Bog

Roser & violer

Af (
2019
)

Anmeldelse

Roser og violer af Gry Kappel Jensen

07 jun.19

Mordmystik og mørke kræfter på hemmelig kostskole for magikere. Der er masser af dramatik og spænding i Gry Kappel Jensens nye fantasyserie for unge.

Malou, Kirstine, Kamille og Victoria har modtaget en invitation til Rosenholm Kostskoles informationsmøde for nye elever. Pigerne bliver hurtigt klar over, at skolen ikke er som alle andre skoler, men i virkeligheden er en skole for uddannelse af magikere. En gammel mordgåde og ildevarslende tegn peger i retning af, at skolen snart står overfor et nyt offer, og de fire piger må gøre brug af deres magiske evner for at redde endnu en uskyldig pige fra at dø.

Bøger om magiskoler er set før og er et virkemiddel, der stort set altid fungerer rigtig godt med fortidige hemmeligheder skjult bag gamle mure, særlige regler og ritualer og et rigt persongalleri. ’Roser og violer’ falder fint ind i denne fantasy-tradition, men Gry Kappel Jensen giver handlingen en ekstra grad af magi ved at lade historien udspille sig i Danmark med danske piger i hovedrollen. Dette gør det endnu lettere for læseren at relatere sig til og identificere sig med de fire pigers problemer.

De fire karakterer Malou, Kirstine, Kamille og Victoria er meget forskellige, både hvad angår personlighed, baggrund og magiske evner. Med deres skiftende synsvinkler er der nok af spændingsmomenter at tage fat på. Gry Kappel Jensen fortæller fint om teenagelivet og spirende følelser, der virker som energiudløsere for pigernes magiske kræfter. Samtidig udfolder der sig et dramatisk mordmysterium, som kun pigernes evner kan finde svaret på. Det giver et fedt drive til bogen, at man hele tiden er i gang med at gætte på, hvem morderen egentlig er og samtidig kan følge med i pigernes personlige udvikling.

’Roser og violer’ er første bind i fantasytrilogien ’Rosenholm’. Sprogligt ved Gry Kappel Jensen, hvordan hun skal fange målgruppen, som starter aldersmæssigt fra 12 år og opefter. Forsiden ser super indbydende og flot ud, og handlingsmæssigt fungerer seriens første bind virkelig godt. Hit med bind 2!

Ungeanmeldelse

Roser og violer

Man har taget noget velkendt og en smule kliché og gjort det til sit helt eget! 

Jeg genlæser normalt ikke bøger, men denne her kan jeg læse igen og igen. Den har et magisystem, der for fantasyelskere som mig føltes virkelig originalt og faktisk også genialt.

I ’Roser og violer’ følger vi Kirstine, Victoria, Malou og Kamille , der alle er kommet ind på Rosenholm en magisk kostskole. Her får de hver deres kendskab til det finurlige magisystem, hvor de er fordelt på fire grene af magi med sin helt egen kilde til ”kraften”. Jord, hvor man lærer at kaste med runer og andre oldnordiske evner som at sejde (se frem i tiden). Vækst, hvor man kan lave eliksirer og give liv til planter samt dyr, hvis man er rigtig god. Blod, hvor man ved at skære i sig selv får overnaturlige evner, f.eks. at løbe hurtigt. Og død for dem, der kan se og snakke med de døde.

Der går ikke lang tid, før de fire piger bliver rodet ud i et stort mysterium, da de får et lille hint om et uopklaret mord på skolen. I løbet af romanen prøver de at opklare mordet, men det hele bliver sat på en spids, da deres egne følelser og liv bliver sat på spil til det årlige forårsbal for 3.g’er. Efter en advarsel om, at mordet vil gentage sig den aften, finder de fire piger sammen og sætter alt ind for at fange gerningsmanden. Og det er dette krimiaspekt i bogen, der giver et frisk pust til en ellers klassisk YA-fantasybog.

Med sine korte kapitler og legende layout fyldt med tekstbeskeder og andre virkemidler er den overkommelig og spændende. Bogen skifter mellem pigernes forskellige synspunkter i løbet af romanen. Normalt er jeg ikke så vild med bøger, der har mere end en hovedperson, men i lige netop den her bog fungerer det vildt godt. Alle fire får sin egen introduktion og i løbet af bogen lykkedes det forfatteren, Gry Kappel Jensen, at vælge den rigtige og mest spændende karakter at følge, så historien hele tiden flytter sig fremad – det er en bog, man ikke tager op for kun for at læse et kapitel.

Første gang jeg læste den, kom jeg til at spoile den for alle mine venner. Det har været min største fejltagelse for i virkeligheden, syntes jeg, at alle der har den mindste interesse for fantasy, burde læse den, så de kunne få samme oplevelse, som jeg havde første gang, jeg læste den.

27 feb.24

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Faustnummer
46508092
ISBN
9788740654790
Antal sider
347

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer