Bog

Ud af ti mænd

Af (
2023
)

Anmeldelse

Ud af ti mænd

10 feb.23
AfThomas Damholt

Jesper Wung-Sung sætter fokus på tidens mænd i fint spundet, substantiel og klog novellesamling.

'Ud af ti mænd' kredser, som navnet antyder, om mænd og mænds liv og ambitioner i ti noveller. Novellerne har en helt ung, midaldrende eller gammel mand i hovedrollen. Der er den fattige og rige, taberen og vinderen, og der er den homoseksuelle og endda også transkvinden. Der er mænd med og uden børn, og så er der relationerne mellem kvinder og mænd.

Hovedpersonernes indre dialog handler ofte om fortiden, som bygger op til et nutidigt klimaks og giver rige billeder af komplicerede relationer. Fx er der den velhavende direktør, der sent i livet er blevet skilt fra moren til deres fælles tre børn, er blevet teaterinstruktør, homoseksuel og har fået en ung spansk kæreste. Han får besøg af sin voksne datter, der ganske forståeligt har nogle bebrejdelser at levere, men hun er egentlig også bare frustreret over, at hendes egen idealistiske overlegenhed er faldet. Alt dette – og meget mere – fremgår af den fine dialog mellem de to, og historien udvikler sig, som i stort set alle de andre noveller, til et noget overraskende klimaks.

Ikke alt er, som man tror, i mændenes liv, de overrasker, både sig selv og andre, som regel for at blive bedre mennesker. Til trods for det, er der også megen grumhed i Jesper Wung-Sungs verden i form af omsorgssvigt og mord, og også generationskløften gør ondt. Undervejs spindes i nogle tilfælde et væv mellem nogle af personerne på tværs af novellerne og det er også med til at give en form for håb om sammenhængskraft i livet.

Jesper Wung-Sung har skrevet en meget klog bog, der viser, at mandelivet er kompliceret og fyldt med huller af tvivl og fortrydelse, men også med sprækker af muligheder for at gøre noget godt. Novellesamlingen er på ingen måde et simpelt indspark i debatten om den moderne mands krise, og den kræver fokus for at give det fulde udbytte.

Jeg tvivler på, at der er en litteraturlæser i dette land, der ikke har læst en bog af Jesper Wung-Sung. Han er virkelig produktiv, og nu har han skrevet endnu en novellesamling og nærmer sig sit erklærede mål om at blive forfatter til 200 noveller.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
135372862
ISBN
9788740081640
Antal sider
387

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser