet sagnet om Idun, der bortføres af jætten Tjasse, og historien om tilblivelsen af Asgårds mur ind i Snehilds liv. Man er ikke i tvivl om den enorme research, der ligger bag bogen, både kultur og landskaber fremstår knivskarpt. Meget lig ’Game of Thrones’, og trilogien Ravneringene af Siri Pettersen.

For alle Anne-Marie Vedsø Olesens bøger gælder det, at hun er virkelig dygtig til at opbygge overbevisende og sympatiske karakterer, så man må overgive sig, hvad enten man kan lide at bevæge sig mellem virkeligheden og det overnaturlige eller ej. Hun jonglerer rundt med genrerne, og hendes romaner er kulørte på den helt rigtige måde. Bind to må rigtig gerne snart komme.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
39472767
ISBN
9788711985991
Antal sider
415

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer