Bog

Mørkets hjerte

Af (
2019
)

Anmeldelse

Mørkets hjerte af Joseph Conrad

21 apr.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Dyster og poetisk fortælling om menneskets mørkeste sider. En roman om at tage ud for at finde et menneske og samtidig finde sig selv i en anden form.

’Mørkets hjerte’ er fortællingen om englænderen Charlie Marlow, der tager arbejde som kaptajn på skibet ”Nellie” i Afrika for et belgisk handelskompagni og får til opgave at sejle op ad Congofloden for at finde elfenbenssamleren Mr. Kurtz og bringe ham med tilbage. Efterhånden som Marlow og hans besætning kommer tættere på junglen, hvor Kurtz sidst blev set, begynder Marlow at forstå fascinationen af junglen. Herude langt væk fra civilisationen, begynder Marlow selv at føle sig mere og mere afklaret, med de nye følelser, som junglen har rejst i ham.

Kurtz har ry for at være en kompetent og retfærdig mand, men den mand, Marlow møder, er en grådig, skruppelløs og morderisk mand, som misbruger sine undersåtter til at udøve vold og slå ihjel. Her dybt i junglen har Kurtz har etableret sig som en form for gud over landsbyerne omkring handelsstationen. Fortællingen handler om, hvordan den engelske imperialisme ødelægger de indfødte, hvor ødelagt Kurtz bliver i sit uudtømmelige dæmoniske begær efter magt, og hvorledes rejsen for Marlow bliver en rejse ind i sig selv. En rejse hvor Marlow både bliver dybt frastødt, men også stærkt tiltrukket af Kurtz. Turen op ad floden påvirker Marlow dybt: "floden tryllebandt mig, som en slange kan gøre med en fugl". Dybere ind i junglen og dybere ind i den menneskelige psyke.

'Mørkets hjerte' er en barsk fortælling om at miste og finde, men også om at opdage hvorledes normaliteten er sat ud af spil, når man lever intenst i sine vrangforestillinger, dybt inde i skoven, uden andre at spejle sig i og uden ydre påvirkninger af det verdensbillede, man har skabt.

Joseph Conrad har beskrevet kontrasterne mellem ”Det mørke Afrika” og ”Det lyse Vesten”, hvilket han har fået mange negative kommentarer for. Historien virker umiddelbart enkel, og romanen er ydermere ret kort, men den indeholder så mange lag, som ikke lige lader sig afdække. Sproget er smukt og danner en kontrast til det grimme, læseren møder undervejs. Som der står i efterordet ”En sømand rejste ind i Congo, og en forfatter kom ud”. Det kan ikke anfægtes. Ej heller at både humoren og det groteske sidder lige i skabet gennem hele bogen.
 

Ungeanmeldelse

Mørkets hjerte

AfAugust Sølvi Kring

’Mørkets hjerte’ er en rejse gennem Fristaten Congo, imperialismen og vores allerinderste. Det er et møde med urmennesket inde i os.

Romanen ‘Mørkets hjerte’, skrevet af den polske forfatter Joseph Conrad, er et af det 20. århundredes mest læste værker. Romanen tager sit udspring på en båd, der sejler på den engelske flod Themsen, hvor besætningen venter på, at det bliver lavvande. En af besætningsmedlemmerne Marlow falder hen i gamle minder og sætter sig til at fortælle en historie til resten af sine medlogerende. Marlows historie starter i imperialismens spæde år, hvor Congo er under styre af den belgiske konge, Leopold 2. Marlow fortæller i sin historie, at han, gennem et kompagni, blev kaptajn på et dampskib og sendt på en rejse op ad Congofloden for at hente den syge mr. Kurtz hjem, som var en af kompagniets bedste elfenbenssælgere.

Marlows tur ned gennem Congo er ikke bare en rejse gennem et land præget af kolonialisme og racisme. Det er også en tur ind i menneskets allerinderste. Ved hjælp af egne erfaringer som sømand og et talent for ord og lange beskrivelser fortæller Joseph Conrad en dybdegående historie, der tegner et farverigt billede af det uendeligt mørke congolesiske land og dets folk.

”At sejle op ad den flod var som en rejse tilbage til verdens oprindelse, dengang væksterne gik grassat på jorden og de store træer var konger. En øde vandvej, en stor stilhed, en uigennemtrængelig skov. Luften var varm, tyk, tung, dorsk. Der var ingen glæde i det strålende sollys.”

Der er også en storslåethed i Joseph Conrads forsøg på at undersøge, hvem vi er. Conrad forholder sig både eksistentialistisk og humanistisk til Congo og dets folk og er ikke skræmt for at provokere sine samtidige. Han formår at spejle det civiliserede Vesten i det uciviliserede congolesiske stammefolk. Herigennem stiller Conrad spørgsmålet: ”Hvem har det mørkeste hjerte?” og konkluderer samtidigt, at vi, os vestlige og stammefolket, er lavet af det samme stof og besidder de samme instinkter og følelser.

’Mørkets hjerte’ er ikke letlæsning. Joseph Conrad fyrer komplicerede, men flotte beskrivelser af til højre og venstre og har sørget for, at romanen er tætpakket med symbolisme og temaer, der læner sig tæt op ad det eksistentialistiske. Selv hvis det ikke lyder som noget for dig, skal det dog ikke holde dig tilbage, for selvom ’Mørkets hjerte’ ikke er din ordinære hyggelige søndagsbog, som du kan sidde og nyde kaffen til, så er det en bog, der på smukkeste og mest dystre vis giver plads til fordybelse og fortolkning.

08 jan.24

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Niels Brunse
Faustnummer
46652711
ISBN
9788702211276
Antal sider
150

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser