Bog

Fra i nat sover jeg på taget

Af (
2022
)

Anmeldelse

Fra i nat sover jeg på taget

15 sep.22

Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.

’Fra i nat sover jeg på taget’ er en klassisk Grøndahl roman, fuld af eksistentielle betragtninger, patos og lyriske passager om kærlighed, længsel og ensomhed. Det er samtidig en fortælling om ungdom og aldring. Endvidere er det en aktuel historie om medier og #MeToo. Og så er det, ikke mindst, en formidabelt klog og smuk roman med stærke persontegninger.

Jens Christian Grøndahl har meget på hjerte og blander sig igen i en aktuel debat. Fortællingen skildres gennem den aldrende melankolske fortæller, der reflekterer over kærligheden, livet og tidsånden.

Romanens fortæller skal være morfar og er i en sen alder blevet skilt fra sin kone gennem mange år og har fået en uhelbredelig diagnose. Skilsmissen kom i kølvandet på diagnosen, hvilket fører til mange refleksioner og tilbageblik på samlivet med ex-konen, men også en nøgtern afklaring i forhold til skilsmissen, livet og sygdommen: ”Selv hvis jeg havde valget mellem hendes tapre offervilje og den kommunale hjemmepleje, ville jeg vælge hjemmeplejen.”

En dag møder fortælleren romanens egentlige hovedperson Anna, hans ungdoms store kærlighed, som vi træffer i romans begyndelse, hvor han er en ung forelsket filosofistuderende på Østerbro. Mange år efter bliver han igen tryllebundet af Annas væsen og drages ind i deres fælles fortid og hendes livshistorie om overgreb og bedrag.

Som i Grøndahls tidligere roman Inde fra stormen følger en aktuel historie om #MeToo og medier. Anna er nemlig nyskilt fra den folkekære talkshowvært Jan Maas, som er blevet anklaget for en voldtægt af en praktikant på stationen tyve år tidligere, da han var nyhedschef. Herefter er den genkendelige glatbarberede nyhedsvært udsat for en rundbarbering i mediemøllen, inden skilsmisse og personlig deroute følger.

Det mest interessante ved skandalen, der har mange ligheder med en fra virkeligheden, er beskrivelsen af, hvordan den rammer Anna på sidelinjen. Anna må rejse sig i kølvandet på ex-mandens nederdrægtigheder og løgne og samtidig komme overens med at have tilbragt en stor del af livet med en svigagtig idiot. Hun har til alt held et grundlæggende positivt og lyst sind og oplever en stærk forpligtelse til at være glad. Hvilken rolle, fortælleren og Anna kommer til at spille for hinanden i deres udsatte livssituationer, skal ikke afsløres her, men mødet forandrer den melankolske fortæller og hans tilgang til diagnosen og livet. Måske har Søren Kierkegaard en finger med i spillet.

Jens Christian Grøndahl er kendt som en forfatter, der blander sig i den politiske debat og også selv har fået ørerne i mediemaskinen. Når jeg fremhæver kærlighedsmødet, kvindeportrættet og det relationelle i romanen fremfor den aktuelle og tragikomiske #MeToo-historie, er det ikke, fordi den er uinteressant eller fungerer dårligt som dramatisk motor i historien. Men som i stort set alle Grøndahls romaner er kærlighedsforholdet det centrale. Det er også her fortællingen har sin største styrke, i afdækningen af moderne menneskers længsler og forsøg på at nå hinanden og forstå sig selv.

Historien giver samtidig læseren mulighed for at  trække på smilebåndet, når Grøndahl spidder tidsånden. For eksempel her hvor fortælleren grubler over forholdet til sin gravide datter med en klar fornemmelse af, at hans køn og alder vil blive brugt i mod ham: 
”Jeg var hendes far, jeg skulle være morfar til hendes og Frederiks nonbinære baby. Desuden var jeg ved at være gammel (…) Vi kunne hygge os, jeg kunne hente den lille fra børnehave og måske endda få lov at tage mit barnebarn med i Zoologisk Have, selv om dyrene dér skamløst fremviste deres medfødte kromosombestemte kønsorganer".

'Fra i nat sover jeg på taget' (titlen er fra et smukt digt af fortællerens forelskede unge jeg) er en roman, der vil appellere til modne læsere, som ud over filosofiske refleksioner om tilværelsen får en dramatisk læseoplevelse, tilsat humor og bid. Grøndahl skriver bevægende og med både tyngde og lethed om relationer og længslen efter romantiske møder, mening og forbundethed. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
62932368
ISBN
9788702358643
Antal sider
232

Fik du læst?

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer