Bog

Stålets vilje

Af (
2014
)

Anmeldelse

Stålets vilje af Joe Abercrombie

05 nov.14

Actionfyldt og sorthumoristisk britisk fantasy er endelig kommet på dansk!    

Stålets Vilje er første del af Joe Abercrombies trilogi ’Den Første Lov’. Her møder vi den hårdføre barbar Logen Nifinger, den invalide torturmester Sand dan Glokta, den selvglade fægter Kaptajn Jezal dan Luthar og ikke mindst troldmanden Bayaz.

I Unionens smukke hovedstad Adua er alt på overfladen, som det plejer. Både adelen og de lavere klasser ser frem til den x-faktorlignende fægteturnering Udfordringen, hvor vinderen hyldes som en superstjerne. Jezal dan Luthar, kaptajn i kongens livgarde, er i hård træning inden turneringen, hvilket det forkælede overklasseløg finder meget ubehageligt. Bag byens glitrende facade kidnapper Glokta fra Inkvisitionen påståede statsfjender for sine overordnende. Glotka selv er tidligere vinder af Udfordringen, men tortur under et årelangt krigsfangenskab har ødelagt hans krop og sind, og nu udsætter han andre for, hvad han selv har lidt under i sit fangenskab.

Imens trækker det op til krig. Både sydfra fra det mellemøstlige Gurkhul Imperium og fra barbarerne i Nordmarken. Parallellerne til virkelighedens storpolitik er tydelig, men tag ikke fejl. Abercrombie skriver medrivende fantasy, som er fuld på højde med George R. R. Martins serie ’En sang om is og ild’. Men hvor Martin excellerer i verdensbygning med masser af detaljer om verden, fokuserer Abercrombie på sine hovedpersoner, som man på trods af alle deres menneskelige fejl ikke kan lade være med at holde af. Sammenlignet med Martins bøger er der dog færre sexscener, men (endnu) mere vold.

Oversætteren har gjort det godt med at fordanske både sted- og øgenavne, eksempelvis bliver barbaren Dogman til Køter i den danske oversættelse. Stålets Vilje sætter universet fint i scene, og spændingsniveauet stiger løbende, og man er som læser ikke i tvivl om, at der bliver skruet ekstra op for voldsomhederne i næste bind.

Joe Abercrombie er født i 1974 har udover ’Den Første Lov’–trilogien skrevet tre selvstændige romaner i samme univers, som jeg håber, at Gyldendal også vil udgive. Derudover er han i gang med en ny trilogi kaldet Shattered Seas i et andet univers, og som er skrevet til en lidt yngre målgruppe.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Thomas Munkholt
Faustnummer
51321944
Graphic
Poul Lange design
ISBN
9788702164053
Antal sider
645

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer