Mariana Enriquez slår gnister, der vækker Edgar Allan Poe og Shirley Jackson til live med sine grufulde historier om forslåede kvinder i Argentinas storby.
Med afsæt i en over 700 år gammel historie fra Sydindien har Rushdie skrevet en fabulerende roman om historieskrivning, ytringsfrihed og statslige konflikter.
Historisk roman forbliver uoriginal, men tjekker boksene af for den gode fortælling og giver et indblik i astronomiens virke i den tidlige oplysningstid.
Vego skaber stemningsbilleder i øjeblikke, hvor intet længere kan være det samme og sætter ord på tiden mellem ung og voksen, hvor livet former sig, uden man opdager det.
Houellebecq har skrevet sin efter sigende sidste roman, og der er for første gang et lille håb. Men er franskmanden blevet for lykkelig til for alvor at skrive en god roman?
Houllebecq tager læseren med på charterferie, hvor sex udleves udenfor samfundets rammer. Ufuldbyrdede strøtanker i lyset af de fremragende romaner, han siden har skrevet.
En bombe er kastet over det kulturelle miljø i Frankrig af Camille Kouchner, der har offentliggjort familiens store hemmelighed og placeret incest på den politiske dagsorden.
Formen overskygger, og mange af digtene falder til jorden som blade ved årstidsskiftet. Men i ny og næ formår en strofe at hænge fast – også i bevidstheden.
Nyudgivne essays fra en ung Houllebecq leverer endnu en gang et sort syn på det moderne menneske og giver en indsigt i de romaner, som senere har gjort ham verdenskendt.
I Vølvens vej følger vi den 12-årige pige Snehild fra landsbypige til magtfuld vølve. Anne-Marie Vedsø Olesen fører os ind i mytologien, hvor de nordiske guder, jætter og norner griber ind i menneskernes liv og magtkampe.
I Byen og havet, en gribende og filosofisk videnskabsroman, bevæger fortælleren sig mentalt tilbage til 80’ernes Aarhus for at finde ud af, hvorfor hans ven Arvid pludselig forsvandt. Arvids tante giver fortælleren en kasse med gamle breve, der måske kan give en forklaring.
Litteratursidens ungeanmeldelser bliver produceret af unge i alderen 16-25, der brænder for at formidle litteratur. Anmelderarbejdet er frivilligt, og man må beholde de bøger, man anmelder.
Ungeanmelderne anbefaler bøger om kærlighed i alle dens afskygninger. Lad dig inspirere i bøger, der spænder mellem alt fra klassiske værker af Dostojevskij til moderne BookTok-hits.
Vi har dem alle. De der store bøger, som vi altid gerne har villet læse, men aldrig får givet os i kast med: murstensbøgerne. Alle bøgerne kan lånes gratis på eReolen.
I tredje bind af Korsgaards trilogi forsøger 17-årige Tue at finde fodfæste i København. Ved at blande det realistiske og det groteske kredser bogen om, hvordan Tue må hutle sig igennem tilværelsen og spinde et net af hvide løgne for at overleve i et miljø, hvor folk som Tue ikke passer ind.
Strøm er en stemningsfuld og rørende familiekrønike om en håndværkerfamilie fra 1966 til 1987. Romanen giver et rammende tidsbillede og beskriver troværdigt og nuanceret liv og skæbner. Mennesker, der vil det bedste, drømmer, arbejder hårdt og alligevel kommer galt afsted.
'Livet går over sine bredder' er en fabulerende kollektivroman om liv og relationer centreret omkring begravelsesfirmaet Cyklus. En original og formeksperimenterende sci fi-klimafortælling om kompostering af mennesker og genopstandelse.
Med stilistisk sikkerhed, nænsomhed og underspillet humor skildrer Dorrit Willumsen et aldrende søskendepar. Et strålende portræt om afhængighed, uforløst længsel og alderdom.
Med romanen ’Pio’ giver Kristian Himmelstrup os et ganske nært portræt af en for arbejderbevægelsen uhyre vigtig person. Den handler om den kontroversielle skikkelse Louis Pio, som startede Socialistiske Blade, lagde grunden til den danske arbejderbevægelse (og dermed Socialdemokratiet), men som også måtte flygte til Amerika.
Pigedyr er en foruroligende og sanselig lolitafortælling, set fra Lolitas perspektiv. Lind giver en ny vinkel på debatten om metoo, seksuelt samtykke og magtdynamikker, der er oplagt at diskutere i læseklubberne.
’Slugt’ er en roman over fotografen Francesca Woodmans liv og værk med kunsten som en altopslugende kraft. Francesca Woodman efterlod mere end 800 sort-hvide fotografier, ’Slugt’ er en af tidens mange kunstnerromaner, og en del af den markante litterære tendens, exofiktion.
’Rosarium’ er en vild roman om forholdet mellem mennesker og planter, og hvor dybt afhængige vi er af hinanden for at overleve. Romanen bringer os fra 1900-tallets Polen over Danmark til nutidens USA, alt imens den positionerer sig som en kompleks klima- og slægtsroman om overlevelse, køn og identitet, kærlighed og botanik.
'Alt dette kunne du få' er en hyldest til moderskabet, barndommen og naturen. Med erindringen som omdrejningspunkt viser romanen, hvordan vi er forbundet med hinanden gennem tid og sted og med naturen.
Bar er en rå, nøgtern og usentimental bog om alkoholisme, en kontrafaktisk selvbiografisk roman, som udforsker det, der ikke skete, frem for det, der skete. Romanen bygger på forfatterens massive alkoholmisbrug, der tog fart i ungdommen.
Maj og juni forsætter i litteraturens tegn, når du hver fredag kan tage pulsen på 20 forfatteres skriveprojekter under pandemien. Hør blandt andet, hvordan Thomas Korsgaard, Naja Marie Aidt og Eva Tind håndterer et liv uden for normalen.
Lotte Garbers' 'Løbeklubben i Saudi' er valgt af læserne selv som hovednavn til en ny online læsefestival, hvor du kan læse og diskutere i fællesskab med andre.
Tine Høeg vinder biblioteksprisen for sine nyskabende digtromaner og provokerende opgør mod at være rigtig voksen. Og så er hun en stemme i dansk litteratur, man absolut skal lytte til. Se prisoverrækkelsen her.
Velkommen til Yu Miris sorgfyldte og surrealistiske novella om et Tokyo, hvor teltet med den blå presenning kaldes hjem, og utallige dåsefyldte plastikposer giver et bad og et…
Usynlige verdener, synlige verdener, håb for verdener og kamp for verdener, der kunne blive til. Et futuristisk eksperiment, der stiller spørgsmålet “Hvad nu hvis?”.
Den japanske bestsellerforfatter viser endnu engang, hvorfor han er i en liga for sig. En milepæl i forfatterskabet og en sand fornøjelse udi den magiske realisme.
'Et Gitter af Sne’ vil ikke forstås, den vil opleves, og dét gør romanen, der for første gang er udkommet på dansk, til et must-read, knap et århundrede efter sin udgivelse.
Drømmende og aftabuiserende fortælling konfronterer kvinderoller og påpeger, at alle veje fører til Rom, når det gælder kærlighed og selvudvikling – også de spirituelle.
Mere er aldrig nok: hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv
‘Mere er aldrig nok’ er en selvhjælpsbog, hvor forfatteren formår at vise sine egne sårbarheder samtidig med, at han sætter fokus på den antikke filosofi, som en guide til at leve…
Yderst velkomponeret Young Adult roman, som er fuldstændig umulig at slippe fra første side. ’Leoniderne’ er et brag af en start på serien ’Spektrum’ om venskaber, forelskelse og…
Af
Camilla Falkenberg, Emma Due Bitz, Anna-Sophie Hartvigsen
Girls just wanna have funds : din guide til investering
‘Girls just wanna have funds' er en guide rettet mod kvinders kamp for ligestilling i privatøkonomien og på et investeringsmarked, der altid har været mandsdomineret.
Teenagedrenge Ben og Arthur får i denne bog endnu en chance for at finde ud af, om universet er på deres side. Vil det endnu engang ende som en ulykkelig kærlighedshistorie?
Alice Oseman formår at formidle en historie, der i sig selv er ret simpel, men som alligevel rummer en hel del. Et kram til dem, der på et tidspunkt har følt sig ensom.
Genfortælling af Shakespeares ’Købmanden i Venedig’ beskæftiger sig med emner som kapitalisme, antisemitisme og misogyni på en humoristisk og moderne måde.
Matt Haig har skrevet en rørende og spændende roman om livsvalg, selvaccept og bogmagi. En læseoplevelse som både underholder og sætter sig i læseren efterfølgende.
Murakamis debutnovelle er interessant, tankevækkende og som altid præget af den stil og sprog, der til dags dato kun er til at finde hos det japanske litteraturikon.
Det er med ’Netotjka Nezvanova’, at vi for alvor ser de første spor af den psykologiske realisme, der udgør en fundamental del af det store forfatterskabs hjerteblod.
Man kan nemt sidde tilbage med en dårlig smag i munden efter at have læst 'Latter i mørket'. Det løber én koldt ned af ryggen, og man må udbryde: "Hvordan kunne det gå så vidt!"
Det absurde kom ind i den moderne verdenslitteratur med dette berømte portræt af en mand, der er gudløs, normløs, fremmed for verden ...
Originaludgave: 1942
Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid.
Jaså, Kældermennesket holder aldrig mund. Dostojevskijs roman er et mesterværk, som har sat sine betydningsfulde spor i den moderne og senmoderne litteratur og filosofi.
Med poetisk præcision formidler Charlot Roslev livet i alle dens faconer fra en opvækst med Jack D og Kenned, der ved en masse om ”alufælge, analblegninger og damer”.
’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på…
’Mørkets hjerte’ er en rejse gennem Fristaten Congo, imperialismen og vores allerinderste. Det er et møde med urmennesket inde i os.Originaludgave: 1899
‘Analfabeten’ er Agota Kristofs selvbiografi om en hård tilværelse som ungarsk flygtning i et fransktalende Schweiz. En upoleret, barsk og fragmenteret livshistorie.
Ensomhed, angst og isolation kender vi alle, nogle mere end andre. I den grafiske roman ’The Sad Ghost Club’ kommer Lize Meddings både med en opmuntring og en opfordring.
Murakamis evne til at skabe et mystisk og unikt univers gennem et lige dele enkelt og unikt sprog er, hvad der gør ’Trækopfuglens krønike’ til et enestående mesterværk. Magisk…
Det er ikke for sjov, at man behandler den litterære mester, Fjodor Dostojevskij, med den dybeste ærbødighed i litterære kredse, og 'Forbrydelse og straf' er et enestående eksempel…
I 1954 skrev Golding 'Fluernes Herre', der fik jorden til at skælve under fødderne på litteraturkritikere. Kunne vi have brug for den mere end nogensinde? Originaludgave: 1954
I en hverdag med pres, krav og konventioner undersøger Erlend Loe, om udvejen ligger i et selvrealiserende projekt præget af den ultimative frihed og ansvarsløshed.