Litteraturen kan få os til at tænke efter og gøre os klogere på os selv. Men den kan også give indsigt i problemstillinger som rækker langt ud over vores egen verden. Litteraturen stiller skarpt på verdensmål og bæredygtig udvikling.
FN´s 17 verdensmål er grobund for mange indsatser, hvor vi har brug for indsigt i forskelle, ligheder og kultursammenstød rundt om i verden. Til årets LiteratureXchange 2021 gribes der i stor international litteratur og lader den gå i dialog med udvalgte verdensmål. Litteraturen og dens forfattere står sin prøve som debatskabende potentiale, når de behandler verdensmål 5 - Mere ligestilling mellem kønnene og verdensmål 10 - Mindre ulighed i og mellem lande.
MÅL 5 - MERE LIGESTILLING MELLEM KØNNENE
Under dette tema favnes tematikker som køn seksualitet, identitet og økonomisk ligestilling. Mange af disse er stærke tendenser i samtidslitteraturen. I en række samtaler og foredrag bidrager aktuel litteratur til debatten om ligestilling og køn i både Norden og resten af verden.
Geir Gulliksen er på til åbningen af LiteratureXchange med en samtale om køn, seksualitet og identitet. Den anmelderroste norske forfatter er aktuel med Den jeg skulle blive om en midaldrende mands identitetskrise efter en skilsmisse og en fyring.
Sofi Oksanens forfatterskab kredser om køn og seksualitet samt arven fra Estlands historie. I sin aktuelle roman Hundeparken berettes der om det korrupte Øst i et sammenstød med en grådig kultur i Vest, og midt i det behandles konsekvenserne af at betragte kvindekroppen som en handelsvare.
Monika Fagerholm er den Finlandssvenske forfatter, som vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2020 med romanen Hvem slog bambi ihjel? Det er en barsk beretning om en gruppevoldtægt af en kvinde i en pæn forstad, hvor skam og skyld forties i et magtspil. Romanen er højaktuel i en tid med #MeToo og et større fokus på krænkelser og den kultur, der skaber dem.
MÅL 10 – MINDRE ULIGHED I OG MELLEM LANDE
Det er veldokumenteret at uligheden vokser - specielt i udviklingslandene. En række arrangementer stiller skarpt på, hvad ulighed er, og hvad det betyder for det enkelte menneske at leve i en verden med ulighed. Kan litteraturen være potentiale i at forstå ulighedens væsen? Der er gode bud at hente blandt de store internationale litterater, som gæster LiteratureXchange.
Isabel Allende skriver magisk om individer, der udfordrer deres tragiske skæbner i undertrykte samfund. Allendes karriere som forfatter startede med en verdensomspændende succes med debuten Åndernes hus, der var med til at definere den magiske realisme. Allendes nyeste roman Håbets rejsende skildrer gravide Roser og hendes svoger Victor, der flygter fra det krigshærgede Barcelona under Den spanske borgerkrig.
Salman Rushdie kendes som ytringsfrihedens frontkæmper nr. 1, når han i sit lange forfatterskab byder ind i debatten om ligheder, forskelle og misforståelser på tværs af kulturer og samfundspolitiske spørgsmål. Hans gennembrudsroman De sataniske vers blev skelsættende for hans eget liv og hele måden, vi taler ytringsfrihed på. I den seneste roman Quichotte rejser hovedpersonen Sam DuChamp i bedste Don Quixote-manér USA rundt. Rushdie indkapsler den moderne civilisations største udfordringer.
Olivia Wenzel er en ny tysk stemme, som med sin debut Mit hjerte er en automat bidrager til samfundsdebatten om racediskrimination for farvede i et land med hvide traditioner. Med den stærke roman formår Wenzel at åbne for en diskussion, som ikke tidligere er set i tysk samtidslitteratur om racetraumer, som rækker langt tilbage i historien.
Chigozie Obioma er nigeriansk forfatter, der beretter fra Nigerias turbulente historie. Han debuterede som forfatter med romanen Vi var fiskere. I Obiomas seneste roman, Fuglenes gråd, følger vi Chinonso, en ung fjerkræavler, der forelsker sig i kvinden Ndali. Hun er fra en velstående familie, og i deres øjne er han fattig og udannet, og må håndtere sin understatus for at komme videre.
Marilynne Robinson har opnået klassikerstatus indenfor amerikansk litteratur med sine realistiske skildringer af stille eksistenser i en helt almindelig amerikansk landsby. Robinsons seneste udgivelse Gilead er en åben fremlæggelse af det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.
Kommentarer