Bog

Bøssernes danmarkshistorie 1900-2020

Af (
2021
)

Ungeanmeldelse

Bøssernes danmarkshistorie 1900-2020

Lars Henriksen og Chantal Al Arab har skabt en dybdegående gennemgang af danmarkshistoriens glemte fortællinger, direkte fra det levede liv. 

‘Bøssernes Danmarkshistorie' er en historiebog meget lig dem, man møder på skolebænken. Men den er også noget helt unikt. Bogen tager læseren med på en genfortælling af danmarkshistorien med fokus på queeridentitet og de begivenheder, der har været med til at forme det danske samfunds syn på LGBT+-miljøet i dag. Med sin start i 1900-tallet kommer bogen både omkring Københavns udvikling til storby, sædelighedspolitiet indflydelse på folkets opfattelse af bøsser, Den Grimme Lov og ikke mindst legaliseringen af samkønsægteskaber. Ved bogens slutning er læseren ikke kun blevet oplyst, men står også tilbage med en håndgribelig viden om Danmark siden 1900-tallet.

‘Bøssernes Danmarkshistorie' er smukt sat op med flotte billeder, nemme og forståelige infobokse og ikke mindst markeringen af homoseksuelle mænds navne med lyserød skrift. Noget, der fremhæver deres plads i historien. Dog skal det noteres, at man til tider kan læse, at bogen er skrevet af en ældre generation, fordi nogle af de brugte begreber kan fremstå gammeldags i unge queerpersoners øjne. På samme side kan man snakke om, at bogen er så fokuseret på at videreformidle fakta fra de forskellige tidsperioder, at der er ikke meget plads til de dybdegående personlige fortællinger. Dog gør forfatterne meget ud af at henvise til andet litteratur, der netop dykker ned i de personlige beretninger. 
Man kan fristes til at gå ind i bogen med den opfattelse, at det er en fortælling om LGBT+-miljøets historie. Dog må man indse, at det er den homoseksuelles mands fortælling. Resten af regnbuen må slå sig til tåls med at være bipersoner.

‘Bøssernes Danmarkshistorie' formår på flere måder at være den stemme, man har savnet i skolen. Den stemme, der fortæller om flere generationers queerhistorie, der ellers vil ligge gemt eller blot stå som en fodnote i undervisningsmateriale. En værdig tilføjelse til alle hjem.

04 jan.24

Bogdetaljer

Forlag
28B
Faustnummer
61657592
ISBN
9788793982352
Antal sider
318

Tema

Mangfoldige familieformer

Litteraturen afspejler nye familieformer og sætter fokus på køn og diversitet, imens skilsmissens realiteter tages under kærlig behandling.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer