Bog

Du kan alt

Af (
2021
)

Anmeldelse

Du kan alt

23 sep.21

Enestående og vild læseoplevelse bevæger sig dybt ned i den menneskelige psyke i vildt flow gennem uforudsigelige scener, mens lykken og livet bliver vendt en svimlende omgang.

Jungersen tegner et indsigtsfuldt og sjældent dynamisk portræt af den moderne mand anno 2021 i denne psykologiske og spirituelle hverdagsvidenskab. Romanen tager pulsen på det moderne menneskes eksistens og på de bevidste og frie livsvalg.

Karaktererne i samtidsromanen er ikke sådan at indramme eller få styr på. Læseren kan indleve sig i en afbalanceret og kropsbehersket lykkeridder, eller kan se sig selv i øjnene sammen med et smadret sind på vej til selvudslettelse. Alle personerne indeholder stort set det hele.

Jeg-fortælleren Per Berg er på jagt efter at genopfinde sit liv. Nyskilt efter 22 år og med en voksen søn, Silas, som effektivt lægger distance til sin far (og mor). Sønnen mener, at hans far har været for opmærksom på ham. Men hvor skal en far så rette sin opmærksomhed? Den moderne mand tager i første omgang på Dharmalaya Five Star Holistic Spa Resorts Park og får noget dramaterapi og noget god sex. Derefter tager livet fart.

Per skifter sin stilling som kommunikationschef ud med meditation og en karriere som terapeut, der hjælper indsatte kriminelle, der skal udsluses og udvikler sig til en eftertragtet lykke-terapeut. Han beslutter sig for at give bopæl til den prøveløsladte Michael i sit eget hjem. Livet tager i den grad en uprøvet drejning. Charmerende maskulin blødhed blander sig med et hårdtslående ungdomstempo. I den nye æra er også far-søn-forholdet under forandring og faren undres. Tilknytning og bånd i familien bliver omgrænset af tvivl og ambivalens. Er blodets bånd egentlig den stærkeste relation?
Senere møder han den indtagende og intelligente iranske kvinde Simin, der sætter skub i både et nyt kærlighedsliv for Per og en mere kompliceret tilgang til klichéen om at søge lykken i et frit valg.

’Du kan alt’ stiller netop skarpt på friheden til at vælge frit i den nye alder - ikke den tredje alder – men en toenhalver - et godt greb fra forfatterens side. Her har børnene etableret et liv for sig selv, og forældrene kan opfinde sig selv på ny, vælge meningsfuldt indhold og nye bekendtskaber. Men friheden til at vælge har også et modstykke – nogle mennesker mangler frihed. Per kommer tæt på eksistenser i sit arbejde som terapeut for blandt andre kriminelle og torturoverlevere. Deres stemmer er anderledes smertefulde og ufrie. Er det muligt for alle at vælge en ny begyndelse? 

Jungersens sproglige flow er imponerende, og hans rammende beskrivelser er gribende, også når han gang på gang bryder koderne og snyder læseren. Ikke kun jeget afprøver nye begyndelser. Jungersen springer elegant mellem skarptskåret komik (som klæder ham virkelig godt), dybdeborende psykologisk samtidsrealisme og gysende thriller.

Romanens del 2 tager fat på et alvorligt tema om tortur i terapeutens arbejde. Her går den i et lavere gear, men den som har indstillet sin opmærksomhed på det centrale plot vil opdage, at den tunge alvor er en del af dualismen om letkøbt og selvvalg lykke.

Jungersen er kendt for en indgående research, der her viser sig som en dyb indsigt i det menneskelige sind, i terapeutisk videnskab og i kuldsejlede eksistenser. Det dybe og empatiske blik på mennesker ses også i det øvrige forfatterskab – ikke mindst i de to roste romaner Undtagelsen fra 2004 og den seneste fra 2012, Du forsvinder.

’Du kan alt’ er svær at indfange - heldigvis. Dens mange niveauer og refleksionslag står åbne, så læseren kan vikle sig ind i den spidsfindige samtidsfilosofi. Derfor er der kun tilbage at sige: Læs den!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
61418636
ISBN
9788702342659
Antal sider
357

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer