Bog

Midnatsbiblioteket

Af (
2021
)

Anmeldelse

Midnatsbiblioteket

11 nov.21

Matt Haig har skrevet en rørende og spændende roman om livsvalg, selvaccept og bogmagi. En læseoplevelse som både underholder og sætter sig i læseren efterfølgende.

”Mellem livet og døden er der et bibliotek” står der et sted i begyndelsen af romanen, og dén sætning indkapsler på fineste vis stemningen i romanen, som både kommer rundt om sjælesorg, store eksistentielle spørgsmål og ender med at blive en hyldest til livet.

I ’Midnatsbiblioteket’ møder vi kvinden Nora Seed, som har truffet alle de ”forkerte” valg i sit liv. Hun står tilbage uden arbejde, et forlist parforhold og ingen venner og familie til at hjælpe sig tilbage på fode igen. Disse tragedier er ikke nødvendigvis Noras egen skyld, men da hendes kat bliver kørt over, får det bægeret til at flyde over, og Nora beslutter at gøre en ende på sit liv.

I stedet for at dø, ender hun i Midnatsbiblioteket, hvor hendes gamle skolebibliotekar Fru Elm tager imod hende. I Midnatsbiblioteket er alle bøgerne, som man kan låne, potentielle liv, som Nora kunne have levet, hvis hun havde truffet andre valg. Hvad var der sket, hvis hun var fortsat som elitesvømmer, kunne hun så være blevet olympisk medaljevinder? Eller hvad nu hvis hun havde sagt ja til at drikke en kop kaffe med en mand, som hun engang afviste, ville de så være lykkeligt gift nu? Nora får lov at prøve alle de mange liv, som kunne have været. Det bliver til en rejse ud i uendeligheden for Nora, der konfronteres med moralske spørgsmål, og da hun til sidst står med ”det perfekte liv”, hvad skal der så ske?

På fineste vis og med visse nøk mod populærkulturens velkendte 'Groundhog Day' og 'Et Juleeventyr' udfolder Matt Haig den komplekse erkendelsesproces, der hører med, når et menneske skal finde tilbage til livet efter en livskrise, som måske er fulgt efter en række dårlige valg, ubeslutsomhed eller handlingslammelse.

Forfatteren er selv meget åben med, at han har ramt bunden af tilværelsen flere gange i sit liv, og at han i perioder ikke har kunnet finde nogen mening med at leve. Denne erfaring har han skrevet om i sin faglitterære bestseller ’Grunde til at vælge livet’, der ligesom ’Midnatsbiblioteket’ handler mere om at vælge livet end om selve depressionen. ’Midnatsbiblioteket’ er en ganske vellykket roman, som omdanner forfatterens erfaringer til et fiktionsværk der, på trods af velkendte troper, både underholder og rører læseren med sin grundpræmis om, at det liv, vi nu engang har, måske ikke er så dårligt alligevel. Det er i hvert fald værd at prøve at leve det så godt, man nu kan.

’Midnatsbiblioteket’ er en fornøjelig og fortryllende læseoplevelse, som handler om både selvaccept, valg i livet og ikke mindst magien ved bøger.

Ungeanmeldelse

Midnatsbiblioteket

Livet er fyldt med sorg og fejl, men uden nedturene ville livet ikke være værd at leve. 

Selv når livet går forfærdeligt, og man tænker, at man ikke er til nogen gavn længere, skal man huske, at de dårlige oplevelser også tjener et formål: Uden tristhed kan der ikke findes lykke. Dette finder Nora også ud af under sin rejse, da hun kommer til at udleve uendelig mange udgaver af sit eget liv.

Efter Noras mening er hendes liv som en endeløs dag, der bliver ved med at gentages. Hendes tilværelse er sølle og håbløs, og alt synes bare at gå galt. Livet virker ligegyldigt, så hun vælger at begå selvmord. Men idet hun tror, at hun er død, viser det sig, at hun er endt i Midnatsbiblioteket – en slags mellemstation mellem livet og døden. Her prøver Nora en masse liv, som hun kunne have haft, hvis hun havde truffet nogle andre valg i livet.

Undervejs bliver Nora mere og mere fortvivlet, fordi hun tager et anden liv og overtager en anden udgave at hende selv. Men alle disse liv hjælper hende også til at indse, at hun gerne vil leve. Livet er nemlig til for at virkeliggøre sine drømme, i stedet for at konstant at overveje alt det, vi kunne have gjort. Måske har vi levet for andre, eller måske fik vi aldrig gjort, hvad vi drømte om, fordi vi ikke troede, vi var gode nok, men alle disse måske’er risikerer at holde os fanget i et liv, vi ikke er tilfredse med. Noras rejse ender med, at hun ser alt anderledes, at hun nu ved, hvad der gør livet rigt.

Romanens budskab er at sætte livet i perspektiv. Som menneske behøver vi ikke at være alt for alle. Måske skal vi bare eksistere og nogle gange mindes om, at intet liv er fyldt med ubetinget lykke og positivitet. Denne bog burde læses af alle, der vil mærke livet og lige få en påmindelse om, at livet skal leves også, selvom det kan være skræmmende. For hvis ikke vi kaster os ud i det uvisse, lever vi så for alvor?

01 mar.24

Bogdetaljer

Forlag
Svane & Bilgrav
Oversætter
Anders Juel Michaelsen
Faustnummer
61582398
ISBN
9788793752665
Antal sider
287

Tema

Tema

Bøger om bøger

"Det vidunderligste af menneskets forskellige redskaber er uden tvivl BOGEN - de øvrige er bare forlængelser af dets krop; men bogen er en forlængelse af hukommelsen og fantasien" - Jorge Borges
Læs mere

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer