Bog

Silhuet af en synder

Af (
2010
)

Anmeldelse

Silhuet af en synder af Leonora Christina Skov

14 apr.10
AfKarina Thorlund Nielsen
Skribent

Gotisk roman, hvor skeletter og andet godtfolk står i kø, for at komme først ud af skabet.

Den seneste udgivelse fra Leonora Christina Skovs hånd er et særsyn inden for nyere dansk litteratur. Det er nemlig en gotisk roman.

Handlingen begynder i 1941, hvor Nella von Liljenholm, efter mange års fravær, vender tilbage til familiens gamle gods. Hun er i selskab med en, for læseren, endnu ukendt ven, som også fungerer som historiens fortæller. Herfra går turen både frem og tilbage i tiden i oprulningen af den betændte liljenholmske familiehistorie.

Alt ved ’Silhuet af en synder’ emmer af gotik, lige fra bogens omslag til dens snirklede komposition. Ikke mindst i temaerne skinner det gotiske igennem overalt: Det forfaldne gods, mystik, genfærd, de fortrængte familiehemmeligheder, tvillinger, sindssyge, mord og forbyttede identiteter.
Forfatteren lægger da heller ikke skjul på sine inspirationskilder. Daphne du Mauriers ’Rebecca’, Charlotte Brontës ’Jane Eyre’ og Karen Blixen nævnes alle i romanen.

’Silhuet af en synder’ er plot– og konstruktionsmæssigt godt skruet sammen. Jagten på sandheden om den liljenholmske skæbne driver læsningen fremad. Desværre stopper de positive ord her. Jeg har virkelig svært ved fortællerens konstante kommentarer og ”kære læser”-titulering, der hele tiden standser spændingsopbygningen.

Romanen holder sig til punkt og prikke indenfor genrens konventioner. Desværre så meget, at den kommer til at virke som en stiløvelse, ja nærmest en pastiche. Jeg savnede en friskhed og en modernisering, der kunne føje noget nyt til genren, som ellers nemt kommer til at virke noget bedaget.

Man vil dog ikke blive skuffet, hvis man holder af en god, gammeldags gotisk fortælling eller bare trænger til lidt afveksling fra hverdagsrealisme eller formstøbte nordiske krimier.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
28181361
Graphic
Anne Kragelund
ISBN
9788740050493
Antal sider
373

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
tor, 25/03/2010 - 14:25

Ved første øjekast har bogen alt det, der må forventes af et værk, der kalder sig en gotisk spændingsroman: Et stort, gammelt gods, masser af skeletter i skabene, hysteriske kvinder, incest, genfærd, tvillinger og meget andet.

Denne lidt pinagtige klamren sig til det, der forventes, bliver desværre også bogens svaghed. Den bliver desværre lidt for forudsigelig i sin handling. Reel uhygge synes jeg, at der er for lidt af. Man kører træt i denne evige antyden et eller andet.

Bogen er ellers godt skrevet, og den stadige vekslen mellem realtid og fortalt tid (samt skiftet mellem fortællere/jeg personer) tilføjer handlingen en interessant dimension. At der så også er lesbiske kærlighed involveret, gør ikke det hele mindre interessant. ige fra starten var det vanskeligt for mig at finde ud af, hvem `jeg-personen´ var. Dette afsløres først et stykke inde i bogen.

Når bogen alligevel falder lidt igennem, skyldes det dels, at den, som nævnte ovenfor, bliver lidt forudsigelig, og dels at der er lidt langt mellem snapsene, hvad ægte uhygge angår.

Forfatteren fortjener ros for sit ihærdige forsøg, og også for den sproglige stil, men nogen nyskabelse kan man desværre ikke kalde denne roman. Og det er en skam.

Konklusion: Bogen kan godt læses, men desværre ikke mere end en nekelt gang.

Martin Munk Stigaard

Testlæser.