Bog

Samtykket

Af (
2020
)

Anmeldelse

Samtykket af Vanessa Springora

15 jun.20

Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 

Hvordan kan et barn på 13-14 år blive en 50-årig mands elskerinde? Det kan hun, hvis omstændighederne indbyder til det. Et skilsmissebarn, hvis far jævnligt svigter hende, møder Gabriel Matzneff, en smuk, rig og berømt forfatter, som viser hende opmærksomhed. Den opmærksomhed, hun ikke fik fra sin far. Piger i den alder kan være meget romantiske, og indledningen til forholdet består af en hemmelig korrespondence. Så kan det ikke blive mere romantisk. Han overøser hende med smukke ord og fører hende ind i den fysiske kærlighed, og til sidst er hun mere hos ham end hjemme hos sin mor. En mor, som ikke modsætter sig forholdet.

“Og hvordan kan han være et dårligt menneske, når han er den mand jeg elsker? Takket være ham er jeg ikke længere den ensomme lille pige der sidder på restauranten og venter på far. Takket være ham eksisterer jeg langt om længe” 

Matzneff er en respekteret forfatter, der i sine bøger ikke lægger skjul på sine preferencer: piger under 16 og drenge under 12. I 1970’erne udgav han en bog med titlen ‘Les moins de seize ans’ (Dem under seksten), der er fortaler for nedsættelse af den sexuelle lavalder og et skrift, der ligeledes advokerer for de unges sexuelle frigørelse, fik underskrifter fra hele 1960’ernes kulturelite, bl.a. Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.

V, som forfatteren kalder sit yngre jeg, er Gabriel Matzneffs elskerinde i flere år, men erkender med tiden, at hun ikke er den eneste, både før, under og efter deres forhold har der været andre – unge, ensomme piger som hun selv. Det "perfekte offer for en samler”.

Med tiden løsriver hun sig og bryder med ham – og her er det, jeg fik det største chok. Ikke nok med, at hendes mor kendte til og billigede forholdet, men hun har mere ondt af Matzneff end af datteren, da bruddet er en kendsgerning.

Det siger sig selv, at en sådan opvækst sætter sine spor i et ungt menneskes psyke, og man slipper aldrig fri. Hver gang han udgiver en ny bog, hvori hun kan genkende sig selv, sine breve mm, er et nyt slag. Med sine forbindelser er han hævet over loven, og hun er prisgivet.

Hun føler sig spærret inde i hans bøger, men skæbnen vil, at hun bliver forlægger og opdager, at hendes eneste måde at give igen på, er at gøre det samme med ham, nemlig spærre ham inde i denne bog.

Gabriel Matzneff er i dag 83 og bliver endelig stillet for en domstol – årtier efter forbrydelserne. Ikke mindst pga. Vanessa Springoras modige bog, der har fået flere af hans andre ofre til at træde frem. Matzneff er ikke oversat til dansk, og hans franske bøger er sparsomt indkøbt til bibliotekerne, trods de fine priser, han i sin tid fik.

Bogdetaljer

Forlag
Grif
Oversætter
Mette Olesen
Faustnummer
48232973
ISBN
9788793661981
Antal sider
183

Tema

Artikel

Er du til fransk? 

Hvis du drømmer om at slentre gennem Paris' snævre gader, drikke en god Côtes du Rhône på en fortovscafé eller finde unikke bøger blandt Seinens boghandlere, så er du ikke alene. Litteratursidens redaktion nærer drømmen med vores franske favoritter, som skal læses med Tour de France kørende i baggrunden.
Læs mere

Tema

Tema

Årets bedste bøger 2020

Her er redaktionens udvalg af årets bedste bøger. Der stilles store spørgsmål: om at være menneske i en dilemmafyldt opvækst, om at tage ansvar under katastrofer og samfundskriser og om modet til at finde accept i livet, kærligheden og kunsten.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer