Bog

Den syvstjernede juvel

Af (
2023
)

Anmeldelse

Den syvstjernede juvel

30 nov.23

Vellykket nyoversættelse af Bram Stokers klassiker står i dag som en skabelon for populærkulturens brug af mumier og Egypten.

Bram Stoker er alment anerkendt som ophavsmand til den moderne vampyrmyte med romanen Dracula fra 1897. Men faktisk var han også foregangsmand for indførelsen af mumien i populærkulturen. Selvom flere havde skrevet om mumier inden, er det Stokers roman 'Den syvstjernede juvel' fra 1903, der i dag står som en skabelon for de næste århundreders brug af mumier og Egypten i populærkulturen.

Fortælleren i 'Den syvstjernede juvel' er sagføreren Malcolm Ross. En nat bliver han opsøgt af en ny bekendt, den yndige frøken Margaret Trelawney, som har sendt en tjener for at udbede sig Ross' hjælp og støtte. Margarets far professor Trelawney, der er en anerkendt egyptolog, har tilsyneladende været udsat for et mordforsøg og befinder sig nu såret og i en dødlignende koma.

For at finde ud af hvad der ligger bag professorens tilstand har Margaret også sendt bud efter lægen dr. Winchester og en inspektør fra Scotland Yard, og sammen med Ross begynder de deres undersøgelser. Det går dog snart op for dem, at professor Trelawney tilsyneladende havde forudset sin situation. I et brev giver han tydelige instrukser om, hvordan Margaret skal handle. Blandt andet skal Trelawney blive i arbejdsværelset og konstant holdes under opsyn af mindst to personer. Ligeledes må ingen genstande flyttes rundt eller væk fra arbejdsværelset.

På trods af disse forhåndsregler fortsætter overfaldene på professoren, uden at de tilstedeværende når at opdage gerningsmanden. Først da Margaret bliver opsøgt af professorens gamle kollega, Eugene Corbeck, begynder mysteriet at lette. Professor Trelawney vågner af sin koma, og fortæller en fantastisk historie om den egyptiske dronning Tera, hvis mumie har potentiale til at omkalfatre nutidens viden om liv og død.

Med 'Den syvstjernede juvel' har forlaget Klim nyoversat Stokers oprindelige roman fra 1903 i dens fulde omfang, og resultatet er en underholdende og spændende fortælling med en overraskende grum slutning. Faktisk var slutningen så hård kost, at da romanen blev genudgivet i 1912, var Stoker blevet bedt om at omskrive den. Resultatet blev, at kapitel 16 udgik, og slutningen blev ændret. Først i 1996 blev den uforkortede version af romanen igen trykt i England.

Naturligvis er de 120 år siden udgivelsen ikke gået helt ubemærket hen. Tempoet er lidt langsommere, beskrivelser lidt mere omstændelige og datidens menneskesyn samt kvindens stilling i samfundet kan ikke undgå at virke racistisk og chauvinistisk i dag. Men har man det i mente, så er bogens heltinde, Margaret, en uventet stærk kvindeskikkelse, og selve plottet har flere dramatiske højdepunkter og som sagt en overraskende slutning.

Jeg var i hvert fald vældig underholdt under læsningen og kan kun tage hatten af for Klims indsats med at oversætte og genudgive gotiske klassikere. Med 'Den syvstjernede juvel' har de hentet endnu et glemt hovedværk frem i lyset til glæde for nye generationer af læsere.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Espen Strunk
Faustnummer
137341921
ISBN
9788772048758
Antal sider
362

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer