Bog

En linje i verden

Af (
2021
)

Anmeldelse

En linje i verden

06 maj.21

Forfatter Dorthe Nors og fotograf Henrik Saxgren står bag den smukke bog, der beskriver kystlinjen fra Skagen til Huisduinen i Holland.

Det er en umådelig smuk bog, Dorthe Nors og Henrik Saxgren har skabt sammen. Gennem et år har de gennemtrævlet den kystlinje, som de nu beskriver gennem ord og billeder. I femten essays fortæller Dorthe Nors sagligt causerende, men også poetisk, om stort og småt fra steder langs vestkysten, mens Henrik Saxgren dokumenterer kystlinjen gennem fotos.

Dorthe Nors’ essays handler både om naturen, fortidens historien og de mennesker, der bor langs kysten, men de handler også om at komme hjem. Hendes familie bor længere inde i landet, men kommer fra kysten, og selv har hun i en periode boet på Fanø. Efter at have boet i København er hun flyttet tilbage til Jylland, men som hun siger: ”Det sted, du kommer fra, kan du aldrig vende tilbage til. Det findes ikke længere, og selv er du blevet en anden”.

Hun fortæller om kvinderne, om sin mor, der drømte om kunstakademiet, men blev damefrisør med egen salon og sprang ud som kunstner senere i livet, og om fortidens kvinder på Fanø, der klarede sig uden mændene, der var på havet – og som var lidt til besvær, når de var hjemme.

Hver egn har sin fortælling. Thy, som altid har tiltrukket fremmede, det være sig nazisterne, der byggede bunkere, hippierne, der drog til Thylejren eller surferne, der er tiltrukket af Cold Hawaii. Vadehavet har sin helt egen fortælling fra det begynder som en del af UNESCO World Heritage Wadden Sea i Huisduinen i Holland, til det slutter ved Ho Bugt, ligesom Vadehavet er også en del af Sønderjyllands helt specielle historie mellem dansk og tysk. Øerne Fanø, Manø og Rømø er danske og Sylt eller Söl (Sild på dansk) er tysk, men derudover er øerne ens og har den samme historie.

Dorthe Nors foretager ikke en rejse fra nord til syd, men foretager udflugter til de forskellige egne, hvor ikke alt er idyl, bare tænk på Cheminova og kemikalieudledningerne ved Harboøre Tange. Nogle af turene foretager hun alene, mens hun har en veninde med på en kalkmaleritur. De hygger sig dog også undervejs, for veninden har medbragt en rødvinstaske. Her lærte jeg så et nyt ord.

Henrik Saxgrens fotos udgør tre afsnit i bogen, og hvert foto er et kunstværk, der viser naturen på forskellige årstiden. Nogle fotos er som ekspressionistiske malerier, mens andre er som at stå midt i den store natur. Der er dog ikke kun fotos af natur, men også af mennesker, dyr, bygninger og knallerter på havnen. De forskellige fotos underbygger prosateksterne, men er også fortællinger i sig selv. Henrik Saxgren er en af Danmarks fineste fotografer og har modtaget flere priser. I perioden 21. april til 13. juni 2021 vises udstillingen ’Fra Tønder til Thule – det meditative landskab’ på Sophienholm.

Dorthe Nors har som Henrik Saxgren modtaget adskillige priser for sine bøger, så det er to sværvægtere, der står bag denne meget, smukke bog. Det er en bog, man får lyst til at vende tilbage til, ikke alene for at se på fotografierne, men også for at læse et par afsnit.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
38991922
ISBN
9788712061151
Antal sider
300

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer