Bog

Et rigtigt liv

Af (
2019
)

Anmeldelse

Et rigtigt liv af Katrine Marie Guldager

29 maj.19

Betagende roman om en søns jagt på sin fars anerkendelse, den store kærlighed og det rigtige liv. Guldager skriver som altid mesterligt om moderne familierelationer.

’Et rigtigt liv’ er historien om Danmark fra 1980’erne frem til finanskrisens kulmination set gennem hovedpersonen Filips øjne. Det er historien om Filips evige jagt på anerkendelse fra sin far og om jagten på den store kærlighed og det rigtige liv.

Filip vokser op i en villa på Strandvejen, hvor faren er forretningsmand, og moren passer hans handicappede storebror Christian. Da Filips mor bliver syg og dør, vier faren hele sit liv til Christian, mens han sender Filip på kostskole. Filip føler aldrig, at han gør sin far rigtig stolt, og hele tilværelsen bliver derfor en jagt på farens anerkendelse.

Filips advokat farfar presser på for, at Filip skal læse jura, mens Filips farmor altid siger, at arbejdet ikke er det vigtigste i livet, det er derimod, hvem man gifter sig med. Filip vælger at læse jura, både fordi han inderst inde tror på retfærdighed, men også fordi han bliver presset af sin farfar. Faren siger, han er stolt af ham og omtaler ham som ”familiens lys”, men det er ikke nok for Filip, som ikke kun vil være familiens guldfugl. Samtidig skammer han sig over, at han måler sig med farens kærlighed til Christian.

På kostskolen får Filip tre venner, som han flytter sammen med i en stor lejlighed ved Søerne, og som forbliver hans venner igennem tykt og tyndt. Især veninden Nanna, som han i en periode er kæreste med, er der altid, når han har brug for det. Filip har flere kærester, som han dropper, når en ny og mere spændende kvinde krydser hans vej. Han dropper således kæresten Cecilie for en colombiansk skønhed, men vælger alligevel at gifte sig med Cecilie, der tilgiver ham hans lille sidespring.

Cecilie er 10 år yngre end Filip og hans studerende, mens han i en periode underviser på jurastudiet. Hun er overklassepigen, der forgudes af sin far - og forguder sin far, og som er vant til at få, hvad hun peger på. Filip føler, at han er nødt til at leve op til Cecilies krav, så det bliver til villa på Strandvejen og feriehus i Toscana, mens Cecilie vælger at blive hjemmegående. Det gode liv koster dyrt, og Filip bliver involveret i diverse mere eller mindre lyssky transaktioner frem mod finanskrisen. Filips far og svigerfaren kommer for Filip til at stå som to diametrale modsætninger, hvilket giver anledning til både jalousi og frustration. Filip bliver ikke beskrevet som noget dårligt menneske, kun som et søgende menneske, der forsøger at finde sin plads i livet.

Katrine Marie Guldager blev for alvor kendt med Køge-Krøniken, der i seks bøger fulgte en familie i flere generationer. Hun kan om nogen skrive om den moderne familie som institution, hvilket hun også gør helt fantastisk i En uskyldig familie. I ’Et rigtigt liv’ sætter hun spørgsmålstegn ved, hvad det gode liv indebærer. ”Er man kun noget i kraft af det, man er i stand til eller kan bruges til?”

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46520866
ISBN
9788702262889
Antal sider
284

Tema

Fædre i litteraturen

De voksne børn tager livtag med deres fædre. Én forsøger kærligt at forstå en fraværende far, mens en anden skildrer et benhårdt sammenstød.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer