Bog

Heksens alfabet

Af (
2022
)

Anmeldelse

Heksens alfabet

16 maj.22

Goul balancerer hårfint mellem mørk sorg og skæv humor i kærlig roman, hvor magien sniger sig ind en moderne hverdag .

’Heksens alfabet’ springer ud af Gouls skarpe pen og sætter arbejds- og familieliv i relation til universets større sammenhænge. Billederne flyder med genkendelige og satiriske scener, mens øjeblikke fyldes af gådefuld magi.

Kontrasterne står i kø, når den unge hovedperson Kamma berører den skrøbelighed, hun befinder sig i med sjette graviditet undervejs og ét født barn – datteren Sigrid. Alt imens kører hverdagen videre på hendes arbejdsplads på biblioteket med kolleger, kageklub og klimakamp.

Kamma kontaktes af kragerne, der kalder på hende udenfor det bibliotek, hvor hun er arbejder. Eller hun ved i første omgang ikke, at det er hende, de kalder på, før hun på en udlånsvagt møder Birgitte. Kvinden med det lange grå hår skal have fundet artikler frem, der helst skal leveres personligt ved nymåne og ikke af noget system. Kamma bliver inviteret ind i den erklærede heks´ magi. Indføringen i hekseverdenen bliver starten på en særlig forbindelse med naturen og et møde med både frygt og støtte.

Kamma kan virkelig godt bruge noget magisk støtte. Hun er skrøbelig gravid. Angsten ligger lige under huden på hendes voksende mave, som hele tiden minder om det mistede barn, Ella, som pludselig ikke længere bevægede sig og måtte fødes dødt. Derfor går Kamma og kæresten Mikkel til jævnlige kontroller – med følelserne udenpå skjorten.

Den stærke sitren af angst er klæbet til romanens sider og er beskrevet så hjerteskærende, at det kan være svært for læseren at kapere komikken, der følger lige efter. Men livet går videre, og læseren må sluge at både ængstelig smerte og absurd humor kan være til stede på samme tid. Goul beviser netop i den modstilling, hvor irrationelt livet kan være, og hvorfor magien må genfindes.

Romanen beskriver stærk og sensibelt om moderskabets sorger, sårbarheder og glæder og omfavner desuden faren, der i forældreskabet også bærer tyngden på sine skuldre. Også hos ham ligger bekymringerne for det ufødte barn lige under overfladen. Ingen mor eller far kommer uberørt igennem det at miste et spædbarn.

De jævnlige hekseritualer hos Birgitte i kolonihaven fører Kamma gennem flere seancer, som udfordrer hende. Hun gennemarbejder i heksekunsten sin frygt for naturens mørke og giver plads til magien i både øvelser mod mørkeangst og fejring af jævndøgn. Med alrunerod, perikumknopper og en knivspids kønshår plukket ved nymåne, går Kamma den længe ventede fødsel i møde.

Goul genopfrisker sin Dannie Druehyld og genskriver heksen og hverdagsmagien ind i nutidens kvindeliv, moderskab og familieliv. Hun erklærer dermed heksen tilbage og kalder på, at vi lytter efter, når naturen fortæller os noget, og når magien dukker ud af smalle sprækker i den daglige trummerum.

Hvem kunne ikke tænke sig, at der kom en heks forbi en dag på arbejde og spurgte, om du havde talt med kragerne, og om du ville med til et hekseritual i mørke i nøgen tilstand og bare skulle medbringe din alrunerod?

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
62321172
ISBN
9788712062394
Antal sider
165

Tema

Tema

Magi og mytologi

De magiske romanfigurer indtager nye roller i aktuelle bøger. Hekse og vølver står op for både klima, feminisme og en genfortryllet verden.
Læs mere

Artikel

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer