At vandre har altid været en kilde til dyb refleksion og indre udvikling, en måde at koble vores fysiske bevægelser sammen med vores mentale processer. Denne dybe forbindelse mellem krop og sind har gjort vandring til en tidløs aktivitet, der fortsat er populær i vores moderne samfund - både i naturen og som en del af vores digitale kultur.
I litteraturen har den fysiske bevægelse ofte været forbundet med en mental rejse. Den ro og indre refleksion, der følger med den ensomme vandring, har en evne til at åbne vores sind og udfylde vores tanker med fortællinger, viden og nye indsigter.
Vandring er blevet en trendsættende aktivitet, der når samme niveau af betydning som den havde i tysk romantik i 1800-tallet, hvor vandringens indvirkning på både kroppen og sindet blev anerkendt som en kilde til både fysisk bevægelse og personlig dannelse.
Nu kan vi kombinere det bedste af begge verdener ved at bringe litteraturen med os på vores vandringer gennem lydbøger. Bevæg dig gennem naturen, mens du fylder dit sind med fortællinger, viden og nye input, og oplev hvordan litteraturen kan berige din vandretur.
Med litteraturen i ørerne
Horisonten udvides med en lydbog eller en podcast i ørerne, og bevægelsen ind i eget univers giver næring til hjernen, mens det ene ben sættes foran det andet, og skridttælleren opdaterer på sundhedstilstanden. Antallet af lån af lydbøger på eReolen og antal køb af lydbøger på forskellige platforme er steget med rekordfart. Litteraturen har i den grad slået følge med det at bevæge sig.
Mobile læseoplevelser
Birgitte Stougaard, lektor ved Aarhus Universitet; har belyst lydbogens potentialer i flere undersøgelser og peger på, at den digitale lydbog tilbyder en fleksibilitet, der har skabt nye brugere eller nye læsere. Stougaard har sammen med Iben Have forsket i lydbøger, og hun pointerer ”at muligheden for mobile læseoplevelser er en af de faktorer, som fremhæves af mange voksne som noget af det bedste ved mediet. ”
Lydbogen har skabt nye læsere og nye måder at læse på:
”Når øjnene ikke behøver at være beskæftigede, da man ikke visuelt skal afkode tegn, bliver kroppen sat fri til andre aktiviteter. Hvis man går en lang tur, mens man lytter, kombinerer man mange forskellige sanser, og herved kan der opstå et såkaldt multisensorisk rum for læring og oplevelser. Et andet interessant aspekt er den måde, hvorpå litteraturens handling og sprog kommer til at hænge sammen med omgivelserne på nye, spændende måder", lyder det fra Birgitte Stougaard.
”Digteren Morten Søndergaard fortalte i en anekdote om, hvordan han klipper frugttræer og lytter til digte – for så at opleve at de digte hænger godt nok længe i træerne.”
Kommentarer