Bog

Kampen om tronen

Af (
2011
)

Anmeldelse

Kampen om tronen af George R.R. Martin

28 nov.11

Endelig foreligger et af fantasy-genrens hovedværker på dansk, første bind indeholder alt hvad hjertet kan begære af fantasi, magtkampe, kærlighed, helte og skurke.

I det fiktive kongerige Westeros regerer kong Baratheon med hård hånd. I denne middelalderlige verden fuld af kæmper, profetier og fortryllede skove, og bag en mur af is, der adskiller Riget, truer spøgelser og andre farer, og samtidig er kongens trone og magt konstant udsat for pres fra intrigante, magtfulde fyrstefamilier.

Kong Baratheon overtaler derfor sin gamle ven og våbenbroder Eddard Stark til at overtage posten som Kongens Hånd, en slags statsminister.

Parallelt med begivenhederne i kongebyen følges Jon Sne (Eddard Starks uægte søn) på muren af is. De såkaldte Nattens Vogtere har i årtusinder været udstationeret på Muren, men selvom det er længe siden, der har været trusler nordfra, er der imidlertid mange tegn på, at vinteren er ved at vende tilbage og med den uventede farer fra nord.

Endelig lever de sidste efterkommere af den forrige konge i eksil uden for kongeriget i den frie by Pentos. I bestræbelserne på at generobre tronen arrangeres et ægteskab mellem Daenerys Targaryen og den magtfulde krigsherre Khal Drogo.

Dette er bestemt en serie for voksne, totalt blottet for genrens ellers ofte idylliske og idealiserede beskrivelser. Den narrative ramme er den hensynsløse kamp om magten, hvilket involverer en række konger, riddere og herremænd med navne som Baratheon, Stark og Lannister. Det er ingen opløftende historie, hvor det gode nødvendigvis sejrer frem for det onde, eller hvor det egentlig er så let at afgøre, hvad der er godt og ondt. Men Martin formår at tryllebinde publikum - også dem, der normalt ikke synes om magi og fantasiverdener.

Kompositorisk skifter romanen mellem de forskellige steder og personer, og selvom dette giver handlingen drive og liv, så betyder de mange navne og spring i handlingen samtidig også, at man skal holde tungen lige i munden.

Sproget er indimellem lidt tungt og højtideligt, men alt i alt er der tale om en fantastisk læseoplevelse, og der er al mulig grund til at kippe begejstret med flaget over denne udgivelse på dansk.

De to næste bind i serien ’En sang om is og ild’ skulle blive udgivet på dansk til næste år.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Poul Bratbjerg Hansen
Faustnummer
29047596
Graphic
Henrik Koitz
ISBN
9788702107531
Antal sider
768

Tema

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer