Bog

Vand til Ganesha

Af (
2024
)

Anmeldelse

Vand til Ganesha

25 apr.24

Øjenåbnende graphic novel om et børneliv, der er langt fra det, de fleste danske børn kender. 

Ravi bor i den indiske slum sammen med sin bedstefar og lillebror. Hverdagen er en kamp med hårdt arbejde for at skaffe de basale nødvendigheder for at overleve - som for eksempel vand, der ikke bare strømmer frit ud af vandhanen som herhjemme. 

Morten Dürrs spændende fortælling tager læseren med gennem den stegende hede storbylabyrint på jagt efter det dyrebare vand, og Lars Gabels tegninger vækker miljøet til live og får læseren til at leve sig ind i livsbetingelser, der er fundamentalt anderledes end dem, vi er vant til herhjemme. 

Bøger om børn i andre lande kan være svære for børn at forholde sig til. Der er meget langt mellem det danske gennemsnitlige børneliv og det, et fattigt barn i Indien lever. Det kræver en virkelig god fortæller at bygge bro mellem de to forskellige verdener, og det er noget af det, Morten Dürr er virkelig god til, her med stor hjælp fra illustrator Lars Gabel.

Ravi er en pligtopfyldende og ansvarsbevidst storebror, der bor sammen med sin bedstefar og lillebror dybt inde i et slumkvarter i Indien. Her er der ikke rindende drikkevand, og hver dag skal der skaffes vand. Vandet kan købes ved de såkaldte vandvogne, hvor de lokale kommer og står i kø til at købe vand fra vandmafiaen. Der er ikke altid nok til alle fremmødte, og vandet skal også sikkert hjem bagefter. 

Som den ældste er det Ravis job at hente vandet på denne varme dag. Det bliver en intens kamp for Ravi og også intens læsning, for vandet er knapt, og han er ikke den eneste, der vil have fat i det. Selv voksne mennesker kan være i deres overlevelsesinstinkters vold og ligefrem komme op at slås om at få fyldt deres krukke. Det er overlevelse, men det er også bare hverdag for Ravi. En anden slags hverdag, som vi her får et spændende indblik i. Hvornår er man barn, og hvornår er man voksen nok til at tage et ansvar for familiens trivsel og overlevelse? Rent drikkevand er en vigtig ressource, der allerede er kamp om flere steder i verden, og bogen er således skræmmende aktuel.

Morten Dürrs fortælling er ikke kompliceret, men den er virkelig nervepirrende. Ravis hektiske og uforudsigelige jagt på vand trækker læseren med ind i den indiske storby, der i Lars Gabels tegninger summer af varme og spændinger, og man føler med Ravi gennem både mod- og medgang. Den menneskelige natur kommer under luppen, og det er en bog, der ikke kan undgå at lagre sig på harddisken. Anbefales varmt til børn fra 9 år.

Bogdetaljer

Forlag
Plot
Faustnummer
138163903
ISBN
9788792789785
Antal sider
81

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer