Bog

Holly

Af (
2024
)

Anmeldelse

Holly

22 apr.24
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Overbevisende krimigyser sætter i vanlig Stephen King-stil spørgsmålstegn ved vores fordomme. 

'Holly' er tredje, selvstændige bind i Stephen Kings krimitrilogi, der indledtes med Mercedesmanden og efterfulgtes af De der søger.

Bogens hovedperson er den midaldrende private efterforsker Holly Gibney, som vi har mødt i Bill Hodges-fortællingerne. Historien foregår i to tidslinjer, der gradvist vokser sammen. Den første begynder d. 17. oktober 2012, hvor vi møder forskellige mennesker, der sidder fanget i kælderen under det semi-pensionerede ægtepar professorer Rodney og Emily Harris’ hjem.

Den anden linje begynder d. 22. juli 2021, hvor man følger Hollys efterforskning, der begynder, da Penny Dahl ringer til Hollys bureau ’De der søger’ for at få hjælp til at finde sin forsvundne datter Bonnie Dahl, som gik hjem gennem parken. Tæt ved parken bor ægteparret Harris, som, selvom de begge er i firserne, stadig er meget forelskede. Deres passion holdes delvis i live af deres fælles mål, og i deres kælder lurer hemmelighederne. Holly, der netop selv mistet sin mor til COVID-19, sætter alt ind på at finde de fem forsvundne personer, men finder ud af, at selv gamle mennesker kan være særdeles farlige.

Stephen King er mesterlig til at vikle politiske holdninger ind i sine romaner. Både hvad angår følelserne for Trump, racisme, men også den amerikanske håndtering af COVID-19. Holly er omhyggelig med at overholde retningslinjerne og er i det hele taget en rigtig mønsterborger. Hun er desuden empatisk og dermed ret langt fra nogle af forfatterens tidligere hovedpersoner. Stephen King fremhæver dog også dyder som menneskelighed og rationalitet hos seriemorderne i romanen.

Forfatteren benytter sig af skrækelementer fra sine tidligere romaner, men han fortsætter med at eksperimentere og udfordre læserne. Stephen King skriver med enorm elasticitet og beskæftiger sig i sin nyeste roman ikke med, hvem gjorde det, men med hvorfor. Pæne, pensionerede akademikere fritages naturligvis for enhver mistanke fra omverdenen.

Efter endt læsning sidder man tilbage med en dyb frustration over den menneskelige natur, og disse følelser er Stephen King eminent til at få frem uanset hovedperson og handling i øvrigt. En læseoplevelse der både er neglebidende spændende og uhyggelig.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
138020193
ISBN
9788740088823
Antal sider
549

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser