Bog

Toppen af Danmark

Af (
2024
)

Anmeldelse

Toppen af Danmark

08 mar.24

En smuk og passioneret hyldest til den nordjyske litteratur.

De tre litterater og forfattere Lasse Horne Kjældgaard, Johannes Riis og Jens Smærup Sørensen står bag antologien 'Toppen af Danmark' og har inviteret en række forfattere med forbindelser til Nordjylland til at skrive om deres forhold til litteraturen i landsdelen. 

Det er bagmændenes udgangspunkt, at nordjyske forfattere har bidraget særligt stærkt til den samlede danske litteratur, og det er da heller ikke svært at finde meget markante forfattere fra landsdelen: J.P. Jacobsen, Jeppe Aakjær, Marie Bregendahl, Johannes V. Jensen og Pia Juul for bare at nævne nogle af de mest kendte.

Tekster belyser, hvad skribenterne selv har med fra sit liv med nordjysk litteratur og forsøger at indfange, hvad der er særligt og hvorfor litteratur fra denne lidt øde landsdel er så stærk. Der er et væld af bidragydere i den passionerede bog fx Hanne Marie Svendsen, Hanne-Vibeke Holst, Carsten Jensen, Kim Blæsbjerg og Thomas Korsgaard for igen at nævne nogle af de mere profilerede, der fortæller hver deres særlige historie. 

Den barske, særlige natur, men også de måske lige så særlige, barske og tavse mennesker er i fokus, og jeg kan, som en der også har tilknytning til landsdelen, virkelig genkende meget og har haft stor glæde af fx at læse om Jakob Ejersbos Aalborg i 1990’erne. Antologien henvender sig særligt til læsere, der har et forhold til området og litteraturen, men den vil også kunne bruges som opslagsværk, hvis man har et særligt blødt punkt for en bestemt forfatter. Der er i øjeblikket stort fokus på stedsspecifik læsning, og her er bogen en gave til hele det litterære Danmark. 

Bogdetaljer

Secondary title
litteraturen i Nordjylland, Nordjylland i litteraturen
Forlag
Gutkind
Faustnummer
137726793
ISBN
9788743406716
Antal sider
505

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer