Bog

Rød dronning

Af (
2016
)

Anmeldelse

Rød dronning af Victoria Aveyard

08 apr.16

Hidtil bedste bud på en tronfølger til The Hunger Games. Formidabelt spændende Young Adult dystopi med fantasyelementer. Alle kan forråde alle!

På mange måder er det den klassiske, og næsten eventyrlige, fortælling om den smukke livselskende og modige pige fra et undertrykt og slavebundet samfund. En pige som rejser sig fra asken og træder direkte ind i ilden, da en hidtil uset og umulig evne springer frem fra hendes inderste væsen. En evne som ikke burde være mulig for en almindelig Rød og derfor udgør en trussel mod hele det elitære samfund styret og regeret af de overmenneskelige Sølvere. Der er tale om et krigsbefængt og dystopisk samfund med ubefolkede landområder og sagnomspundne storbyer (New York?) fyldt med strålingsfare, død og ødelæggelse.

Mare Barrows er født og opvokset som Rød og tilhører, sammen med alle andre Røde, samfundets nederste lag. Farverne rød og sølv angiver blodets farve på det som nærmest må betegnes som to forskellige racer: de overmenneskelige adelige Sølvere og de Røde, som er undersåtter og helt almindelige mennesker uden evner. De Røde er født som tjenere og mange ender livet som kanonføde i krigen mod Sølændingene. Heldet tilsmiler tilsyneladende Mare, som i stedet for bliver indkaldt til hoffet som opvarter, og dermed sikrer familien en god indkomst. Voldsomme hændelser vender op og ned på Mares liv, og hun befinder sig med ét i kongehusets inderste cirkel, i magtens centrum, trolovet med prinsen. Ikke af egen fri vilje, eller fordi hun er velkommen, men udelukkende fordi den intrigante Dronning Elara vil beskytte kongehusets magtposition.

Det var wauw med wauw på, da jeg læste ’Rød dronning’. Handlingen er til at forstå med de eviggyldige temaer om undertrykkelse, frihed og kærlighed. Samtidig er der en masser af intriger, girl fights og filmiske kampe på liv og død i arenaen. Det er virkelig et tempofyldt plot, som hænger sammen fra start til slut. Jeg var rigtig glad for karaktererne, som Victoria Aveyard har formået at portrættere med stor empati for alle deres gode som mindre gode eller direkte onde egenskaber. Selv de som vipper frem og tilbage på god/ond- skalaen er det muligt at forstå bare en lille smule af, både deres bevæggrunde og de følelser de er styret af. Meget kunne have været anderledes i en anden version af historien.

Jeg er virkelig spændt på, om resten af serien kan leve op til den fantastiske læseoplevelse jeg fik med ’Rød dronning’, en bog som uden tvivl vil appellere til fans af ’The Hunger Games’, ’Divergent’ og Marie Lus ’Legend’-trilogi.

Bogdetaljer

Secondary title
Red queen, 1. bind
Forlag
Gyldendal
Oversætter
Astrid Heise-Fjeldgren
Faustnummer
52276748
ISBN
9788702188950
Antal sider
395

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer