Bog

Lola omvendt

Af (
2022
)

Anmeldelse

Lola omvendt

11 nov.22
AfLise Vandborg
Redaktør

Syret og svimlende roman om magtens mekanismer i et lille lokalsamfund præget af tavshed efter en forbrydelse. Et must-read for alle Fagerholm-fans.

Finlandssvenske Monika Fagerholm har siden sin debut i 1987 eksperimenteret med sprog, stilistik og genre og er en af Finlands mest betydningsfulde samtidsforfattere. I 2020 fik hun Nordisk Råds litteraturpris for sin mørke roman Hvem slog Bambi ihjel, og i år er hendes forrige bog ’Lola omvendt' fra 2012 endelig udkommet på dansk. ’Lola omvendt' handler ligesom ' Hvem slog Bambi ihjel' om de mennesker, der befinder sig i cirklen omkring en forbrydelse.

Mens 'Hvem slog Bambi ihjel' viser en kultur, der skaber overgreb, undersøger 'Lola omvendt ’ magtens mekanismer i forbindelse med tavsheden om to uopklarede mord i den lille kystby Flatnäs. Romanens alvidende fortæller Jana Marton fandt som 15-årig liget af Flemming Petterson. Nu er hun vendt tilbage til Flatnäs for at deltage i et selskab med bekendte fra gamle dage, og romanen bevæger sig mellem nutidssporet og 1994, hvor hun fandt liget.

Mordene 17 år tidligere spøger stadig i lokalsamfundet. Tilsyneladende ved alle alt om hinanden, men Jane Marton gennemskuer snart, hvordan landsbyen er gennemsyret af hemmeligheder og fortielser. Folk dækker over hinanden og mistænker andre, og der er magtkampe på kryds og tværs. Alt er anderledes, end det ser ud til at være på overfladen.

Det er langt fra en traditionel krimi, men en uhyggelig metakrimi, der kredser om de dybe spor, som forbrydelsen sætter i et lokalsamfund præget af tavshed, fortrængning og magtkampe. Romanens syrede stemning og vilde univers, hvor alle har hver deres version af historien, leder tankerne hen på David Lynch’s Twin Peaks. I øvrigt er 'Lola Omvendt' også lavet som tv-serie.

Romanen er sammensat af en polyfoni af stemmer, der gentager begivenhederne og konstant sender læseren på vildveje. Heldigvis er der en fortegnelse i starten af romanen over personerne, da man ellers nemt taber overblikket. Spejlingerne og gentagelserne ses også i bogens  tvillingemotiv: De to tvillingebetjente Berglund samt offeret Flemming Petterson og hans fætter Henrik, som ligner hinanden på en prik. Så når folk i byen har set den ene, har de måske i virkeligheden set den anden. Bogens titel er navnet på en stor trædukke, ejet af Anita, som er bundet til en kørestol. I dukkens mave ligger en gul notesbog med hemmelige optegnelser om forbrydelsen!

Det er romanens sprog, stemning og suggestive stil, hvor grænsen mellem fantasi og virkelighed er flydende, og ikke selve mordplottet, der for alvor fanger læseren. Romanen fletter tragedie og sorg ind i sproget, så det bliver en intens læseoplevelse, der sætter sig i kroppen - også takket være Juliane Wammens flotte oversættelse.

Fagerholm har sin helt egen stærke stemme, og gennem romanens fragmenterede og svimlende form stiller hun skarpt på samfundets magtstrukturer og dynamikker. 'Lola omvendt’ er til den læser, som vil pirres og overrumples under læsningen. Det er uhyggeligt, rystende, kaotisk og indimellem surrealistisk. Eller dejlig omvendt, kunne man fristes til at sige.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Juliane Wammen
Faustnummer
62581956
ISBN
9788740670905
Antal sider
553

Fik du læst?

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser