Bog

Voksnes løgnagtige liv

Af (
2020
)

Anmeldelse

Voksnes løgnagtige liv

01 sep.20

Dybtfølt og bevægende portræt af teenageliv i 1990’ernes Napoli med klasseforskelle, løgne og fortielser er chokerende læsning. Raffineret , uskønt og meget overbevisende.

Følelserne sidder uden på tøjet i teenageren Giovannas komplicerede liv i 1990'ernes Napoli, da hendes far en dag kommer til at sige, at hun desværre ligner sin faster Vittoria lidt for meget. Men hvem er denne faster? og hvorfor har faren ikke kontakt til sin familie?

Giovanna går på opdagelse i den fattige del af Napoli, hvor faren er vokset op, men som han med sin gode uddannelse og pga personlige relationer har distanceret sig fra. Et armbånd givet til Giovanna som spæd af fasteren spiller en væsentlig rolle, idet der hele tiden føjes nye historier til det. Og hvad er sandhed og løgn? De voksnes fortielser og hemmeligheder bliver afsløret. Giovanna udfordrer sine forældre, sine veninder, sin nye familie på godt og ondt. Et betagende og uhyggeligt indblik i de stormfulde følelser unge piger kan besidde, og hvordan de bruges og misbruges bare for at ødelægge.

Her er en del af de samme temaer på spil som i Napoli-romanerne: klasseforskellene, sproget, om man taler dialekt eller behersker det italienske, unge pigers venskab, kærlighed og jalousi, bitterhed og had. I ’Voksnes løgnagtige liv’ er det hele set fra Giovannas side, og kan en ung pige se det hele? Og hvordan forstår hun det? Ja, det er det geniale ved denne roman, hvordan historierne, også de mindre flatterende kommer til syne, og hvordan de tolkes.

Fasteren, Vittoria, er et destruktivt bekendtskab. Hun bor alene i et faldefærdigt kvarter og havde engang en lidenskabelig affære med sin venindes mand, Enzo, der nu er død. Hun er løgnagtig, fyldt med had og bitterhed ikke mindst mod Giovannas far, kort sagt hun forgifter sine omgivelser. Giovanna kan ikke undgå at blive fascineret af hende og gør som hun siger: udspionerer sine forældre. Giovanna opdager, at hendes far har haft et forhold til hendes veninders mor, og at hendes mor har et forhold til venindernes far. Det armbånd, som oprindeligt var Giovanna, skifter ejer flere gange og tilføres nye historier. Forældrene bliver skilt, mens Giovanna udforsker egen seksualitet med unge mænd fra en anden baggrund.

Det er en ret brutal historie, men også et dybtfølt, bevægende portræt af at være ung, kompromisløs, forelsket og jaloux i forsøget på at skabe sin egen vej. Et blændende indblik i en teenagers grænseoverskridende temperament og mørke. Flere af de voksne og de unge bevæger sig på kanten, Romanen viser bl.a. hvor svært det kan være at leve op til en teenagers idealer, og at løgn og fortielser ikke er vejen. Raffineret, uskønt og meget overbevisende. Jeg har sjældent læst noget lignende

Bogdetaljer

Forlag
C&K
Oversætter
Nina Gross
Faustnummer
48630111
ISBN
9788740060683
Antal sider
421

Tema

Tema

Årets bedste bøger 2020

Her er redaktionens udvalg af årets bedste bøger. Der stilles store spørgsmål: om at være menneske i en dilemmafyldt opvækst, om at tage ansvar under katastrofer og samfundskriser og om modet til at finde accept i livet, kærligheden og kunsten.
Læs mere

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer