Bog

Udflytterne

Af (
2012
)

Anmeldelse

Udflytterne af Camilla Stockmarr

27 feb.12

At flytte fra København til den svenske ødemark er et stort spring. En familie vover turen og oplever en ny og anderledes verden.

Den 8-årige Phønix flytter fra storbyen til en primitiv ødegård i Sverige sammen med sine forældre og søsteren Nefer. Gården, de skal bo på, er nærmest en ruin, mens naturen er fuldstændig fantastisk. Og naturen bliver til dels omdrejningspunktet i denne historie, da det ofte er svært at finde ret meget andet at glæde sig over.

Familien er ikke helt almindelig, skiller sig ud fra mængden og lever alternativt med drømmen om det enkle liv. Ofte uden at vide om de har mad på bordet eller tag over hovedet næste dag. Imens vokser de tættere sammen med naturen, som får stor betydning for dem.

Historien fortælles af den 8-årige Phønix, hvilket sætter tingene i et lidt andet perspektiv, end hvis det var en voksen fortæller. Vi oplever det hele set med hans øjne, og det er bestemt ikke altid kedeligt. Han har en stor kærlighed til sin forældre, især faderen med hvem han også deler glæden over naturen. Faderen er ligesom Phønix en følsom person, som hele tiden forsøger at flytte sig som menneske og gang på gang må erkende, at han ikke helt slår til. Far-sønforholdet er i fokus her og får stor betydning for Phønix’ videre færden i livet.

De er begge indgående beskrevet, mens man ikke rigtig får indsigt i moderen og søsterens liv. Ikke ud over, at moderen følger faderen gennem alt, mens søsteren protesterer og sætter spørgsmålstetn ved de ofte irrationelle beslutninger, der tages. Til gengæld er der nogle fabelagtige naturbeskrivelser af livet omkring ødegården. Man kan næsten fornemme, hvordan disen hænger over markerne mens solen står op.

Historien foregår i 1970’erne, en tid hvor samfundet fortsat var i stor forandring, kvinderne var på arbejdsmarkedet og forbrugerismen i sin begyndelse. Samtidig var det en tid, hvor man eksperimenterede med forskellige livsformer og religioner.

Jeg giver romanen fire ud af fem stjerner for en god historie og den sarkastiske undertone, som gør problemstillingerne nemmere at fordøje.

Andrea Hejlskov taler med Camilla Stockmarr. "Udflytterne" handler om en familie der vælger at flytte langt ud i den svenske natur - ligesom Andrea og hendes familie. På bogforum 2013 satte de to forfattere sig ned til en snak om kærligheden til den vilde svenske natur og hvilken rolle naturen spiller i Camillas forfatterskab.

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
29172889
Graphic
Alette Bertelsen, Imperiet
ISBN
9788763820615
Antal sider
189

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer