Bog

1,7 tipping point

Af (
2018
)

Anmeldelse

1;7 tipping point af Silja E.K Henderson

30 apr.18

Silja E.K. Henderson har skrevet et nyskabende, raffineret og meget aktuelt værk, der tager fat i flygtningekrisen og miljøpolitiske diskussioner.

’1;7 tipping point’ er et hybrid værk med et klart samfundskritisk sigte. Ved første blik ligner bogen en almindelig digtsamling. Men læseren opdager hurtigt, at her er tale om et værk, der udfordrer den gængse læsning. Her er ikke nogen klar for- eller bagside, og bogen kan læses fra begge sider.

Jeg valgte forsiden med en grålig akvarel farve og gik i gang med teksterne “hav”; “tsunami”; “håbets krop”, “det langsomme og det hudløse”, “et hav er udeleligt”. Midt i bogen blev min læsning bogstavelig talt brudt af en tekst “P”; der flød ned af to sider, så jeg blev tvunget til at vende bogen lodret for at læse teksten. Herefter prøvede jeg at fortsætte min læsning, men dette var umuligt. De efterfølgende tekster vendte på hovedet og kunne tydeligvis ikke læses, medmindre jeg startede forfra med bogens anden forside; der viser en sort/hvid collage af billeder og skrift. Her ventede teksten “oversvømmelse” og efterfølgende en række dagbogsnotater fra hhv januar; februar; marts og april.

Et andet særkende ved værket er dets tekster; hvis skrifttype og størrelse konstant skifter. Teksterne er brudstykker af videnskabelige artikler; fakta; statistik, citater, personlige erindringer og dagbogsnotater. Læseren bliver oversvømmet med information og fortællerstemmer, der hver især ønsker at belyse konsekvenser og mulige scenarier på en miljø- og flygtningekatastrofe.

Værkets titel ’1;7 tipping point’ er en henvisning til det klimamæssige begreb “ tipping point”. Der helt overordnet henviser til, at klimaet; nu har passeret et “ tipping point”, og at der sker noget drastisk lige om lidt. Ændringer, der får meget voldsomme og grænseoverskridende konsekvenser.

Min læsning af værket var udfordret, men efter endt læsning er jeg meget positiv. ’1,7 tipping point’ er et meget kunstnerisk og raffineret værk, der taler lige ind i den aktuelle flygtningekrise såvel som i de aktuelle miljøpolitiske diskussioner.

Bogdetaljer

Secondary title
Poesi
Forlag
Gladiator
Faustnummer
54009488
ISBN
9788793658011
Antal sider
42

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer