Bog

Den fjerde rytter : 10.000 års epidemihistorie

Af (
2020
)

Anmeldelse

Den fjerde rytter af Jeanette Varberg og Poul Dyedahl

12 nov.20

Jeanette Varberg og Poul Duedahl giver i ’Den fjerde rytter’ et fascinerende og tankevækkende indblik i 10.000 års epidemihistorie.

’Den fjerde rytter’ starter meget aktuelt med en kort intro til COVID-19's start i Wuhan og den første danske smittede. Herfra går vi tilbage i historien, mens Varberg og Duedahl fortæller historien om menneskets kamp med de evigt tilbagevendende epidemier.

I starten var mennesker jægere og samlere, men på et tidspunkt begyndte vi at slå os ned, dyrke jorden og holde husdyr. Overskuddet af mad betød, at vi blev flere og flere, og det samme blev antallet af de dyrearter, som vi tog til os som husdyr.

Den tætte kontakt med husdyrene førte til overførelse af sygdomme mellem mennesker og dyr. For eksempel stammer tuberkulose oprindeligt fra kvæg, og arkæologer har fundet beviser på, at tyske bønder for 7.400-6.800 år siden led af tuberkulose.

Den mest kendte pandemi er måske den sorte død, der ramte Europa i 1347. Men Varberg og Duedahl fortæller, at det imidlertid ikke var første gang, at pestbakterien ramte Europa. Arkæologer har fundet DNA-spor af bakterien i to 5000 år gamle lig fra et gravkammer i Sverige.

Men selv noget så frygteligt som sygdom, har mennesket brugt aktivt. Varberg og Duedahl beskriver eksempelvis, hvordan egypterne omkring 1322 f.v.t. brugte biologisk krigsførelse, da de ved hjælp af krigslist startede en epidemi blandt Hittitterne.

’Den fjerde rytter’ har dog ikke kun fokus på selve sygdommene, men også på følgevirkningerne. Vi hører blandt andet, hvordan et voldsomt koleraudbrud i København i 1853 satte nyt fokus på hygiejnen, hvilket medførte, at der blev lavet nye systemer for bortskaffelse af affald, lagt nye vandledninger og opført vandværker osv.

Selvsagt er det umuligt at gå i dybden med 10.000 års historie på blot 274 sider. ’Den fjerde rytter’ giver dog et letforståeligt overblik, og ønsker man at læse mere, er der en omfattende litteraturliste bagerst.

Det er måske upassende at skrive, at jeg var godt underholdt af ’Den fjerde rytter’, men det var jeg ikke desto mindre. Varberg og Duedahl giver et sobert og letforståeligt indblik i de mange epidemier, der har plaget menneskeheden de sidste 10.000 år. Men også hvordan selv samme epidemier har været med til at udvikle vores samfund til det, det er i dag.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
48836038
ISBN
9788712062806
Antal sider
241

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer