Bog

Voksenværk

Af (
2023
)

Anmeldelse

Voksenværk

15 nov.23
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

StineStregen rammer plet med sine striber om, hvordan det er at vælge et liv uden børn. 

Det kan være fuldstændig uforståeligt for folk, der enten har eller gerne vil have børn, at andre mennesker ikke ønsker det samme. StineStregen indfanger de kommentarer og efterfølgende følelser, det kan medføre. 

De fleste barnløse kvinder har fået kommentarer som: "Kan du ikke lide børn?", "Du ved ikke hvad kærlighed er, når du ikke har børn" og mange andre temmelig sårende bemærkninger fra deres velmenende omgangskreds. Grundfølelsen af at være forkert og udenfor fællesskabet kan være anstrengende nok, men når andre mennesker så ganske åbenlyst mener, at de er i deres fulde ret til at stille både højlydte og personlige spørgsmål og komme med kommentarer, kræver det virkelig overskud.

I en af striberne fortæller kvinden i historien sin kæreste, at hun godt ved, at de ting, som folk har sagt om hendes fravalg, ikke betyder meget for dem, men for hende føles hele situationen som om, den voksne fortæller barnet, hvor forkert hun er. 

StineStregen rammer plet, når hun spidder småbørnsmødrene, der i deres nye mor-fællesskab ikke kan begribe, hvorfor hun ikke ønsker at være en del af deres hellige kerne? Alle hendes striber er skrevet med humor og selvironi, og måske er det derfor, det hele glider ubesværet ned, selvom tankerne bag er alvorlige. Hun indleder med at understrege, at alt i bogen bygger på noget, hun har oplevet i en eller anden for, og disse situationer blander hun sammen, mens hun pynter lidt på sandheden.

Jeg læste ’Voksenværk’, mens jeg grinede og samtidig priste mig lykkelig over ikke at være alene. Nogle mennesker betragter barnløse som en gruppe af forkerte voksne, og resultatet bliver nemt, at barnløse skal forsvare sig, være klar til kamp og gå hjem med følelsen af forkerthed.

StineStregen fortæller også om at blive ældre uden at føle, at man helt har styr på det og hylder, at det endelig er blevet tilladt at tvivle på sig selv i offentlighed, fordi verden indeholder flere nuancer, og der er flere veje at gå.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
136310232
ISBN
9788712073895
Antal sider
137

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser