Bog

Spektrum - Leoniderne

Af (
2014
)

Anmeldelse

Spektrum - Leoniderne af Nanna Foss

27 dec.15

Yderst velkomponeret Young Adult roman, som er fuldstændig umulig at slippe fra første side. ’Leoniderne’ er et brag af en start på serien ’Spektrum’ om venskaber, forelskelse og tidsrejser.

Nanna Foss leverer en vellykket, dramatisk og spændende roman, som på fornemste vis kombinerer problematikker som mobning, karakterræs og det at være anderledes med overnaturlige elementer. Et opsigtsvækkende tvillingepar, et mystisk kompaslignende instrument og synske drømme er nogle af de hændelser den skarpe men tilsyneladende helt almindelige Emilie på 15 år kommer ud for i ’Leoniderne’. Hendes ellers ubrydelige venskab med brødrene Alban og Linus bliver sat på prøve, da tvillingerne Pi og Noah starter i klassen. Snart er de alle, sammen med pigen Adriana, dybt involveret i jagten på sandheden om tidsrejsekompasset og de uforklarlige overnaturlige evner, som de lidt efter lidt opdager hos sig selv.

’Leoniderne’ er fortalt fra Emilies synsvinkel. Hun er bedste venner med smukke, sympatiske, blinde Alban og hans lidt nørdede lillebror Linus. De tre er faktisk uadskillelige. Emilie er en fremragende tegner, og da hun en nat drømmer om en mystisk, tiltrækkende dreng med de mest fantastiske turkise øje, laver hun en skitse af drømme-drengen. I skolen bliver hun dybt rystet, da hun møder den nye dreng og pige i klassen, tvillingerne Noah og Pi. Noah er nemlig den dreng hun mødte i drømmen! Og da lærervikaren Janus sætter klasserne i gang med en projektopgave om universet, begynder der at ske underlige og overnaturlige ting med Emilie, Alban, Linus, Pi, Noah og Adriana i centrum for begivenhederne.

De seks hovedpersoners karakterer er meget forskellige, men de er stærke og begavede personligheder. Det er ikke dem alle, Nanna Foss går lige meget i dybden med, men det fornemmer jeg kommer i de følgende bind i serien. Næste bind er ’Geminiderne’, og har Pi som jeg-fortæller, hvilket jeg personligt ser meget frem til. Jeg glæder mig til at få mere at vide om hende og tvillingernes baggrund. Og så blev jeg ret vild med Alban, så ham bliver det også interessant at høre mere om.

Det er virkelig fedt at læse ’Leoniderne’, og man føler sig fuldstændigt i trygge hænder hos Nanna Foss. Sproget flyder let og ubesværet, uden unødige og indviklede forklaringer, på trods af at tidsrejseelementet er komplekst. På intet tidspunkt måtte jeg stille spørgsmålstegn ved hverken handlingsforløb eller plot. Man kan simpelthen mærke, at forfatteren har lavet et grundigt forarbejde ned i de mindste detaljer, så troværdigheden er intakt hele vejen gennem bogen.  Anbefales varmt til alle læsere som fascineres af tidsrejser godt krydret med lækre fyre, intelligente piger og genkendelige men svære problematikker fra hverdagen.

Ungeanmeldelse

Spektrum - Leoniderne

Da Emilie møder en tro kopi af drengen fra sin drøm, ved hun endnu ikke, at det drastisk vil ændre hende og fem andre unges tilstedeværelse. Dette er starten på en spændende roman, som vil fange dig fra første side. 

Emilie tegner alt, hun ser. Derfor var det ikke atypisk, at hun tegnede drengen fra sin mystiske drøm. Men da hun møder drengen på skolebiblioteket, går det op for hende, at drømmen ikke bare var et tilfælde.

Da klassen får en opgave om universet, finder seks vidt forskellige unge tilfældigvis sammen, fordi de alle deltog i et foredrag hos en astrofysiker. Her opdager de et mystisk kompas som efter et elektrisk stød, giver gruppen overnaturlige kræfter. Efter denne hændelse begynder de mystiske ting for alvor at træde i kraft, imens de dykker ned i, hvor astrofysikeren har det mystiske kompas fra.

Efter opdagelsen af deres kræfter skal teenagegruppen lære at kontrollere og mestre dem, ellers kan det have fatale konsekvenser. Ligesom dem selv, er deres kræfter meget forskellige. Emilie kan, ved hjælp af en blyant og et stykke papir, få ting fra hendes fantasi ud i virkeligheden. Resten af gruppen har evner som teleportering, ildkugler, evnen til at få advarsler om fremtiden eller flytte ting med tankens kraft.

’Leoniderne’ er det første bind i Spektrumserien af Nanna Foss. I den første bog følger vi Emilie og den mytiske verden, der åbner sig for hende. Gennem hende hører vi også om hendes gode venner Alban og Linus, som også har fået mystiske kræfter. Hverken os læsere eller Emilie selv ved meget om de sidste 3 unge - Adriana, Pi og Noah - som også er indblandet, der bidrager til mystikken, og som gør, at man har lyst til at vide mere om dem.

Jeg nød bogen fra start til slut, og der var ikke noget tidspunkt, hvor min lyst til at vide mere sænkede sig.

I bogen har Nanna Foss formået at fremhæve de positive aspekter af at være forskellige. De seks - Noah, Pi, Emilie, Alban, Linus, Emilie og Adriana - er vidt forskellige og har vidt forskellige baggrunde, men igennem bogen lærer de at bruge hinandens forskelligheder til deres fordel.

Alban, en af de seks unge, er blind. Det er sjældent, at man ser repræsentation af handicap i fantasyromaner, og det var virkelig forfriskende at se, hvor vellykket han var beskrevet, fordi Foss netop formår at portrættere ham som mere end bare et handicap.

Leoniderne er en super start på Spektrumserien, og jeg kan kun anbefale den!

12 apr.24

Bogdetaljer

Forlag
Tellerup
Faustnummer
51212363
ISBN
9788758813707
Antal sider
541

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer