Af Britta Riis Langdahl
Skribent
15 feb.24

Bogliste

Alkoholmisbrug

Bøger på listen

Svømmende, rygende, grædende

Fra sort humor til selvdestruktion. Lone Hørslev udruller sin rå version af kældermenneskets forfald set fra en kvindelig alkoholiker. 
Læs mere

Linneas bog

Af Mikael R. Lindholm (f. 1961)

Linneas bog

Gribende roman om tilværelsen i Finland, Sverige og Danmark omkring Anden Verdenskrig med finlandssvenskeren Erik og hans tiltagende alkoholmisbrug i centrum. 
Læs mere

Ædru

Af Jesper Stein

Ædru

Jesper Stein fortsætter sin forsoning med fortiden i bevægende og universel roman om at træde ud af afhængighedens skygge og mærke sig selv og livet i ædruelighedens klare lys.
Læs mere

Bar

Af Kristian Ditlev Jensen (f. 1971)

Bar

Kristian Ditlev Jensen sætter i sin kontrafaktiske roman ord på konsekvenserne af det livsvalg, hvor alkoholen vælges til og livet vælges fra.
Læs mere

Sjuft

Af René Fredensborg

Sjuft

Autofiktiv roman om et kompliceret far-søn-forhold, der rækker fra Vamdrup til Filippinerne, hvor faren lever efter devisen: Fadøl, fisse og fast arbejde. 
Læs mere

Glem mig

Af Alex Schulman

Glem mig

Stærk og rørende selvbiografisk roman om at vokse op i skyggen af sin mors alkoholmisbrug og samtidig nære en grænseløs kærlighed og loyalitet til hende.
Læs mere

Shuggie Bain

Af Douglas Stuart

Shuggie Bain

En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.
Læs mere

Mig ejer ingen

Af Åsa Linderborg

Mig ejer ingen

'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige. Originaludgave: 2008
Læs mere

Gennem natten og vinden

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.
Læs mere

Rampen

Af Jesper Stein

Rampen

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.
Læs mere

Sindets tremmer

Af Einar Már Guðmundsson

Sindets tremmer

En magisk og livsbekræftende fortælling om vejen ind i og ud af misbruget, om passive og aktive misbrugere og om kærligheden.
Læs mere

Et andet liv

Af Per Olov Enquist

Et andet liv

Der er levende fortællekunst og indre erindring i P.O. Enquists bevægende og betagende beretning.
Læs mere

Bornholm-notater

Af Anders Mathias Rishøj (f. 1987)

Bornholm-notater

Sælsom debutroman om livet som alkoholmisbruger på en døgnbehandling på Bornholm udmærker sig ved skildringen af afstanden mellem mennesker.
Læs mere

Jubelidiot

Af Mikael Josephsen

Jubelidiot

Fin afslutning på Mikael Josephsens misbrugstrilogi, som også denne gang bugner af gode formuleringer, absurd humor og bidsk realisme.
Læs mere

Vi er vel helte

Af Liv Nimand Duvå

Vi er vel helte

Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.
Læs mere

Jeg er gråhvid

Af Bjørn Rasmussen

Jeg er gråhvid

En roman som i et Twin Peaks inspireret univers, hallucinerende og gruopvækkende kredser om temaerne psykisk sygdom, kønsidentitet, faderskab og arvesynd. 
Læs mere

Sortedam

Af Sissel Bergfjord

Sortedam

Opvæksten med en alkoholiseret mor trækker smertefulde spor ind i voksenverdenen for Sigrid, som venter sit første barn.
Læs mere

Begyndere

Af Raymond Carver

Begyndere

Mere end 20 år efter Raymond Carvers død udkommer nu den novellesamling, som grundlagde det berømte forfatterskab – vel og mærke i den udgave som Carver havde tænkt sig.
Læs mere

Svinestierne

Af Susanna Alakoski

Svinestierne

Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad. Filmatiseret i 2010 af Pernille August.
Læs mere

Eksil

Af Jakob Ejersbo

Eksil

Samantha kommer som barn med sine forældre til Tanzania, hvor hendes teenagertilværelse er præget af pjækkeri, sprut, drenge og stoffer.
Læs mere

The factory

Af Hans Otto Jørgensen

The factory

En barsk fortælling om et rodløst ungdomsliv præget af druk, stoffer og traumatiske barndomsoplevelser.
Læs mere

Min kamp 1. bog

Af Karl Ove Knausgård

Min kamp 1. bog

'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.
Læs mere

Hærværk

Af Tom Kristensen

Hærværk

'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor. Originaludgave: 1930
Læs mere

Barn af verden

Af Irmgard Keun

Barn af verden

Med et barns skarpe og naive blik får vi et rørende indblik i en familie på flugt i 30’ernes Europa og samtidig et rystende portræt af en alkoholiker.
Læs mere

Hundene

Af Ola Nilsson

Hundene

Kort og kontant roman om teenageliv i fattigfirsernes udkantssverige er et dygtigt litterært kammerspil i mol.
Læs mere

Verdens sidste roman

Af Daniel Sjölin

Verdens sidste roman

Selvbiografisk roman om en alkoholiseret og narcissistisk studievært og forfatter, der med sin tredje roman vil vise verden den rå sandhed
Læs mere

Bare vi har hinanden

Af Thorstein Thomsen (f. 1950)

Bare vi har hinanden

Med humor og kærlighed fortæller drengen Gibber om de år, hvor stedfaderen Richard var familiens centrum - både som kærlig far og som uberegnelig alkoholiker.
Læs mere

Alt må vige for natten

Af Delphine de Vigan

Alt må vige for natten

I 2008 begik Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er et sublimt romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at finde årsagerne.
Læs mere

Tema

Tema

Druk

I den aktuelle kunst finder vi hele spektret fra den socialt accepterede drukkultur til det destruktive misbrug. Flere forfattere gør op med myten om den drikfældige kunstner.
Læs mere