Bog

Land i datid

Af (
2016
)

Anmeldelse

Land i datid af Jesper Bugge Kold

01 aug.16

Fremragende og meget velresearchet roman om at finde sine rødder og derved finde ud af hvem man selv er.

Da Andreas  får at vide, at hans far i Berlin er død, tager han til byen for at finde ud af, hvilken person faderen var. Hans søgning bringer ham på sporet af en del af DDR’s historie, som mange gerne vil glemme, og som har haft fatale konsekvenser for andre.

Jesper Bugge Kold fik mange anmelderroser for sin debut Vintermænd i 2014 og han fortsætter så absolut de gode takter i sin bog nr 2 – her kan man roligt glemme alt om den svære 2’er.

Andreas er et resultat af et møde mellem den danske ungkommunist Elisabeth og østtyskeren Peter i Østberlin i 1975. Da Elisabeth rejser hjem er hun gravid, hun vælger at beholde barnet, og Andreas vokser op sammen med moderen og stedfaderen. Han ved godt at hans rigtige far er fra Østtyskland, men det er også det eneste han ved.

I 2006 bliver Peter myrdet, og da Andreas er eneste arving tager han til Berlin for at finde ud hvem hans far var. Han får kontakt til Peters søster og kusinen Bea, og også andre, som har kendt Peter, men ingen har tilsyneladende lyst til at fortælle meget om ham. Efterhånden finder Andreas ud af, at Peter har været ansat i en høj stilling ved det hemmelige politi, Stasi, og via adgang til arkiverne bringes en del frem, som får fatale konsekvenser for mange.

 I romanen krydsklippes mellem Peter fra 1985 og frem til mordet på ham i 2006  og Andreas’ færden i  storbyen Berlin. Peter er overbevist om at DDR’s politik var rigtig og han ser slet ikke, hvor det bærer hen sidst i 80’erne med murens fald i 1989. Beskrivelsen af hans job som Stasi-agent er uhyggelig læsning, og stemningen af, at ingen kan stole på nogen, og alle kan risikere at blive meldt, er meget troværdig. Det er som at være der selv, både i nutidens  og datidens Berlin.

Bogen er både et præcist tidsbillede af et land i opløsning og samtidig en beskrivelse af et ungt menneskes søgen efter sin egen identitet – hvor meget betyder miljø i forhold til arv?

Derudover er der også et spændingsmoment i romanen, for hvem er det, der har myrdet Peter og hvorfor? 

Land i datid er en af de bøger, som har gjort mest indtryk på mig i år, den er velskrevet, velresearchet og med meget troværdige personer, det er en god historie, og så handler den om vores store naboland i en ikke så fjern fortid.

Begge romaner af Jesper Bugge Kold er fremragende, og jeg ser frem til og håber på mere fra forfatterens hånd.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Faustnummer
52272114
ISBN
9788740604344
Antal sider
336

Tema

Tema

Muren i litteraturen

Med murens fald opstod wende-litteraturen, som rammesætter tiden under DDR og den nye tilværelse efter genforeningen. 
Læs mere

Tema

Fædre i litteraturen

De voksne børn tager livtag med deres fædre. Én forsøger kærligt at forstå en fraværende far, mens en anden skildrer et benhårdt sammenstød.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer