Bog

Kalak

Af (
2007
)

Anmeldelse

Kalak af Kim Leine

12 feb.07
AfJesper Meinertz Jensen
Skribent

Debutanten Kim Leines personlige beretning om et liv som incestoffer og stofmisbruger er barsk, men samtidig opløftende og livsbekræftende. Sprogligt er bogen i verdensklasse.

Som 17-årig flygter Kim fra sin dybt religiøse familie i en lille norsk bygd ned til sin far i København. Faren elsker sin søn meget højt, og mener, at det er helt naturligt at vise det ved at forgribe sig seksuelt på ham. Kim får sat en stopper for overgrebene, men ikke uden ar og en forpint sjæl, som følger ham langt ind i voksenlivet. 

Kim uddanner sig til sygeplejerske, bliver gift, får to børn og tilbringer det meste af tiden som reservelæge på Grønland – et land og et job han forelsker sig i. Lokalbefolkningen kalder ham en kalak, hvilket betyder "en skide grønlænder". Det er ment både som en kompliment og en hån. 

I det grønlandske natteliv bliver Kim eftertragtet af de, i bogstaveligste forstand, tandløse kvinder, som han bliver storforbruger af. Derudover udvikler han et heftigt stofmisbrug, der bliver skyld i, at han fratages sin arbejdsautorisation. 

Kims misbrug og rastløshed får ham til at flygte fra alt, inklusive sig selv. Det bringer ham til Danmark, Norge og tilbage til hans elskede Grønland, hvor hans deroute ender helt ude på kanten, hvor man som læser tænker: "Nu er der ingen vej tilbage". Heldigvis er dette mirakel af en bog beviset for, at han klarer den.

"Kalak" er til tider hardcore læsning og er ikke for sarte sjæle. Grønlands skyggeside med druk, misbrug og vold bliver skildret råt og usentimentalt. Det samme gør Kims forhold til stoffer eller mangel på samme:

"Når jeg ikke har medicin på lager, bruger jeg fritiden til at gå lange ture ad glatte fortove. Oslo ligner et maleri af Munch. Men skriget er inden i mig".

Det er simpelthen bekendelseslitteratur på den gode måde. Bogens tone og grundstemning har en film noir-agtig smuk melankoli over sig, som berørte mig dybt, og som fik mig til at tænke på Nick Flynns poetiske erindringsbog "Endnu en lortenat i en røvsyg by".

Kim Leine har begået en modig, vedkommende og gribende roman og til de heldige, der endnu ikke har læst 'Kalak': Glæd jer til en stor læseoplevelse.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26599156
ISBN
9788702055313
Antal sider
344

Biografaktuel

Interview

Tema

Tema

Tema

Tema

Autofiktion

De seneste år er der udkommet stadig flere autofiktive værker, og de er populære hos læserne, men har også skabt voldsom debat. Vi stiller skarpt på en genre, der bevæger sig mellem fiktion og virkelighed.
Læs mere

Tema

Fædre i litteraturen

De voksne børn tager livtag med deres fædre. Én forsøger kærligt at forstå en fraværende far, mens en anden skildrer et benhårdt sammenstød.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser