Bog

Ulvespring af Kerstin Ekman

Af (
2022
)

Anmeldelse

Ulvespring

01 dec.22

Kerstin Ekman leverer et relevant og bevægende indspark om natur og bæredygtighed i fortryllende roman om aldring, eksistentiel tvivl og livslang kærlighed.

Ulf sidder en magisk morgen i en iskold og snedækket campingvogn med sin trofaste hund for fødderne og en dampende kop kaffe. I kikkerten ser han et drømmesyn: En ensom og majestætisk ulv, lydløst vejrende i vinden. Med overjordisk stærke sanser, kraftfulde, høje ben og en ædel pande. Ved synet bliver det åbenlyst for Ulf, at dette dyr er skovens sande konge. Ikke mennesket, som ellers tror sig berettiget til at herske over alt liv. Denne oplevelse er så stærk, at den forandrer alt for Ulf, som tager sit liv op til genovervejelse.

Ulf fylder 70 og har en lang karriere som forstkandidat og jagtleder bag sig. I disse funktioner har han helt bogstaveligt hersket over skoven, besluttet hvordan den skal indrettes og skudt et utal af dyr, alt sammen ud fra en idé om at skabe balance i naturen. Men ved synet af ulven føler han lede ved sit livsværk og den måde, han har været med til at betvinge og ensrette naturen.

Ulfs nyvundne natursyn og forkærlighed for ulven bringer ham på kant med sine naboer og jagtfæller. De fleste andre er utrygge ved dyret og kræver det skudt, særligt da det angriber en nabos fåreflok. Spændingerne stiger i den lille svenske by og bryder ud i lys lue, da Ulf nægter at give tilladelse til jagt på ulven, og nogen hævner sig på ham.

Romanen stiller spørgsmålstegn ved den vestlige verdens indstilling til naturen som noget, der helst skal være nydeligt og fyldt med nuttede dyr; et sted, vi kan gå søndagsture med familien. Skoven må ikke være farlig eller uordentlig, og ingen, udover os mennesker, må røre vores nyttedyr, som vi selv slagter i hobetal.

I 'Ulvespring' er naturen både farlig, utilregnelig og åndeløst smuk. Skoven danner ramme om blodig grusomhed såvel som gensidig respekt mellem menneske og dyr. Det er en poetisk og tænksom roman om aldring, om eksistentiel tvivl og om den livslange kærlighed. For mens Ulfs selvopfattelse smuldrer, og han gribes af fortrydelse, er det hans kone Inga, der holder sammen på ham. Selvom han knurrer og trækker sig ind i sig selv – som en egenrådig ulv.

Romanen er ikke moraliserende, men viser forskellige sider af den anspændte situation, der kan opstå, når dyr med smag for blod – ulv, bjørn, ræv og menneske – skal leve side om side.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Anne Marie Bjerg
Faustnummer
62967366
ISBN
9788702347272
Antal sider
202

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Fik du læst?

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer