Bog

SCUM Manifest

Af (
2021
)

Anmeldelse

SCUM Manifest

08 mar.21

En af kvindefrigørelsens mest omtalte tekster fra 1967 er udkommet i ny oversættelse - en rasende og kompromisløs udlægning af patriarkatets magtbegær. Solanas værk er satirisk analyse på højt plan.

Solanas nedkæmper det mandlige køns eksistens i sin bidende dom over patriarkatet. I en række af analyser af mænd og deres følelseskolde logik, overflødiggør hun manden.

SCUM Manifest´ pointe demonstreres mest entydigt i sin forkortelse: Society for Cutting Up Men. Hvad skal vi med mænd, når de alene repræsenterer magt og kontrol, som reducerer kvinder til dyr, og som i sin egocentriske og seksualiserede adfærd er ude af stand til at føle med eller identificere sig med andre? Nej, vel? Solanas foreslår derfor, at vi tilintetgør det mandlige køn!

”Det er nu teknisk muligt at reproducere sig uden hjælp fra mænd og udelukkende fremstille hunkønsvæsner. Det bør vi gå i gang med snarest … Hankønnet er et biologisk uheld … at være mand er at være handicappet, følelsesmæssigt begrænset.”

Den stærkt satiriske og manifesterende tone er selve værkets fundament, som bedst fornemmes i tekstens eget sprog.

"Da manden er besat af ønsket om at blive beundret af kvinder uden at have noget at bygge det på, konstruerer han et helt igennem kunstigt samfund, der skænker ham en facade af værdighed ved hjælpe af penge, prestige, ”høj” social rang, grader m.m.”

Solanas udruller mandens frygt for at blive opdaget som en lavestående dyr, som gør, at han tyr til hemmeligholdelse, censur og undertrykkelse af viden og idéer. Opgøret er uundgåeligt. Solanas udvej er SCUM-styrken, der systematisk vil fucke systemet up. Metoderne gives i sidste del af manifestet. Kampen er dog ikke nødvendigvis en kamp mellem mænd og kvinder, men en kamp mellem progressive og reaktionære kræfter. Mellem SCUM og Daddy´s girls, der er for feje til at se sandheden i øjnene og føler sig trygge med Big-Daddy i baghånden.

Sanne Søndergaard indleder udgivelsen med et væsentligt forord, som reflekterer over SCUM med et nutidigt blik. Var meningen fra forfatterens side at ytre sig satirisk, eller kunne teksten opfattes bogstaveligt – at afskaffe alle mænd? Søndergaard vælger den satiriske læsning. Da Solanas i 1968 affyrede 3 skud og dermed begik et mordforsøg på popkunstneren Andy Warhol og bliev dømt skyldig, blev SCUM en del af bevisførelsen. Kan man overhovedet adskille kunstneren fra værket?” spørger Søndergaard ”… En god tommelfingerregel er nok, at hvis man gerne vil joke om at myrde mænd, skal man ikke gå ud og skyde én af slagsen. Det ødelægger punchlinen.”

Hvorfor genoversætte af SCUM i 2021? Perspektiver på køn har udfoldet sig i det 21. århundrede til en langt mere nuanceret, mangfoldig og kompleks debat. SCUM kan umuligt læses som et 1:1 billede af kvinders kamp i en politisk kontekst. SCUM er satire - alvorlige temaer sat på spidsen i en sort-hvid og rasende udlægning. Men den benhårde satire tydeliggør det ubalancerede kønssamfund og peger ind i en glødende og vigtig debat - også i 2021. Der er fortsat et vægtigt fokus på kvinders og alle køns ret til ligeværd. Derfor er SCUM Manifest fortsat aktuel med sin satiriske kraft.

Bogdetaljer

Forlag
Grif
Oversætter
Ellen Boen
Faustnummer
38718487
ISBN
9788793980266
Antal sider
90

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer