Bog

Hundeparken

Af (
2021
)

Anmeldelse

Hundeparken

21 apr.21

Der er penge i fertilitetsindustrien, og russisk-ukrainske Olenka ser sig ikke tilbage i Sofi Oksanens barske og fascinerende roman.

Olenka vokser op under gode forhold i sovjettidens Estland, hvor det stadig er ok at være russer i Tallinn. Men efter Sovjets sammenbrud beslutter hendes russiske far at tage tilbage til en udørk af en russisk mineby. Han er en meget kreativ forretningsmand, uklart hvad hans forretninger består af, men han leger lidt for meget med de store, dvs den russiske mafia, så han mister hovedet, og familien må nu klare sig ved af koge valmuekompot til kokainproduktion.

Olenka vil væk, og da vi møder hende, bor hun i Helsinki, men det er en lang historie om flugt og forfølgelse. En historie, der langsomt oprulles for den forbløffede læser, om Olenkas opstigen i fertilitetsindustrien, hvor hun er en nøgleperson i et ukrainsk bureau, der formidler æg til barnløse par, eller par, der blot vil have det perfekte barn med de rigtige gener. Der er store penge i industrien, folk kommer rejsende fra hele den vestlige verden og fra Rusland og Ukraine.

En smuk og intelligent donor med den rigtige baggrund kan tjene mange penge hjem til sig selv og formidlerne. Ofte kan der pyntes lidt på donorens baggrund, men det skal gøres med stor forsigtighed, og Olenka er virkelig god til det og stiger i graderne. Kvinderne udsættes for voldsomme hormonelle behandlinger, som de ikke kan tåle ret mange gange, men ofte bliver pengene så vigtige, at de udsætter sig selv eller presses til at donere så mange æg, at de selv ødelægges af medicinen.

Vi møder et gennemkorrupt samfund i denne skildring af Rusland og Ukraine, alle er til salg, alle er sig selv nærmest, og har du ikke de rigtige venner, kan det gå grueligt galt.

Som alle Oksanens bøger er også denne noget indviklet, også fordi historien trevles op bagfra og springer mellem flugten til Helsinki, barndommen i Tallinn, ungdommen i det postsovjetiske Rusland, tiden i Ukraine osv. Man skal virkelig holde tungen lige i munden som læser, men bliver så belønnet med et uhyggeligt billede af en industri, der er i stor vækst, en industri der udnytter kvinder systematisk med udsigten til nemt tjente penge.

Finsk-estiske Oksanen behandler her en facet af udnyttelse af kvinder, ligesom hun i flere andre bøger behandler menneskehandel og prostitution. Ikke nem læsning, men så sandelig spændende, fascinerende og uhyggelig.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Birgita Bonde Hansen
Faustnummer
38827332
ISBN
9788702302523
Antal sider
413

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer