Bog

Kvinde kend din historie

Af (
2021
)

Anmeldelse

Kvinde kend din historie

24 jun.21

En vigtig bog om nogle af alle de fantastiske foregangskvinder, der har banet vejen for alle os frie kvinder, der lever i dag.

Dette er historien om alle de kvinder, der gik forrest. Alle de kvinder, der blev den første til at bryde med normen inden for det, de brændte for. ‘Kvinde kend din historie’ er et vidnesbyrd om, hvad kvinder gennem tiden har måttet finde sig i og stå igennem, for at vi har alle de muligheder, vi tager for givet i dag.

“Kvinder, der ønsker at læse til læge, må være af en særlig pervers karakter, siden de åbenlyst ønsker at undersøge og behandle den nøgne mandlige krop”.

Ovenstående er det første ud af mange argumenter imod at give Nielsine Nielsen (1850-1916) lov til at tage studentereksamen og læse videre til læge på universitetet. Hun ventede på svar på sin ansøgning i halvandet år, men i 1885 blev hun Danmarks første kvindelige læge og akademiker.

Gry Jexen har til denne bog udvalgt 50 kvinder, der har gjort sig bemærket indenfor forskellige kategorier som fx seksualitet & køn, magt & politik og økonomi & iværksætteri. Blandt kvinderne er fx Kirsten Auken, der bidrog til at få seksualundervisning indført i folkeskolen og Nina Bang, der i 1924 ikke blot blev Danmarks første kvindelige minister, men også verdens første kvindelige minister i en parlamentarisk valgt regering.

Jeg kan slet ikke få armene ned over den her bog. Det er på tide, at kvinderne bliver tydeligere i historien - et godt eksempel, som Gry Jexen også selv fremhæver i flere interviews, er Dronning Dorothea, der spillede en afgørende rolle for at få tilladelse til at åbne et universitet i Danmark. I 1479 åbnede Københavns Universitet som det første i Danmark, men det var først i 2019, at Dronning Dorothea blev anerkendt for sin del af fortjenesten.

‘Kvinde kend din historie’ giver med sin titel et kærligt nik til de kvinder, der står bag ‘Kvinde kend din krop’ fra 1975, og jeg er overbevist om, at denne bog også vil blive en bestseller.

Bogdetaljer

Secondary title
spejl dig i fortiden
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
39018608
ISBN
9788702300529
Antal sider
335

Tema

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer