Bog

Om at vandre

Af (
1972
)

Anmeldelse

Om at vandre af Henry David Thoreau

28 maj.13
AfTorben Wendelboe
Skribent

Gå tur med Thoreau og oplev hans særlige lydhørhed over for naturen, som han udfolder sammen med en skarp civilisationskritik og filosofiske betragtninger om livet.

Henry David Thoreau (1817 - 1862) kendes først og fremmest for den fantastiske bog, han skrev om sine år som næsten eneboer i en hytte, han selv byggede ved Walden Pond: Livet i skovene fra1854. Her udfolder han sin livsfilosofi og den civilisationskritik, han også fremfører i de to essays i Om at vandre.

For Thoreau var den daglige vandretur ikke blot en vane, men en livsnødvendighed, fortæller han. Han vælger bestemt ikke helst den slagne vej men fortaber sig gerne i det mest uvejsomme, den rene natur, moser og sumpe. Og den daglige vandring kunne vare i timevis.

Og Thoreau er god at vandre sammen med. I disse essays udfolder han en stor sans for naturen, han er en fremragende iagttager og formidler af de værdier, han finder på den daglige vandring i dagens skiftende timer og under årstidernes vekslen. Men her er også en filosof og en samfundsrevser, en civilisationskritiker, der dyrker altså både i tanke og praksis, det enkle liv; livet tæt forbundet med naturen. Han viser sig ikke som en rigid afviser af al civilisation i disse essays, slet ikke, men han viser, hvor vigtig balancen mellem det samfundsbundne og det naturnære liv er. Hvis nogen, helt nutidigt, uden sammenligning i øvrigt, skulle komme til at tænke på en TV-figur som Bonderøven, kan det såmænd give ganske god mening.

En prøve fra essayet Om at vandre:

"Jeg tror ikke, at jeg kunne bevare mit helbred og livsmod uden i det mindste fire timer hver dag - og ofte mere end det - at vandre gennem skove og over høje og marker, absolut fri for alle verdslige sysselsættelser. (...) Når jeg tænker på, at håndværkeren og købmanden opholder sig i deres butik ikke blot hele formiddagen, men den lange eftermiddag med, siddende med korslagte ben så mange af dem - som om benene var skabt til at sidde på og ikke til at stå eller gå på - så synes jeg, de fortjener en vis respekt, fordi de ikke forlængst har hængt sig alle som en".

Sådan! Og læg så til disse overvejelser en unik lydhørhed over for naturen - så har man et godt begreb om disse essays. Vandringen - f.eks. pilgrimsvandringen, som disse essays også kan have i hvert fald en snert af - etablerer sig jo bredt i disse år. Og det er ikke nogen dårlig idé at fatte vandrestaven og drage af sted med Thoreau, så er man i rigtig godt selskab og får samtidig anledning til at tænke over livet.

Skrevet af Torben Wendelboe

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
01540904
ISBN
9788775600397
Antal sider
76

Tema

Tema

Lydbøger til gåturen

Bevæg dig gennem naturen, mens du fylder dit sind med fortællinger, viden og nye input, og oplev hvordan litteraturen kan berige din vandretur.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser