Bog

Myter

Af (
1969
)

Anmeldelse

Myter af Johannes V. Jensen

02 dec.04
Skribent

Læn dig tilbage i lænestolen og nyd nogle af de smukkeste stykker dansk prosa ...

Skulle Jensen mod sin egen forventning sidde i en anden tilværelse og betragte denne, ville han næppe være udelt tilfreds med den kanonisering af ungdomsværket, 'Kongens Fald', som både Berlingske Tidende og Politikens læsere forrige år foretog ved at udnævne 'Kongens Fald' til det 20. århundredes største danske roman. Sin egen ungdomsdigtning havde Jensen det ikke altid godt med.

Med en så markant kåring af romanen om ”den danske tvivl”, skulle der vel ikke være grund til at promovere netop denne del af Jensens forfatterskab yderligere, andre dele af hans værker trænger måske mere til et venligt klap.

’Himmerlandshistorier’ hører også for størstedelen til i ungdomsdigtningen, men de er en så konstituerende del af Jensens værk, at han aldrig frasagde sig nogen af dem. Himmerlandshistorierne har deres faste publikum, heriblandt en fast skok af gymnasielærere som benytter de dunkleste af dem som undervisningsmateriale.

Den type tekster som Jensen kaldte ”myter”, skrev han hele livet, men de hører måske til hans mindst læste værker. Synd, men mest for de læsere, som går glip af store oplevelser.

Kloge folk har brugt megen energi på at indkredse eller udgrænse begrebet myte i jensensk forstand. Definitionerne falder over hinanden, og Jensen er selv typisk selvmodsigende i sine egne definitioner. Kynikere påpeger, at mytegenren måske blot var en bekvem etiket for den altid produktive skribent. Først kunne teksterne trykkes som kronikker i henholdsvis Politiken, Berlingske Tidende eller Social-Demokraten, og siden kunne de i let retoucheret udgave udgives i mytesamlingerne.

Den læge læser behøver imidlertid ikke at dele fagfolkenes frustrationer over begreber, der glider dem af hænde; de kan læne sig tilbage i lænestolen og nyde nogle af de smukkeste stykker dansk prosa.

Vil man absolut læse for mere end fornøjelsen, kan man passende lave en lille øvelse: at finde det mytiske punkt i myterne. I skolebogsstykket, ’Fusijama’, er det ikke svært, men forsøg dig bare med ’Kondignogen’, ’Hos Fuglene’ eller ’Til Seksdagesløb’ eller også ’Naaede de Færgen?’ eller ….

Og skulle du glemme opgaven undervejs og bare læse fortryllet videre – ja, så må jeg byde dig velkommen i mytens ring.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
01188135
ISBN
9788702202632
Antal sider
253

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer