Munch-Christensens debutantpris er uddelt 30. september 2022. De shortlistede udvider og opfinder nyt sprog i sorgen og én skriver sig ind i den aktuelle debat om kolonialitet i Grønland.
De fem shortlistede forfattere er:
Vilma Sandnes Johansson: Tænk ikke på mig
Joakim Kruse Lykke: Et sted at være mor fra
Sebastian Nathan: Honey Moon
Ingrid Nymo: Kloster
Rasmus Theisen: Andre hunde
Sproget finder nye veje i sorgen
Når sorgen skal beskrives, må sproget udvides og nytænkes for at kunne udtrykke afmagten. Den følelse kendetegner ikke mindre end fire af de shortlistede debuter. Sproget må finde nye veje, mens både kroppen forsøger at forstå den omvæltende og sammensatte sorg, der rammer med grusom kraft. De fire debuter har alle et ungt blik og kan ses som coming-of-age-litteratur, hvor også identiteten forandres i sorgens skygge.
Vilma Sandnes Johanssons selvbiografiske roman Tænk ikke på mig beskriver en ung piges sorg, som blander sig med hendes teenageår. Mens hun opdager sig selv i sit ungdomsliv, findes smerten over morens kræftsygdom som en skygge overalt omkring hende. Ventesorgen eksisterer i en årelang periode sammen med kærligheden til den mor, der er ved at forsvinde. Det er så tyngende for hende, at døden næsten føles som en befrielse.
”Jeg føler at tiden flyver afsted. DET MÅ DEN IKKE! Jeg vil ikke blive stor (..) Jeg savner mor, selv om hun er lige inde ved siden af.”
Den lamslående følelse, når sygdom presser sig ind i familiens rum, går igen i Joakim Kruse Lykkes roman Et sted at være mor fra. Jeg-fortælleren Joakim oplever sin terminalt syge mor i den sidste tid, inden hun dør og i tiden efter. Han oplever, at hans egen sorgfyldte krop kræver nyt sprog i en fremmedartet intimitet. Med nytænkende billeder indfanger romanen magtesløsheden, og den brudte stil med gentagelser og halvtomme sider får sproget til at sitre. Den betragter døden fra den unge mands sind, der ligesom Vilma kæmper med at være i venteposition til døden.
”I mig. Kroppens, cellernes begær efter at få det overstået/Hendes sygdom den er et venteværelse.”
Ingrid Nymos Kloster synes ligesom Johansson og Lykke at udforske de (for hovedkarakteren) ukendte og ambivalente tanker, der følger med tabet af en forælder. Vi følger den 20-årige Linea, der uventet mister sin far. Sorgen får hende til at søge trøst og finde mening i det ukendte. Da hun finder arbejde i et kloster i Rumænien, finder hun nye forståelser af sig selv, døden og det at være til. Den mørke gotiske roman har en magi i sig, som bringer nærvær til den identitetssøgende fortælling. I klosteret oplever Linea en nonne, der få hende til at søge ny mening:
”Et menneske, der har fravalgt alt det, jeg troede skulle gøre mig glad. Nu, hvor jeg ikke længere ved, hvad der kan gøre mig glad, bliver jeg nødt til at møde hende og se, hvad hun består af.”
Lysspejlinger er hele tiden i spil i Sebastian Nathans sprogligt nyskabende digtsamling Honey Moon. Refleksionerne af lys registrerer den langsomme bevægelse gennem naturen og byen, men fungerer også som spejlinger, der opstår i stemmens indre. Også i denne debut er sorgen et underliggende tema. Tabet ligger og lurer under alle digte, og sorgen skrives frem i glimt af sårbarhed og melankoli. Digtenes stil opfanger præcise stemninger og bevæger sig i en florlet og forsigtig leg med ligegyldigheden. ’Honey Moon’ er den eneste digtsamling på shortlisten. Nathan er en debutant med et særligt sprogligt og stilistisk talent.
“jeg ved ikke hvad de hed/nu lå de inde i mine øjne og glimtede/timerne gik men skridtene ophørte/flyene bærer minderne/
det sidste lys hev alt med sig/stilheden fik lov til at vokse indtil den fyldte det hele.”
Original stemme i en samfundsdebat
Meget er skrevet og sagt om i det det seneste års allestedsværende fokus på Grønland. En af de shortlistede debuter lægger sig i den strøm med et skarpt og flerstemmigt indlæg til debatten.
Rasmus Theisen kredser om komplekse spørgsmål i sin roman Andre hunde, hvor han med en ny fiktiv vinkel ser på danskerne forhold i Grønland. I romanen følger vi en naiv ung dansker, der rejser til Nordvestgrønland, og udstiller sig som den uvidende og fejltolkende dansker, han er. Han møder forskellige personer i lokalsamfundet, hvor konflikterne lurer. Theisen skaber en flerstemmighed, som forholder sig til en overmagt, der vedvarende inficerer grønlandsk kultur og en kolonialitet, der blot fortsætter.
I den barske og rå roman opstår en lavine af mystiske hændelser blandt andet med skamferede og døde hunde, der sender isnende strømme gennem befolkningen med dybe sår ikke alene i hundene, men også i en oprindelig grønlandsk kultur.
”Fjeldets mørke blev opløst i blegt diset lys, kraftigere og kraftigere, til et blændende lys åbnede sig og sendte en trykbølge over os og så en forfærdelig lyd, af et landskab der flænses, som at skinde et enormt mineralsk eller ædelmetallisk hjortedyr .”
Prisoverrækkelse den 30. september 2022
De fem shortlistede bøger er udgivet på både små og store forlag, hvilket peger på et bredt ønske om at udgive eksperimenterende debutanter.
Litteratursiden er partner i prisen, der med 2 x 50.000 kr. er Danmarks største debutantpris. Bag legatet står Vejles boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles hvert år til to yngre forfattere under 50 år, der har haft en lovende debut. Tidligere modtagere er bl.a.: Kim Leine, Asta Olivia Nordenhof, Hanne Højgaard Viemose, Stine Pilgaard, Jonas Eika og Yahya Hassan. Læs mere om prisen her .
Juryen består af: Litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, chefredaktør for Litteratursiden Lise Vandborg, bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek og fondsbestyrer Mogens Thyssen.
Kommentarer