Bog

Se, hunden er løs

Af (
2020
)

Anmeldelse

Se, hunden er løs af Anna Møller

14 aug.20

Anna Møllers velskrevne noveller om mennesker og møder er et spændende bekendtskab for alle, der kan lide noveller med en lidt dyster tone, der giver stof til eftertanke.

Anna Møllers novelledebut består af otte fortællinger, der udspiller sig over det meste af verden, men alle handler om, hvordan et møde kan ændre alt. Stemningen i novellerne er foruroligende, sær og intens. 

Den første novelle ’Panamas vulkaner’ handler om ambulanceføreren Luís, der er gift med Angeli. Hun var engang den smukkeste kvinde i Boquete. Nu skændes de om, hvad de skal se i fjernsynet om aftenen. Denne dag har Luís kørt en kvindelig turist på hospitalet, efter at hun var blevet fundet nøgen ude i junglen. For Luís sætter mødet med kvinden tanker i gang, om hvad hun mon har været ud for, og hvad der mon ville ske, hvis han besøgte hende på hospitalet.

’Graven’ handler om journalisten Cameron, der befinder sig i arkivet under The Central Daily, hvor han leder efter en række ældre artikler om en forsvunden dreng. Under jagten tænker han tilbage på sit liv, og en alvorlig hemmelighed bliver afsløret. Der er en interessant dobbelttydighed over titlen, hvis mening langsomt afdækkes i løbet af novellen, som nok er min favorit i samlingen.

I ’Foto af Tilly Millford’ er den unge society darling Tilly sendt til Italien, hvor hun sammen med en tante er indlogeret på et fint hotel. Her skal tanten forsøge at få Tilly ud af sit dårlige humør. Imens overvejer Tilly, hvad meningen med det hele er. Hvad hjælper det, at man kan få alt, hvad penge kan købe, hvis ingen ser værdi i den, man er.

Samlingens længste novelle hedder ’Hunden’. Her bryder en ung, tysk sælgers bil sammen ude i en skov. Ikke langt derfra bor familien Singer som venligt lader sælgeren bo hos dem, indtil bilen kan blive lavet. Til gengæld hjælper han dem med arbejdet i huset og haven. Men for nyligt fik familien en hund, og siden er uheldet begyndt at følge dem.

’Sidste afgang’ og ’På vej til skoven’ fortælles begge af Camilla. Begge noveller handler om drømme.

I ’Alle mod alle’ er Kate den sidste i klassen, der ikke har fået menstruation. Da selv bedsteveninden Madeleine får det, føler Kate sig for alvor efterladt, og det får konsekvenser.

Den sidste novelle hedder ’BillHook’. Her kører den midaldrende John rundt i USA på må og få efter at være blevet fyret endnu en gang. I en lille by spotter han den unge pige Amy. Hun drømmer om eventyr, og sætter sig derfor ind i bilen til John. Men rejsen bliver helt anderledes end forventet.

Anna Møller skriver let forståeligt. Hun formår at sætte en scene og skabe en atmosfære med få ord. Hendes historier er som små malerier, hvor man umiddelbart kan se, hvad motivet er, men samtidig efterlades med en tvivl eller en tanke i bevidstheden. Den egenskab skaber grobund for genlæsning.

Bogdetaljer

Forlag
EC Edition
Faustnummer
48343392
ISBN
9788793783034
Antal sider
138

Tema

Tema

Tema

Årets danske debutanter 2019-20

Sorg, sygdom, køn og krop er de vigtigste temaer hos det seneste års debutanter. Flere af dem skriver om misbrug, andre om psykisk sårbarhed eller om at være splittet mellem to kulturer eller identiteter.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer