Bog

Efter åndemaneren

Af (
2021
)

Anmeldelse

Efter åndemaneren

23 nov.21

Kim Leine sætter punktum for sin storslåede trilogi om Grønland med et tredje bind, der emmer af overskud og fortællelyst.

For ni år siden indledte Kim Leine et både ambitiøst og flot romanarbejde med Profeterne i Evighedsfjorden, som fortæller historien om præsten Morten Falcks rejse til Grønland for at missionere i slutningen af 1700-tallet. Allerede der blev det afsløret, at romanen kun var første bind i en planlagt trilogi om grønlændernes frihedskamp. Senere fulgte Rød mand- sort mand i 2018. Her befinder vi os i begyndelsen af 1700-tallet, hvor vi møder endnu en præst, nemlig Hans Egede.

At bind 2 faktisk foregår før bind 1 understreger det faktum, at romanerne kan læses uafhængig af hinanden, og at Kim Leine ikke lader sig fastlåse i kedelige ting som kronologi. Kærligheden til fortællingen kommer først – og det kan mærkes!

’Efter åndemaneren’ afslutter trilogien. Denne gang er vi i slutningen af 1800-tallet og præsenteres for både Grønlands barske natur og vildskab i Østgrønland, samfundet og familiekonflikter i en lille bygd i Vestgrønland og ikke mindst i Herman Bangs dekadente København.

Vi kommer således vidt omkring i dette tredje og afsluttende bind fra Kim Leine, romanen byder på skiftende fortællere og har sin læser i et velvilligt jerngreb hele vejen igennem. Vi møder både stærke kvinder og indskrænkede mordere, missionærer og tvivlere, ekspeditionsledere og guldgravere og familier, der gør deres bedste.

Centralt i romanen er karakteren Hanseeraq, der er kateket og underviser i kirken i den lille bygd Sydprøven i Vestgrønland. Eller rettere sagt: Centralt i romanen er det brev, Hanseeraq modtager fra sin bror Jørgen, der ligger for døden i Danmark. Han ønsker at se sin søn Jens en sidste gang og beder altså Hanseeraq sende Jens afsted mod Danmark. Jens forlader Grønland og møder et dekadent København, der i den grad står i skarp kontrast til det Grønland, han efterlader. Samtidig er også andre store tematikker på spil i romanen som familiekonflikter, religion og seksualitet, der også spiller en stor rolle i denne storslåede litterære præstation.

Kim Leine er mesterlig til at beskrive vildskab, hvad enten det er naturens vildskab eller mennesket vildskab, det drejer sig om. Med denne episke roman sættes der punktum i en storslået romantrilogi, der kan læses af alle, der holder af store fortællinger.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
61508384
ISBN
9788702300383
Antal sider
734

Tema

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer