De fem bøger på shortlisten til Munch-Christensens debutantpris byder på sitrende relationer, tvivl og tab og bider fra sig i skarp kapitalismekritik, der opfordrer til en ny verdensorden.
De fem shortlistede forfattere (i vilkårlig rækkefølge):
Sabitha Söderholm med Chellam
Nath Krause med Logan i Aokigahara
Nynne Roberta Pedersen Pedersen med Vi hopper på Åkander
Benedicte Huang med Døtreskole
Kristin Vego med Se en sidste gang på alt smukt
Chellam af Sabitha Söderholm er den poetiske og personlige fortælling om at finde tilbage til sine rødder som adopteret. En ung kvinde rejser til Indien for at opsøge sin biologiske mor, sin Amma, for første gang. De to bevæger sig i naturen og rundt i et hjemland, hun er født ind i, men som hun ikke kender. I en stærk sanselighed af dufte og farver folder de gemte følelser af sorg og tab sig ud, mens hun indføres i sit ophavs traditioner. En indgående kritik af kolonialismen strømmer gennem den sanselige og sorgfulde tekst og udstiller den katastrofe, Indien blev påført under kolonitiden.
”Smagen af kolonialisme, af koriander, af krydderier i forkert rækkefølge, der ikke bliver ristet inden brug/Jeg har glemt mine mødres sprog.”
Logan i Aokigahara af Nath Krause er en vild genrehybrid, hvor et råt poetisk univers er vævet sammen med en virtuel gåtur i japansk natur. Teksten har en intens spænding hele vejen fra det selvskadende og selvmordstruede jeg i Aarhus til en vandring gennem den japanske selvmordsskov Aokigahara. Midt i et bombardement af natursansninger fører jeget en virtuel samtale med vloggeren Logan Paul, der har fået en dom for en YouTube-film af en afdød i skoven. I flere virkeligheder bevæger den fortættede poesi sig ned i tragediens dyb og fremstår i sin helhed som en rå og kritisk kommentar til kapitalismens digitale verden og ulige klassesamfund.
”Sluk for lyset/ Luk dagen ude!!!”
Vi hopper på åkander er Nynne Roberta Pedersen Pedersens debutdigtsamling. Også her udtrykker poesien udtalt kapitalisme- og overflodskritik og råber ud til en verden mod krig og ulighed. Den legende poesi hopper i grafiske bevægelser og kalder til sang og protest i et stærkt vi. Samtidig udpensler det aktivistiske skrift med rytmisk vrede den skævvredne verden og opfordrer til at kæmpe for en helt ny verdensorden, hvor kærlighed og omsorg for planeten fylder i vores hjerter.
”verden flyder med forklaringer på intet … /find sammen i et vi/lad os lave/protester blødt og brutalt”
Døtreskole af Benedicte Huang er den eneste roman i feltet. Den skildrer pigers tilblivelse i de krav, de er underlagt, og hvordan det unge selv bliver etableret i mødet med omverdenens blik. Romanen ser med den voksne kvindes blik tilbage på sig selv som den 14-årige pige, der starter på Edel Bertelsens Døtreskole. Pigen fascineres af alt det, hun ikke selv er - heriblandt den smukke og talentfulde Johanne. På pigeværelserne bliver overgangen fra barn til voksen erfaret. De intense og billedrige beskrivelser af pigens tvivl og usikre selvopfattelse peger ind i den aktuelle debat om pressede unge. Høje krav og forventninger er en del af dagligdagen i pigens skælvende tankestrøm.
”Og undervejs lagde jeg min ungdom fra mig som et snævert armbånd, jeg aldrig rigtig fik brugt.”
Se en sidste gang på alt smukt af Kristin Vego er en samling af 9 noveller, hvor forskellige kvinder går noget ukendt i møde. De dirrende noveller rummer alle relationen med anden person på et nyt sted, og samtalen bringer verden videre. Hverdagens hændelser får en ny betydning, og livet kan tage en drejning. I mødet springer glimt af skønhed ud og bærer både tab og tragedier ind i nye forståelser. Det intime og det usagte bliver skildret i antydninger, der som underliggende tråde trænger sig på i de på en gang lette og dybe noveller.
”Hun står helt roligt og lyser: Hun ligner alle jeg har elsket. Kom, tænker jeg. Kom og løs den bundne jord.”
Prisoverrækkelse den 29. september 2023 på Vejle Bibliotek
Litteratursiden er partner i prisen, der med 2 x 50.000 kr. er Danmarks største debutantpris. Bag legatet står Vejles boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles hvert år til to yngre forfattere under 50 år, der har haft en lovende debut. Tidligere modtagere er bl.a.: Kim Leine, Asta Olivia Nordenhof, Hanne Højgaard Viemose, Stine Pilgaard, Jonas Eika og Yahya Hassan. Læs mere om prisen her .
Juryen består af: Litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, chefredaktør for Litteratursiden Lise Vandborg, bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek og fondsbestyrer Mogens Thyssen.
Talerne til de to prisvindere bliver publiceret på Litteratursiden efter prisoverrækkelsen.
Kommentarer