Bog

Vælde vokse vakle visne

Af (
2018
)

Anmeldelse

Vælde vokse vakle visne af Sara Baume

19 mar.18
AfAnny Skov Madsen
Skribent

Den irske debutant, Sara Baume, har skrevet en vedkommende lyrisk fortælling, der kunne foregå alle steder og til alle tider, om relationen mellem et sårbart menneske og hans hund.

Den 57-årige Ray, der føler sig for gammel til at begynde på en frisk og for ung til at give op, finder på sin tirsdagstur ind til byen en hund, der søger ny ejer. Han tager den enøjede cockerspaniel til sig, han har nemlig fået rotter i sit hus, som han kalder sin fars hus. Vi er på den irske vestkyst tæt på naturen med lidt trøstesløse byer og forfalden industri. Langsomt oprulles historien om hans isolerede liv og forholdet til faderen. Det er en sørgelig og alligevel smuk historie om det voksende venskab mellem hunden og manden, om erkendelsen af at være anderledes, men alligevel have værdier. Et lysende lyrisk sprog fuldender dette lille mesterværk om en randeksistens.

Romanen foregår gennem de fire årstider, fra forår til sommer, efterår og vinter som en resonans af titlen, og hvordan det slutter. I en indre monolog bliver der fortalt om de gode stunder med hunden, der bliver en nær ven. De bliver til et vi, og fortroligheden vokser, så hunden bliver et du. Han har aldrig gået i skole, aldrig været ude at rejse, altid været anderledes, følt sig aparte og på kant med andre mennesker, måske også på grund af faderen, der døde, da han spiste en pølse.

I slutningen af sommeren sker der en begivenhed, foranlediget af hunden, der gør, at de pakker bilen og kører væk. Igennem efteråret og vinteren lever de i bilen, og her får vi mere at vide om hans opvækst og hans voksende erkendelse af sit liv. Hunden forandrer ham og gør ham menneskelig.

Vi er i et udkantsområde, og vi får et formidabelt indblik i et liv, der set udefra nærmest er ikke eksisterende. Heller ikke Ray selv, synes det er et liv. Men der er så meget liv, undren, nerve og sans for fine detaljer, i naturen og i hans syn på andre mennesker, som han fx opdeler i svaner og alliker.

Det er en velkomponeret roman, der rummer mange typer af følelser og stemninger, der samtidig giver en enestående indsigt i vilkår og i eksistens samt i et sårbart og anderledes sind.

Sara Baume er født i 1984 i Irland. Hendes debutroman blev modtaget med begejstring, og hun er blevet præmieret med indtil flere priser.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Signe Lyng
Faustnummer
53951015
ISBN
9788771512670
Antal sider
213

Tema

Fædre i litteraturen

De voksne børn tager livtag med deres fædre. Én forsøger kærligt at forstå en fraværende far, mens en anden skildrer et benhårdt sammenstød.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser