Bog

Undskyld vi er her - et opråb indsamlet af Caspar Eric

Af (
2023
)

Ungeanmeldelse

Undskyld vi er her

‘Undskyld vi er her’ er Caspar Erics opråb til alle os danskere om, at vi ikke må glemme en af vores allerstørste minoritetsgrupper. 

Caspar Eric har udvalgt hundredvis af citater fra det virale hashtag #undskyldvierher og har samlet dem i én bog. Caspar fortæller i sit forord, at hashtagget opstod, efter Finansminister Nikolai Wammen til et pressemøde i 2023 udtalte, at nogle af de store besparelser i landets kommuner skyldtes det dyre specialiserede socialområde, der har til opgave at sikre udsatte danskere, heriblandt folk med et fysisk og psykisk handicap.

Eric har formået at indkapsle den frustration og vrede, som personer med et handicap og deres pårørende sidder med, når de gang på gang bliver gjort til syndebuk for en presset dansk økonomi. Nogle af disse udsatte danskere står dagligt overfor problemer, som resten af os slet ikke kan forestille os. Mange af os tager det som en selvfølge at kunne gå ud i den friske luft og koble af i naturen, men det er langt fra den hverdag, som mange med et handicap kender til. For mange er det et spørgsmål om penge, hjælp og ekstra ressourcer at kunne få bare et øjeblik ude i den friske luft:

”Undskyld, at jeg som lam og hjerneskadet ikke selv kan køre min kørestol ud i den friske luft. Undskyld, at frisk luft ikke er en del af kernevelfærden i Aarhus kommune og koster mig 248 kr. + moms for 30 min…” 

Når man, som person med et handicap, gang på gang skal høre på politikere, der giver udtryk for, at det specialiserede socialområde opkræver mange af danskernes skattepenge, kan det at kæmpe for retten til et normalt liv udvikle sig til skyld og dårlig samvittighed:

”Undskyld, at jeg koster min kommune mange penge. Undskyld, at jeg prøver at leve et helt normalt liv.” 

Dét, at bogen udelukkende består af kommentarer direkte fra mennesker, der befinder sig i denne svære situation, gør, at man som læser får et barsk, men vigtigt indblik i den største minoritet i vores samfund. Jeg blev i hvert fald utrolig chokeret over de udfordringer og den mangel på hjælp, som mange udsatte danskere oplever hver dag. Og trods sin korte længde formår bogen at nå frem til sagens kerne: Vi må ikke tabe de udsatte danskere på gulvet.

19 feb.24

Bogdetaljer

Forlag
LAE
Faustnummer
137460211
ISBN
9788793883291
Antal sider
49

Tema

Tema

Mangfoldighed

Litteraturen har altid været med til at skubbe grænser, når det gælder identitet og mangfoldighed.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer