Bog

Tine

Af (
1986
)

Anmeldelse

Tine af Herman Bang

01 mar.07

Krigen i Sønderjylland i 1864 danner baggrund for fortællingen om unge Tine Bøllings kærlighedstragedie

'Tine' er en fortælling både på og mellem linjerne.
'Tine' er skrevet i 1889, 25 år efter Danmarks nederlag i krigen mod Preussen i 1864.

Bogens handling udspiller sig på Als under krigen, og romanen bliver derved en blanding af  fakta og fiktion. Grundet de mange fakta får bogen et autentisk præg, der indhyller læseren i en følelse af forståelse og medlidenhed med bogens hovedperson, Tine Bølling.

Krigen udløser for Tine katastrofe og værdisammenbrud i hendes ellers beskyttede liv. Hun kæmper en kamp på skovriddergården, hvor hun plejer de tilskadekomne soldater, og samtidig kæmper hun med en stærkere og stærkere tiltrækning af Henrik Berg, som er gift med hendes veninde, Marie. Der hersker således på skovriddergården, som i resten af det krigsramte land, en lovløshed, der opløser romanpersonernes fornuft og dømmekraft.


Fortællestilen er impressionistisk, hvorfor alt og alle i fortællingen bliver beskrevet nøgternt. Man er som læser derfor nødt til at danne sig indre forestillingsbilleder, idet tingene ikke bliver udpenslet. Denne fortællestil giver læseren rig mulighed for at opleve en litterær fremmederfaring, idet man indlejres i dette litterære værks stil og komposition og derved via egne forestillinger i bogens og Tines verden.


Sproget har sammen med fortællestilen stor betydning for bogen. Bang har omhyggeligt sørget for at opbygge romanen således, at den både kan læses linjerne, uden en dybere fortolkning, og mellem linjerne, idet der med en retrospektiv læsning kan åbnes for, hvad faktisk hver sætning dækker over.


'Tine' er således en fremragende, yderst gennemarbejdet bog spækket med sproglige ”hemmeligheder”, der bevirker, at jo flere gange bogen læses, desto dybere og mere intens bliver fortællingen.
 

af Stinna Straagaard Pedersen

Bogdetaljer

Secondary title
Danske klassikere (Kbh. : 1986)
Forlag
Det danske Sprog- og Litteraturselskab
Faustnummer
06374719
ISBN
9788741876467
Antal sider
188

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer