Bog

Mary

Af (
2023
)

Anmeldelse

Mary

19 jan.24

Underholdende historisk fiktion om Mary Shelleys liv og kimen til den smukke og sørgelige fortælling om Frankenstein.

Mary, hendes elsker Percy Bysshe Shelley og deres lille søn skal tilbringe en weekend i den smukke Villa Diodati ved Genevesøen i Schweiz sammen med vennerne Lord Byron og dr. John Polidori samt Marys halvsøster Claire. Lord Byron foreslår, at mændene og Mary skriver en spøgelseshistorie, og for Marys vedkommende bliver det begyndelsen på Frankenstein, som udgives i 1818. 

Inspirationen til historien har hun samlet, da hun tilbragte en periode hos familien Baxter sammen med familiens tre hjemmeboende børn Robert, Isabella og Johnny. Deres storesøster Margaret bor med sin mand David Booth ikke langt derfra, hvor Isabella og Mary ofte tager på besøg og læser i bøgerne på biblioteket, så de derefter kan fortælle hinanden skræmmehistorier. 

En dag ser pigerne en sælsom ikke-menneskelig skabning på flodbredden, og Mary begynder at fantasere om, at hendes smukke Isabella er besat af dette monstrøse væsen. Da forholdet mellem pigerne bliver af mere intim karakter, bliver Mary nærmest besat af at få Isabella ud af dette væsens klør, alt imens mr. Booth advarer hende om, at Isabella ikke er den, hun tror.

Fire år senere i Villa Diodati spænder relationerne mellem de fem i villaen fra at være kærester eller venner, søskende eller elskende. Claire spiller den lille sexede lillesøster, særligt i forhold til Percy, samtidig med at hun kæmper for at få mere end blot et seksuelt forhold til Lord Byron. Mary elsker Percy, og finder ro med deres søn, samtidig med at hun lever sig ind i sin navnløse historie. Alligevel bliver relationerne hurtigt fortættede.

Begivenhederne i 1812 komplementerer vældig fint den mere fiktive del af romanen i 1816. Anne Eekhout fremmaner Mary Shelleys kraft fra ungdommen, som banede vejen for tiltrækningen af det overnaturlige, og Mary elsker at udtage noget fra virkeligheden, fordreje og udpensle det, indtil ”det bliver til mere end sandheden”.

Historien udspiller sig som en uforløst gyser i en vildt kold og stormfuld sommer, hvor himlen er tyk af vulkansk aske fra udbruddet af Mount Tambora et par år forinden. Derfor tilbringer selskabet også det meste af tiden indendørs, hvor de indtager betragtelige mængder vin og laudanum, mens de skændes om elektricitet, Gud og Den Franske Revolution.

Romanen er et sælsomt stykke historisk fiktion, og hvis man ikke kan få nok af historien, danner huset også baggrunden for den gotiske thriller Villaen af Rachel Hawkins.

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Aino Roscher
Faustnummer
136807781
ISBN
9788743404026
Antal sider
379

Anmeldelse

Frankenstein

Dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabninger.

Læs mere

Artikel

Artikel

Historien om Frankenstein af Mary Shelley

Historien om Frankenstein er måske én af de sørgeligste gyserhistorier, der er skrevet. Som i så mange fortællinger om videnskabsmanden, der spiller gud, viser det sig, at han har leget med kræfter, han ikke kan styre.
Læs mere

Tema

Tema

Exofiktion

Den nye litterære tendens exofiktion vinder frem - også i danske samtidsromaner. Men hvad dækker dette lidt fjernt klingende begreb egentlig over?
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer