Bog

Det, du ikke vil vide

Af (
2020
)

Anmeldelse

Det, du ikke vil vide : dokumentarroman af Birgithe Kosović

17 aug.20

Birgithe Kosovic har skrevet en stærk og modig bog om livet i sin multikulturelle familie med afstikkere til landet, der engang hed Jugoslavien.

Det er et både betagende og skræmmende billede Birgithe Kosovic tegner af sin multikulturelle familie i dokumentarromanen ’Det du ikke vil vide’. Vi får indblik i en dansk-jugoslavisk families tilværelse fra 1970-erne, hvor hendes danske mor og jugoslaviske far mødes, frem til 2020, hvor bogen udkommer. Birgithe Kosovic fortæller om et til tider turbulent familieliv med store op- og nedture og med store svigt fra farens side.

Annette og Jovan mødes som ganske unge, da han kommer til København som fremmedarbejder. De forelsker sig, flytter sammen, gifter sig og får børnene Birgithe og Mark. Familien flytter hurtigt til Albertslund, hvor forældrene bliver boende i forskellige boligområder. Birgithe Kosovic´ beskrivelser af livet i Albertslund i 1970-erne og 1980-erne er utrolig morsomme, men livet i familien er ikke altid lige morsomt. Jovan har det svært med sin rolle som mand og far i en tid, hvor normerne og især mandens rolle ændrer sig. Han er uddannet elektriker, men vælger at køre taxi for at være sin egen herre, og samtidig er han en fantast, der udtænker den ene mere vanvittige opfindelse efter den anden. Opfindelser, som han hver gang taber store penge på. Han forsøger sig også med handel og investeringen, og værst af alt, spiller han poker. Han udvikler sig til en hardcore ludoman, hvilket han dog på intet tidspunkt vil se i øjnene. Når han har penge, er han den glade giver, når har er i gæld, bruger han sin hustrus penge og låner, hvor det er muligt. Det bliver rigtig alvorligt, da han låner af den serbiske mafia.

Birgithe er en sej pige, som kommer gennem barndommen og ungdommen nogenlunde med skindet på næsen. Det er sværere for broren Mark, der meget tidligt flytter hjemmefra og er meget tæt på at havne i kriminalitet, men som sin søster har han en råstyrke og klarer sig. På et tidspunkt kommer det til et brud mellem Jovan og hans børn, og han bliver skilt fra Annette. Birgithe forsøger at få sin far til at sige undskyld, men Jovan er en mand, der ikke kan sige undskyld  og mene det.

Undervejs i bogen fortæller Birgith Kosovic om farens jugoslaviske familie fra udbruddet af 2. Verdenskrig og frem til vor tid. Ligesom det land, der var kendt som Jugoslavien, har en voldsom og dramatisk historie, har også farens familie en meget dramatisk historie, der rummer ting, det måske havde været bedre ikke at vide noget om. I sin søgen bagud i familiehistorierne, viser det sig dog også, at morens helt almindelige danske familie har en barsk historie med rødder i Nazi-Tyskland.

Bogen springer i tid og sted, men fokus er hele tiden på Birgith Kosovic, der ser tilbage og forsøger at forstå. Hun forsøger at forstå, hvorfor faren blev, som han blev, og hvorfor moren blev hos ham i så mange år. Vi kommer helt ind under huden på forfatteren og sidder ind imellem med tilbageholdt åndedrag.

Birgithe Kosovic debuterede med romanen Det dobbelte land, der handler om Jugoslavien, og som indbragte hende flere priser. I 2016 og 2018 skrev hun sin store roman i to bind om Erik Scavenius. ’Det du ikke vil vide’ læner sig på flere områder op ad ’Det dobbelte land’, men er langt mere personlig og modig.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
48486835
ISBN
9788740049787
Antal sider
369

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer