Bog

Isola

Af (
2005
)

Anmeldelse

Isola af Madeleine Hessérus

23 jan.06

Fascinerende svensk roman om en kvinde, der får storbyallergi og tager på skovtur – i 12 måneder, måske mere.

Tessa Björk er en travl 38-årig ortopædkirurg, som netop har fået tilbudt en overlægestilling. Men hun er meget i tvivl, om hun skal tage imod, for der er ligesom noget galt i hendes liv.

Privat lever hun barnløst sammen med manden Tom. Tom er også en travl mand, der på få år har opbygget et arkitektfirma med en del ansatte. Så det hele ser pænt og succesfuldt ud, men det er ikke så underligt, at de er barnløse, for de mødes kun sjældent. De ses mest i trappeopgangen til deres lejlighed og taler sammen via telefonsvarere.

Tessa får det tiltagende dårligt. Det begynder som udslet og kløe på armene, men udvikler sig efterhånden til svimmelhed og synsforstyrrelser, som der ikke findes nogen lægelig forklaring på. Som om det ikke var slemt nok, ser hun en dag Tom med en anden kvinde. Bægeret er nu mere end fuldt, og Tessa pakker en rygsæk og går sin vej. Hun bliver ved med at gå, og i Sverige kan man gå rigtig langt.

Jo længere hun kommer væk fra byen, des bedre får hun det. Hendes udslet forsvinder, og hun konkluderer, at det er byen, der har gjort hende syg. Ude i den store skov i total ensomhed finder hun lykken. I starten ringer hun af og til til civilisationen fra sin mobiltelefon, men en dag smider hun den i en skovsø og lever som lykkeligt alenemenneske omgivet af elge, oddere og myrer.

Det er en fascinerende og spændende bog, og jeg synes, at Hesserus skriver rigtig godt. Især skildringerne fra vandringen og livet i skoven er fine og levende.

Bogen har en god og tæt stemning, men man få en lidt sjov smag i munden. Forfatteren ønsker tydeligvis at stille spørgsmål ved civilisationen og det moderne livs indretning, men jeg har lidt svært ved at se, hvor det egentlig er, hun vil hen. Svaret på det moderne menneskes problemer er vel ikke, at vi alle sammen render ud i skoven ligesom "Doppler" i Erlend Loes roman eller Tessa Björk i denne. Eller det er det måske?

I så fald: god tur, tag gerne "Isola" med og find ud af, hvad Tessa stiller op, da det bliver vinter.

Oversat af Pia Juul. People's Press, 2005. 300 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Oversætter
Pia Juul
Faustnummer
25897102
ISBN
9788791293948
Antal sider
300

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer